Ankara suyu Ege’ye açıldı

Güncelleme Tarihi:

Ankara suyu Ege’ye açıldı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2008 00:00

Gökçek ile Kocaoğlu’nun önceki gün televizynda yaptıkları tartışma iki kentteki siyasi tansiyonu yükseltti. İzmir’deki il başkanlarının da katıldığı tartışmada CHP İzmir Milletvekili Bülent Baratalı da dahil oldu. Kocaoğlu, "Melih Bey ile hayata aynı gözlüklerle bakmıyoruz" dedi.

İZMİR Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in televizyonda tartışması, iki kentteki siyasi tansiyonu yükseltti.

Gökçek’in suçladığı CHP İzmir Milletvekili Bülent Baratalı, "Halkı korku ve dehşete kapılmaya yöneltiyor. Narsist düşünceleri var. Ankara’ya döndüğümde benden gereken dersi alacak. Şarlatanlık yapıyor. Bu açıklamalar bir kamu görevlisine yakışmıyor. Alçakça bir tavır" dedi.

Gökçek’in "Baratalı ’İzmir suyunda arsenik çıkarsa istifa ederim’ demişti. Bu sözünü tutmadı" diyerek eleştirdiği CHP İzmir Milletvekili Bülent Baratalı sert karşılık verdi.

Gökçek takım elbise kaybetti

Gökçek’in "her konuyu çarpıttığını" ileri süren Baratalı, "Gökçek ’İzmir’deki arsenikli su miktarı Ankara’dan 4-5 kat fazla’ demişti. Ben de ’Eğer gerçekten böyleyse istifa ederim’ açıklamasında bulunmuştum. Ama durumun böyle olmadığı ortaya çıktı. Gökçek ile 2005’te bir iddiaya girmiştik. Kaybetmesine rağmen söz verdiği gibi takım elbise almadı. Kızılırmak suyunu halka içirebilmek için gündemi saptırıyor" dedi.

Baratalı, Gökçek ile birilerinin savaşması gerektiğini söyledi. Baratalı, Gökçek’in İzmir’in kanser vakalarının artışında Türkiye’de ilk sırada olduğunu ve İzmirliler’in uzun yıllar arsenikli su içmiş olabileceğini ileri sürmesine de tepki gösterdi. Baratalı Gökçek’in iddialarının "tamamen yalan olduğunu" savundu.

MHP: Ankara ile uğraşsın

MHP İzmir İl Başkanı, Büyükşehir Belediye Başkan adayı Müsavat Dervişoğlu ise Kocaoğlu ile Gökçek arasında yaşanan tartışmayı üzülerek izlediğini söyledi. Kocaoğlu’nun karşı karşıya kaldığı sorunları akli selim bir üslupla çözmesi gerektiğini ifade eden Dervişoğlu, "Televizyonda yaşanan tartışma hiç şık olmadı. Gökçek, Ankara’nın sorunlarıya meşgul olsun. İzmirli’yi sıfatı ne olursa olsun hiçbir yerde ezdirmeyiz" dedi.

İzmir İl Sağlık Müdürlüğü, Melih Gökçek’in İzmir’in kanser artış oranında Türkiye’deki iller arasında ilk sırada bulunduğunu öne sürdüğü sözleriyle ilgili bir açıklama yapmadı.

İzmir Valisi Cahit Kıraç ise Gökçek’in iddialarıyla ilgili bir çalışmalarının olmadığını, gerekirse araştırıp, inceleyip kamuoyuna açıklayacaklarını söyledi.

AKP: Su siyasete alet edildi

AKP İzmir İl Başkanı Aydın Şengül ise, Kocaoğlu’nun programdan erken ayrılmasının suçlu olduğunun bir göstergesi olduğunu iddia ederek, "İstese kalır cevap verebilirdi. Arsenikli su konusunda suçlu olduğunu bildiği için gitmek zorunda kaldı. Kocaoğlu programda kendisine yakışmayacak şekilde seviyeyi düşürdü" diye konuştu.

AKP’li Şengül, Gökçek’in "İzmir kanser vakalarının artışında Türkiye’de ilk sırada. İzmirliler uzun yıllar arsenikli su içmiş olabilirler" iddiasını araştırdıklarını, böyle bir duyumun daha önce kendisine de geldiğini söyledi. Kocaoğlu’nun siyasi geleceğini kurtarmak için arsenikli su konusunu halktan gizlediğini ileri süren Başkan Şengül şöyle konuştu:

"Kamuoyu İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu konuda sınıfta kaldığını biliyor. Kocaoğlu halka yalan söylüyor. Suyu siyasete asıl o alet etti. Siyasi geleceğini kurtarmak adına arsenkili su konusunu gizlemeye çalıştı. Sıkışınca da açıklamak zorunda kaldı. Eğer biz bu olayı ortaya çıkarmasaydık, arsenik olayanın üstünü kapatacaklardı. Şimdi de siyasi manevra yapmaya çalışıyor. Suçluluğunu bastırmak adına karşı tarafa saldırıyor. İzmirliler her şeyi görüyor. Halk gereken dersi sandıkta verecektir."

Gökçek ile hayata aynı gözlüklerle bakmıyoruz

İZMİR
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’le üsluplarının uymadığını belirterek, "O kendi Ankarasında devam etsin çalışmasına, biz de kendi İzmirimizde vatandaşlarımızla beraber devam edelim. Melih Bey’le hayata aynı gözlüklerle bakmıyoruz." dedi.

Kocaoğlu, belediyede gazetecilere yaptığı açıklamada, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile katıldığı özel bir televizyon kanalındaki canlı yayında kendisine verilen süre içinde görüşlerini belirttiğini söyledi.

Söylenmesi gerekenleri, gayet açık şekilde açıkladığını anlatan Kocaoğlu, "Hiçbir zaman minderi terk etmedik, kaçmadık da. Düşüncelerimizi söyledik. Programın formatı gereği, 20 dakikalık süremiz dolduğunda gereğini yaptık" dedi.

Ben Ankara’yı bilmem, Gökçek de izmir’i

Gökçek’in İzmir’i, kendisinin de Ankara’yı bilmediğini her zaman savunduğunu ifade eden Kocaoğlu, şöyle konuştu:

"Gökçek, dün programda, kulaktan dolma şeyler söyledi. ’Eymir Gölü’nü imara açmayacağım, yüzde 40 düzenleme ortaklık payı alacağım’ diyor. Söz konusu payı almanız için zaten imara açmanız gerekir. Melih Bey’in üslubu, bizim üslubumuza uymuyor. O kendi Ankarasında devam etsin çalışmasına, biz de kendi İzmirimizde vatandaşlarımızla beraber devam edelim. İnternette yer alan anketlere göre, kimin, nerede, ne olduğu açık olarak görüldü. Biz, İzmirli hemşehrilerimizle kaynaşmış bir vaziyette görevimizi yapıyoruz. Bir problemimiz yok. Melih Bey’le hayata aynı gözlüklerle bakmıyoruz."

Gökçek: Bilimsel raporlar mevcut

ANKARA
Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, İzmir’in suyunda 59 mg/litre oranında arsenik olduğunu belirterek, yüksek orandaki arsenik nedeniyle, 2000 yılından itibaren kanser vakalarının ciddi anlamda arttığına ilişkin bilimsel raporlar olduğunu savundu.

Gökçek, Halk Ekmek Fabrikası ile Öz Gıda-İş Sendikası arasında toplu iş sözleşmesi sırasında gazetecilerin, "İzmir’in suyundaki arsenik iddialarına ilişkin" sorularını yanıtladı.

İzmir’in suyunda 59 mg/litre oranında arsenik olduğunu ve normal değerlerin 10’u geçmemesi gerektiğini belirten Gökçek, yüksek orandaki arsenik nedeniyle, 2000 yılından itibaren kanser vakalarının ciddi anlamda arttığına ilişkin bilimsel raporlar olduğunu savundu.

"İzmir’deki sağduyulu CHP’lilerin, kendilerini zehirleyenlere karşı müsaade etmeyeceklerine inandığını" ifade eden Gökçek, "İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, televizyon kanalındaki canlı yayında halkın gözü önünde kaçtı. Haklı olan kişi ekrandan kaçar mı? Sağlık Bakanlığı’nın kendilerine ilettiği gibi arıtma tesisi yapması gerekiyor. Dört ayda yapacağını söylüyor. Bu süre içinde yapamaz. Ankara’nın suyu son derece sağlıklıdır. Suyumuzda hiçbir şey yok" diye konuştu.

"İzmir’in suyunda arsenik olduğunun ispat edilmesi halinde milletvekilliğinden istifa edeceğini açıklayan İzmir milletvekilleri olduğunu" ileri süren Gökçek, "İnsan mertse istifa eder. Ama etmediler. İzmirlileri kansere mahkum eden CHP Genel Merkezi ve CHP’li İzmir milletvekilleridir" dedi.

Bir gazetecinin, "CHP’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığı için ODTÜ eski Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut’un aday göstereceğini" ifade etmesi üzerine Melih Gökçek, "CHP’de kimin aday gösterileceğine Deniz Baykal değil, Önder Sav karar verir. Başka kimsenin yetkisi yoktur. Seçimlerde Çankaya Belediye Başkanlığı’na Muzaffer Eryılmaz aday gösterilmeyecek. Çankaya’da aday Yaşar Çatak olacaktır. Yılmaz Ateş ise Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday olmaya cesaret edemez" diye konuştu.

Cazgır polemiği

TELEVİZYONDAKİ
canlı yayında Gökçek ile Kocaoğlu arasında şu diyologlar yaşanmıştı:
/images/100/0x0/55ea4950f018fbb8f8761316

Aziz Kocaoğlu (A.K): "Fatih Karaca bana telefon ettiniz. Gökçek’in konuşması bitecek, ondan sonra siz konuşacaksınız dediniz. Ama şimdi bu karşılıklı konuşmaya gidiyor.

Melih Gökçek (M.G): Dediklerinin hiçbiri doğru değil. Halkı yanıltıyor.

A.K: Halka yalan söylemek, halka iftira atmak, müfteri olmak benim işim değil. Siz cazgırlığınız Kırkpınar’da yaparsınız.

M.G: Terbiyenizi takının.

A.K: Ben terbiyeli insanım.

M.G: Cazgır kelimesini size iade ediyorum. Medeni insan olun.

A.k: Ben medeni insanım.

M.G: Medeni insan bu tabiri kullanmaz. Ben sizin için daha ağır bir tabir kullanırım. Ayıp oluyor ama, size yakışmıyor. Bu sizin hırçınlığınızı gösteriyor.

A.K: Bir belediye başkanına yalan, iftira yakışmaz. Hiçbirini kanıtlayamazsınız. Çünkü sizin mayanız yalan. Kişiliğiniz yalan. Her şeyiniz yalan.

Gökçek’in iddiası bilimsel değil

ANKARA
Belediye Başkanı Melih Gökçek’in sudaki arsenik nedeniyle İzmir’de kanser vakalarında artış olduğu iddiasına Kanser İzleme ve Denetim Merkezi (KİDEM) yanıt verdi.

KİDEM’den bir yetkili uyguladıkları kanser vakası kayıt sisteminin Türkiye’de ilk olduğu, diğer illerde de bu merkezlerden kurulup vakaların kayıt altına alınmaya başlandığını belirtti. Türkiye’de şu anda en iyi kayıtların İzmir’de tutulduğunu ifade eden aynı yetkili, şunları söyledi:

"Performans uygulamasıyla her vakanın kayıt altına alınması kanser vakalarının kayıtlarının da düzgün tutulmasını sağlıyor, artık hasta kaçırılmıyor. Bundan kaynaklanan vakalarda bir genel artış var. Diğer artış nedeni ise tanı ve tedavi hizmetlerinin artması. Örneğin meme kanserinde olduğu gibi taramaların yapılması. Sağlık hizmetlerinin sunumu artarken, hastalarda kanser konusunda farkındalık yaratılmış olması bu artışın nedenleri. Ayrıca yaşam tarzı da vaka sayısını artırıyor. Sigara, şişmanlık, hava kirliliği, hareketsiz yaşam gibi insan sağlığını olumsuz etkileyen faktörler de gerçek vaka artışı nedenleri. Ama arsenikle bağlantı kurmak mümkün değil. İzmir’de akciğer kanseri görülme oranı erkeklerde 100 binde 70-80 iken, bu oran kadınlarda 100 binde 10. Arsenikli su gibi ortak bir neden olsa böyle fark olmamalı. Akciğer kanserinin erkeklerde kadınlardan 7-8 misli fazla görülmesinin en büyük nedeni, erkeklerin daha fazla sigara tüketmeleri. Eğer ortak bir neden olsa bu oranlarda bu kadar büyük fark olmaz. Arsenikle ilgili bir veriye ulaşılması için de herhalde en az 10-20 yıl geçmesi gerekir. Vaka artışlarında arsenikle ilinti kurmak bilimsel olarak mümkün değil."

Gökçek’in iddiası yanlışsa halkı paniğe mi sürüklüyor

ANKARA
Hürriyet bu haberde geçen iki iddiaya yanıt bekliyor:

BİRİNCİ SORU: Başkan Gökçek’in İzmir’deki kanser oranıyla ilgili iddiası yanıtlanması gereken iç içe iki soruyu barındıyor.

İzmir Valiliği ve İzmir İl Sağlık Müdürlüğü gerçekten arsenik-kanser bağlantısıyla ilgili böyle bir kaygı varsa konuyu acilen araştırmalıdır. Öncelikle İl Sağlık Müdürlüğü bu konuda bir açıklama yapmalıdır.

Büyükşehir ve Başkan Melih Gökçek Ankara suyu ile ilgili her soruyu, her açıklamayı, her eleştiriyi hatta Ankara Valiliği İl Sağlık Müdürü’nün resmi yazısının yayınlanmasını bile, her seferinde "Ankara halkını paniğe sevk ediyorlar" diyerek tepki göstermiştir. Öyle ki, Ankara Hürriyet’in Valiliğin Büyükşehir’e gönderdiği resmi yazısını aktarması üzerine Büyükşehir’den yapılan açıklamada "Halkı paniğe sevk edecek bu tip haberler sürdürüldüğü takdirde ilgililer hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulacaktır" denilebilmiştir.

Eğer Kanser İzleme ve Denetim Merkezi’nin (KİDEM) "Gökçek’in iddiaları bilimsel değil. Arsenikle kanser vakaları arasında bağlantı kurulamaz" açıklaması doğru ise o zaman AK Parti Hükümeti, ilgili bakanlar, yetkililer Başkan Gökçek’in Ankara’da su konusunda her fırsatta kullandığı söylemi, bir sor(g)u olarak bizzat kendisinin önüne koymalıdır.

"Kanserle ilgili geçerli olmayan bu iddianız İzmir halkını paniğe sürükleyici niteliktedir."

İKİNCİ SORU: CHP İzmir Milletvekili Bülent Baratalı ve Başkan Melih Gökçek 2005 yılında hangi konuda "takım elbisesine" iddiaya girmiştir?

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!