Güncelleme Tarihi:
Teknolojinin Başkenti olma yolunda ilerleyen Ankara yeni bir Teknoloji Geliştirme Bölgesi’ne kavuştu. Bu kapsamda Bakanlar Kurulu kararıyla Yenimahalle’de İvedik ve Yuva Mahallesi’ni kapsayan alanda Ankara Teknopark Teknoloji Geliştirme Bölgesi kurulacak.
Yeni kurulacak olan Ankara Teknopark ile son 13 yıllık süreçte ülkemizdeki Teknoloji Geliştirme Bölgesi sayısı 40 ayrı ilde 58’e ulaştı. Ankara’da ODTÜ Teknokent, Bilkent Cyberpark, Hacettepe, Ankara Üniversitesi, Gazi, ASO, OSTİM Ekopark, Ankara Teknopark olmak üzere 8 teknopark bulunuyor.
TEKNOLOJİK BİLGİ TİCARİLEŞECEK
Resmi Gazete’de yayımlanan kararla kurulacak Ankara Teknopark’ta üniversiteler, araştırma kurumları ve sanayicinin işbirliğinin sağlanması amaçlanıyor. Diğer teknoparklarda olduğu gibi Ankara Teknopark’ta da sanayinin ihracata yönelik yapıya kavuşturulması amacıyla teknolojik bilgi üretimi, üretim yöntemlerinde yenilik geliştirilmesi, ürün kalitesinin yükseltilmesi, verimliliğin arttırılması, üretim maliyetlerinin düşürülmesi, teknolojik bilginin ticarileştirilmesi, teknoloji yoğun üretimin desteklenmesi KOBİ’lerin ileri teknolojiye uyumunun sağlanması, yabancı sermayenin ülkeye girişinin sağlanması gibi çalışmalar yapılıyor. İvedik ve OSTİM’e yakınlığıyla bilinen teknopark ile araştırmacıların sanayiyle daha kolay entegre olabileceğine dikkat çeken yetkililer, “Ankara, Türkiye’deki teknokent sayısında başı çekiyor. Teknokentler üniversiteler, girişimciler ve sanayi ile Ar-Ge faaliyetlerinin yapılmasını sağlıyor. Ankara bu bakımdan Türkiye’ye örnek olacak. Yeni kurulacak teknokent Ankara’nın ihracatına büyük katma değer yaratacak. Sanayiyle kolay etkileşim sağlanabilen teknokentlerle Ankara’da teknolojik fırsatlar daha çabuk kullanılabilecek” bilgisini verdi.
1.5 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT
İstanbul’da İTÜ, Yıldız, İstanbul Üniversitesi, Boğaziçi, İstanbul ve Marmara Üniversitesi bünyesinde, Kocaeli ve İzmir’de 4, Eskişehir, Konya, Antalya, Kayseri, Trabzon, Adana, Erzurum, Mersin, Isparta, Bursa, Gaziantep, Denizli, Sivas, Elazığ, Edirne, Diyarbakır, Tokat, Sakarya, Bolu, Kütahya, Samsun, Malatya, Urfa, Düzce, Çanakkale, Kahramanmaraş, Tekirdağ, Van, Çorum, Manisa, Niğde, Burdur, Yozgat, Kırıkkale, Balıkesir ve Hatay’da ise birer teknokent bulunuyor. Son kararla birlikte ilan edilen Teknoloji Geliştirme Bölgesi sayısı 58’e, faaliyete geçen Teknoloji Geliştirme Bölgesi sayısı ise 40’a ulaştı. Firma sayısı 2 bin 778 olurken akademisyenlerin kurduğu firma sayısı 579 olarak gerçekleşti. Söz konusu teknokentlerde 28 bin 506 personel istihdam edilirken biten proje sayısı 7 bin 333 oldu. Bu teknokentler aracılığıyla yapılan ihracat 1.5 milyar dolar olurken, yabancı ortaklı 11 firma aracılığıyla yapılan yatırım tutarı ise 2.5 milyar lirayı aştı.