Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2007 00:00
DSİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu, Çamlıdere Barajı’nın beklenmedik biçimde iki yıldır yağış alamadığını belirtirken, "ASKİ ile çalışma başlattık, Kesikköprü Barajı’nı devreye aldık. Bu barajdan 176 milyon metreküp suyu Ankara’ya tahsis ettik.
DEVLET Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Veysel Eroğlu, Türkiye’deki elektrik amaçlı barajlarda doluluk oranının yüzde 48.5’e kadar düştüğünü belirterek, "Bu yıl kuraklık nedeniyle hidroelektrik enerji üretimi, 45 milyardan 35 milyar kilovat saate düşecek" dedi. Eroğlu, Ankara’nın içme suyunun da Ekim ayına kadar yeteceğini ifade etti.
TBMM Küresel Isınma Komisyonu, dün DSİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu’nu dinledi. Eroğlu, iklim değişikliğinin nedenleri ve etkilerini anlatarak, Türkiye’deki yağış rejimlerinin, bölgelere ve zamana göre farklılık gösterdiğini söyledi. Türkiye’ye düşen 193 milyar metreküp yağışın sadece 112 milyar metreküpünün kullanıldığını belirten Eroğlu, halen işletmede 591 baraj bulunduğunu; 75 barajın ise yapım ve program aşamasında olduğunu bildirdi.
İSTANBUL, İZMİR’DE SIKINTI YOK
Eroğlu, İstanbul, İzmir, Ankara ve Bursa’daki içme su barajları doluluk oranları hakkında da bilgi verdi. Eroğlu, 24 Nisan itibariyle İstanbul’daki içme suyu amaçlı barajların doluluk oranlarının yüzde 49.7, İzmir’de yüzde 26.2, Ankara’da yüzde 9.7 ve Bursa’da yüzde 54.8 olduğunu bildirdi. İstanbul, İzmir ve Bursa’da içme suyu açısından bir sıkıntı beklenmediğini ifade eden Eroğlu, Ankara’da ise durumun farklı olduğunu söyledi. Ankara’nın 2015 yılına kadar ihtiyacını karşılayacak su kaynağının bulunduğunu, ama kuraklık nedeniyle yeni tedbirlere ihtiyaç duyulduğunu belirten Eroğlu, şunları söyledi:
HER TÜRLÜ ÖNLEM ALINDI
Ankara’da beklenmedik bir şey oldu ve Çamlıdere Barajına iki yıldır yağış düşmüyor. ASKİ ile çalışma başlattık, Kesikköprü Barajı’nı devreye aldık. Bu barajdan 176 milyon metreküp suyu Ankara’ya tahsis ettik. Pompa istasyonlarıyla bu suyu İvedik Arıtma Tesislerine aktaracağız. Ankara’nın, Ekim ayına kadar yetecek suyu var. Kenti susuz bırakmamak için Kızılırmak sistemini Eylül ayına kadar devreye sokacağız. Gerede sisteminin de devreye girmesiyle Ankara’nın su sorunu çözülmüş olacak. Ankara’yı susuz bırakmamak için her türlü önlem alındı.
TEMA’dan suyunu boşa harcama kampanyası
TEMA Vakfı evlerdeki gereksiz su tüketiminin önlenmesi için bireysel çabaların önemine dikkat çekmek ve kamuoyunu bilinçlendirmek amacıyla "Suyunu Boşa Harcama" Kampanyası başlatıyor.
TEMA Vakfı Genel Müdürü Dr. Uygar Özemsi, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin, küresel ısınmanın etkilerini en şiddetli şekilde yaşayacak ülkeler arasında yer aldığını ve bu etkilerin en önemlilerinden birinin de kuraklık olduğunu söyledi. Bireysel olarak gösterilen çabaların önemine dikkat çeken Özesmi, "4 kişilik bir aile, yılda 140 ton su kurtarabilir" diye konuştu. Ülkemizde suyun önemli bir bölümünün evlerde kullanıldığını belirten Özesmi, "Suyumuzu kurtarmak için, hep birlikte harekete geçelim" çağrısında bulundu. Kampanyanın ulusal kanallarda yayınlanacak bilgilendirme filmi, gazete ilanları ve el broşürleri ile destekleneceğini ifade edildi.