Güncelleme Tarihi:
DÜNYACA ünlü İtalyan restoran zinciri Paper Moon’un, Milano, New York ve 10 yıl önce İstanbul Akmerkez’de açılan şubesinin ardından Türkiye’deki ikinci şubesi Ankara’da açıldı. Beymen Kavaklıdere Binası’da hizmete giren Paper Moon, İtalyan mutfağının özgün ve yeni lezzetlerini Ankaralılarla buluşturacak. Milletvekilleri, bürokratlar ve iş çevrelerinin buluşma mekanı olmayı hedefleyen Paper Moon, Ankara’ya farklı bir renk katacak.
ANKARA YÜZDE 10-15 UCUZ
İstanbul ve Ankara’daki Paper Moon’larda yemek ve şarap menüsü, seçenekler itibarıyla bire bir aynı. Ancak, fiyatlarda farklılıklar göze çarpıyor. Ankara’daki yemek menüsünün fiyatları İstanbul’la kıyaslandığında yüzde 10 ila 15 arasında ucuz olduğu dikkat çekiyor. Restoran yetkilileri, Ankara’da fiyatların ucuz olmasının nedenini "Ankaralılara bir jest yapmak istedik" şeklinde açıklıyorlar. Adisyona kuver eklenmemesi de restoranın dikkat çeken bir başka özelliği. Kafe menüsünün fiyatları ise Arjantin Caddesi’ndeki kafelerin fiyatlarından farklı değil.
İÇECEK FİYATLARI AYNI
İçecek menüsü fiyatları İstanbul ve Ankara’da aynı. Paper Moon menüsüne uyum ve eşlik edebilecek şarapların tercih edildiği belirtiliyor. Şarap menüsünde yerli üreticiye önem verildiği de dikkat çeken bir başka nokta. 50’nin üzerinde şarap çeşidi var ve fiyatları 55 ile 950 YTL arasında değişiyor
İSTANBUL İKİ KAT BÜYÜK
Ankara’da toplam 360 metrekarelik bir alanda faaliyet gösteren restoran bölümü 80 kişi kapasiteli. Buna yaz aylarında 60 kişilik teras bölümü ekleniyor. İstanbul’daki restoran ise Ankara’dakinin iki katı büyüklükte. Oturma kapasitesi yaklaşık 160 kişi. Ancak günde ortalama 350 müşteri ağırlıyor. Ankar Paper Moon’un kafesi 135’i kapalı olmak üzere toplam 235 metrekarelik bir alanda hizmet veriyor. İstanbul’da, restoranla iç içe olan kafe bölümü daha çok, yemek öncesi bekleme ve iş çıkışı buluşma mekanı olarak dikkat çekiyor.
İÇ MİMAR AYNI
Her iki restoranın mimarisi de New York’ta yaşayan Çin asıllı dünyaca ünlü iç mimar Tony Chi’ye ait. Her iki restoranda da oldukça yüksek tavan tercihi yapılmış. Ancak dekorasyonda farklılıklar göze çarpıyor. Ankara’nın dekorasyonunda yoğun ahşap ve deri kullanımı dikkat çekiyor. Tavanlar ise bambu ile kaplı. Duvarlar ceviz ağacı ve deri ile kaplanırken, yerel sanatçılara özel olarak hazırlatılmış sanatsal objeler de görülüyor. Dünyanın en iyi restoran dizayn ödülüne sahip İstanbul Paper Moon’un dekorasyonunda da ahşap yine ağırlıklı olarak kullanılmış. Ancak İstanbul’da, Ankara’ya göre daha açık renk tonları tercih edilmiş. İstanbul Paper Moon, 1997 yılında Restaurants and İnstitutions New York tarafından "İnterior Design" ödülü almış.
ANKARA’DA ÜÇ MUTFAK
İstanbul Paper Moon’da iki ayrı mutfak bölümü yer alıyor. Bunlardan birinde ön hazırlık yapılıyor diğerinde ise yemekler son şeklini alıyor. Ankara’nın İstanbul’a göre bir farkı de üç ayrı mutfağın yer alıyor olması. Nedeni ise kafe için ayrı bir mutfağın bulunuyor olması. Paper Moon’larda gıda tüzüğüne uygun olarak balık, et, sebze, meyve ve çöp için ayrı ayrı soğuk odaları bulunuyor. Aynı sistem Ankara’da da kurulmuş.
PERSONEL SAYILARI EŞİT
Her iki Paper Moon’un da personel sayısı birbirine yakın. İstanbul’da yaklaşık 70 kişi istihdam ediliyor. Ankara’da ise bu rakam, kafe ve restoran bölümüyle birlikte yine 70 kişi civarında.
En büyük fark bar bölümü
Ankara ve İstanbul restoranları arasındaki en büyük farklardan birisini de bar bölümleri oluşturuyor. İstanbul restoranındaki büyük ve uzun bar, zaman zaman 70-80 kişiye hizmet verebiliyor. Barda yemek öncesi veya iş çıkışlarında yapılan koyu sohbetler Paper Moon’a farklı bir atmosfer kazandırıyor. Ankara’da ise hemen restoranın girişinde yer alan bar bölümü İstanbul’a oranla oldukça küçük. 10 kişinin oturabildiği bir bar bulunuyor.
Restoran ve kafe ayrı
Ankara Paper Moon’un İstanbul’dakinden ayıran en önemli özellik, kafe ve restoran mekanlarının birbirinden ayrı olarak konumlandırılmış olması. Kafe bölümü Beymen binasının giriş katında yer alıyor. Restoran bölümü ise binanın dördüncü katında hizmet veriyor.
FİYATLAR DAHA UCUZ
Paper Moon’un ikinci şubesi Ankara’da açıldı. İstanbul’la bire bir aynı menünün uygulandığı Ankara’da fiyatlar daha ucuz.
Deniz Mahsulleri Risotti
Ankara34 YTL
İstanbul38 YTL
Valtellina Pizza
Ankara 30 YTL
İstanbul 34 YTL
Avokadolu Karides Kokteyli
Ankara30 YTL
İstanbul35 YTL
Ankara’nın manzarası var
Ankara Paper Moon’u İstanbul’dan ayıran en önemli noktalardan birisi de manzarası. Ankara’da restoranda yemeğinizi yerken, Polonya Büyükelçiliği, Kavaklıdere Tenis Kulübü ve Kuğulu Park’ı da içine alan yeşil bir panoramik manzara size eşlik ediyor. İstanbul’daki Paper Moon’un ise manzarası yok.
Işık ve ses son teknoloji
ANKARA Paper Moon’un ses ve ışık sistemleri teknolojinin en son yeniliklerini yansıtıyor. Günün her saatindeki dış ışığa uyumlu olarak otomatik ayarlanabilen otomasyon sistemiyle aydınlatılıyor. İstanbul’daki Paper Moon’da da yine otomatik aydınlatma sistemi bulunuyor. Ancak Ankara’dakine göre teknolojisi daha eski. Ses sisteminde ise dünyanın en iyi markalarından birisi olarak gösterilen Bang & Olufsen kullanılmış.
Açılmadan önce bir ay boyunca yaklaşık 600 özel misafire ücretsiz deneme yemeği verilen Ankara Paper Moon’un personeli de 2,5 ay boyunca misafir ilişkileri ve menü konusunda bir eğitime tabi tutulmuş. İstanbul’daki üç müdür yardımcısı 10’ar gün dönüşümlü olarak Ankara’nın müdürlüğünü yapacaklar. İstanbul restoranın baş aşçısı Guseppe Pressani de sistem oturana kadar Ankara’daki restoranda bulunacak. İtalya’nın en iyi tatlı ustalarından Umberto Rocca bir ay boyunca Ankara’daki kafe bölümünde çalışacak.