Ankara’ya “Yüzleşmeye” geliyor

Güncelleme Tarihi:

Ankara’ya “Yüzleşmeye” geliyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2013 00:00

Ressam Ahmet Güneştekin, “Yüzleşme” konulu sergisi için yollara düştü.

Haberin Devamı

Mitoloji ve sözlü kültürden beslenen çalışmalarıyla resim dünyasına adını yazdıran ressam Ahmet Güneştekin, “Yüzleşme” konulu sergisi için yollara düştü. Güneştekin, “Anadolu ve Mezopotamya” izlerini taşıyan resimlerini İstanbul’un ardından Ankara’da sanatseverlerle buluşturacak.

Ankara’ya geleceği için heyecanlı olduğunu belirten sanatçı, “Hazırladığım politik işler de var. Başkentin yüzleşmesi daha anlamlı olacak” dedi.
Güneştekin, dinler, savaşlar, doğa ve insanlık suçları gibi toplumsal olayları konu edindiği son altı yıllık dönem çalışmalarını “Yüzleşme” adıyla, uluslararası sergi dizisi haline getirdi. Dizi ilk olarak 6 Kasım’da İstanbul “Antrepo No.3”te sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

İTALYA, ALMANYA VE FRANSA

30 Aralık’a kadar İstanbul’da devam edecek olan etkinliğin ikinci ayağı olarak ise Ankara belirlendi. Sanatçı, 22 Ocak – 30 Mart 2013 tarihleri arasında Ankara’da Cer Modern’de olacak. “Yüzleşme”, Ankara’nın ardından 2013’te Erbil, Venedik Bienali süresince Venedik ve Berlin’de sergilenecek. 2014 yılı içinde de Fransa’nın beş farklı bölgesinin önemli müzelerinde yer alacak.
“Yüzleşme” sergisi, sanatı ve insanı “Anadolu ve Mezopotamya” özelinde yüzleştiriyor. Çalışmanın özünü Güneştekin’in 18 yıldır sürdürdüğü Anadolu ve Mezopotamya gezileri boyunca, beraberinde götürdüğü 60’a yakın sanatçıyla yaptığı sergiler, etkinlikler ve 10 bine yakın çocukla gerçekleştirdiği atölye çalışmaları oluşturuyor. Sanatçı, gezileri süresince edindiği izlenimleri eserlerinde dinler, savaşlar, doğa ve insanlık suçları gibi evrensel konularla işliyor.

Haberin Devamı

İLK DEFA BULUŞUYOR

Proje kapsamında Güneştekin’in “Yüzleşme”, “Kâbe’nin Bekçileri”, “Paradoks” ve “Kutsal Yüzleşme” serisinden anıtsal boyutlu son dönem çalışmaları ile “İnkâr”, “Bellek”, “Pervane” adlı video çalışmaları ilk defa izleyici ile buluşuyor. Bu yapıtlarla birlikte, çoğu özel koleksiyonlarda yer alan “Saf Adalet”, “Çağ Tufanı”, “Güneş’e Açılan Kapılar”, “Ölümsüzlük Kapısı”, “Cennet Kapısı”, “Truva Kapısı”, “Kâinatın Yedi Sırrı”, “Kaf Dağına Çıkan Sîmûrg” gibi anıtsal boyutlardaki eserleriyle “Âdem’in Kaburgaları”, “Saf Adalet” ve “Güneş Patlamaları” serisinden heykeller de yer alacak.

Haberin Devamı

BAŞKENTİN YÜZLEŞMESİ DAHA ANLAMLI

Ressam Güneştekin, Ankaralı sanatseverlerle buluşmak için ciddi bir heyecan yaşadığını belirterek, sergi ile ilgili şöyle konuştu:
“Uzun yıllardır yaptığım işleri Ankara’da takip eden önemli bir kitle var. Ankara’dan her gelen de ‘Ankara’ya niye gelmiyor bu sergi’ dedi. Ben de çok arzu ediyordum. Bir de Ankara’da dünya standartlarında Cer Modern var. Bulunmaz bir fırsattı böyle bir teklif. Yüzleşme başlığı da Ankara’ya uygun. Hazırladığım politik işler de var. Sanki başkentin yüzleşmesi biraz daha anlamlı olur diye düşündüm. Bu projenin en anlamlı tarafı dünyayı dolaşacak olması. Önce kendi ülkesinde, kendi izleyicisiyle buluşması çok anlamlı. Bir anlamda benim ülkemin insanları yolculayacaklar.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!