Ankara önümüzdeki beş yılda şaha kalkacak

Güncelleme Tarihi:

Ankara önümüzdeki beş yılda şaha kalkacak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2007 00:00

ATO Başkanı Aygün, "Hizmetler ve turizm sektörleri aracılığı ile Ankara ticarette büyük bir atılım gerçekleştirecek" derken, ASO Başkanı Özdebir de, "Önümüzdeki beş yıl Ankara’nın ’Başkentin sanayinden, sanayinin başkenti’ olma sürecinde önemli atılımların gerçekleştiği bir dönem olacak" açıklamasında bulundu.

ANKARA’daki oda başkanları ile ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut, Ankara’nın önümüzdeki beş yıllık vizyonunu anlattı. Ankara’nın önümüzdeki beş yıllık vizyonunun ne olacağına ilişkin değerlendirmelerde bulunan ATO Başkanı Sinan Aygün, Ankara’nın 4 milyon nüfusa sahip bir kent konumunda olduğunu kaydetti. Şehirleşme oranının yüzde 88,34 olduğu Ankara’da, her 317 kişiye bir doktor düştüğünü ve her 7 kişiden birinin otomobil sahibi olduğu vurgulayan Aygün, Ankara’nın toplam ihracatın yüzde 5’ine yakınını gerçekleştirdiğini, vergi tahsilat oranının ise yüzde 93 olduğuna dikkat çekti.

Ankara’nın 5 yıllık hedefleri konusundaki düşüncelerini de dile getiren Aygün, 2010 yılına kadar 5 milyon, 2023’de de 10 milyon konaklayan turist çekilmesi, turizm alanında hizmet veren 500 seyahat acentası kurulması, 10 milyon müze ziyaretçisi, ilçelere 1 milyon kaplıca ziyaretçisi alınması, şehrin girişlerinde yapılacak olan kamp alanlarına yılda 5000 karavan giriş-çıkışı olması ile otel ve konaklama tesislerinde ortalama yüzde 75 doluluk oranıyla 50 bin yatak yaratılması gerektiğini kaydetti.

KONGRE TURİZMİ GELİŞMELİ: Hizmetler ve turizm sektörleri aracılığı ile önümüzdeki 5 yıl içinde Ankara’nın ticarette büyük bir atılım gerçekleştireceğini anlatan Aygün, bunda da özellikle kongre turizminin ağırlıklı rol oynayacağını bildirdi. Önümüzdeki beş yıl içinde ATO’nun Ankara’da gerçekleştirmeyi düşündüğü projelere de değinen Aygün, Ankara’da öncelikle geniş kapsamlı festivallere ihtiyaç duyulduğunu bu yüzden ilk "Kültür, Turizm ve Alışveriş Festivali"nin ATO tarafından yapılmasının planlandığını kaydetti. Bu festivali, alışveriş, turizm ve sanat ağırlıklı olmak üzere Ankara’da 8 bölgede gerçekleştirmeyi düşündüklerini belirten Aygün, kongre turizmi içinde Avrupa’nın en büyük Kongre ve Sergi Merkezi inşaatını başlattıklarını ve 2008’in başında da tamamlamayı planladıklarını kaydetti. İşporta ekonomisi ile kesin bir mücadeleye yürütüleceklerini de belirten Aygün, turizm polisinin etkin hale getirilmesi için ilçe emniyet müdürlüklerinde turizm şubeleri açılması yönünde çalışma yapacaklarını yine "Ankara Tanıtım Grubu" oluşturularak turizm ve kültür varlıklarının etkin bir şekilde tanıtılmasının hedeflendiğini bildirdi.

SANAYİLEŞME İVME KAZANACAK: Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir de önümüzdeki 5 yıl içinde Ankara’da sanayileşmenin ivme kazanacağını kaydederek, "Ankara’nın, ’başkentin sanayinden, sanayinin başkenti’ olma sürecinde önemli atılımların gerçekleştirileceği bir dönem olacağını" kaydetti. ASO olarak üyelerinin özkaynaklarıyla gerçekleştirdikleri Temelli II. ve III. organize sanayi bölgelerinin (OSB) altyapı çalışmalarının tamamlandığını ve parsellerin üyelere dağıtıldığını söyleyen Özdebir, kısa bir süre içinde bu bölgelerde fabrikaların yükseldiği, binlerce kişiye yeni istihdam alanlarının açıldığının ve Ankara Sanayi Havzası’nın yeşerdiğinin görüleceğini anlattı. Ankara Sanayi Havzası olarak nitelendirdikleri bu alanda, ASO’nun 2. ve 3. OSB’lerinin yanı sıra, ASO Teknopark, Başkent OSB, Anadolu OSB ve yeni kurulan Döküm İhtisas OSB’sinin yer alacağını belirten Özdebir, ayrıca serbest bölge olarak ayrılan 5 milyon metrekare alanın da ASO 2. OSB’nin genişleme sahası olarak kullanılacağını ve böylece 25 milyon metrekareyi bulan bir sanayi şehrinin ortaya çıkacağını söyledi.

Ankara sanayi şehri olacak

ANKARA Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Faik Yavuz da Ankara’nın geçmiş yıllarda bir bürokrat ve memur şehri olarak bilindiğini anımsatarak ancak, son 25 yıla bakıldığında Ankara’nın bu özelliğinin yanı sıra bir ticaret merkezi haline geldiğinin görüldüğünü söyledi. Ankara’nın sahip olduğu ve yeni yapılacak organize sanayi bölgeleri ile İstanbul’dan sonra Türkiye’nin ikinci sanayi şehri olarak ortaya çıkacağını kaydeden Yavuz, Ankara’nın 4 milyonluk nüfusun, sahip olduğu OSB’ler ile ve her gün kente göç edenlerin ihtiyaçlarını karşılaması açısından da önemli bir ticaret şehri haline geldiğini anlattı. Önümüzdeki 5 yıl içinde tarım, hizmetler, ticaret ve sanayi alanlarında kentin desteklenmesi gerektiğini belirten Yavuz, Ankara’da bu süre içinde bir organize hayvancılık bölgesinin oluşturulması gerektiğini söyledi. Yavuz, "önümüzdeki 5 yıl içinde Ankara’da sanayi, yazılım, tarım, organize hayvancılıkta önemli gelişmeler yaşanacak" dedi.

500 milyon dolar teknopark ihracatı

ORTA Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut da şu anda Türkiye’deki en büyük teknoparkına 190 civarında firması ve 4 bin civarında da çalışanı ile ODTÜ’nün sahip olduğunu ve bu teknoparkın bu özellikleri ile dünyadaki teknoparklar içinde ilk yüzde 25’e girdiğini söyledi. Dünyadaki üniversiteler içinde ise ODTÜ teknoparkının ilk 50 üniversite arasında, Avrupa’da ise ilk 5-6 üniversite arasında olduğunu belirten Akbulut, Ankara’nın teknopark konusunda Amerika’nın Boston şehri gibi önemli bir şansa sahip olduğunu ve bu şansın kaçırılmaması gerektiğini kaydetti.

Ankara’nın önümüzdeki 5 yıl içinde yazılım, elektronik ve ileri malzemeler konusunda önemli gelişme göstereceğini ve mesafe kat edeceğini söyleyen Akbulut, "Önümüzdeki 5 yılda teknoparklar aracılığı ile Ankara’nın yapacağı ihracatın 500 milyon dolara çıkmasını bekliyorum. Hacettepe Üniversitesi teknoparkının tıpta, Ankara Üniversitesi teknoparkının da biyoteknoloji, genetik ve ziraatte önemli atılımlar yapmasını bekliyoruz. Dolayısı ile Ankara, Türkiye’nin bilim teknoloji üreten ve ihraç eden bir kenti olacak" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!