Ankara’nın su umudu yağmur duasına kaldı

Güncelleme Tarihi:

Ankara’nın su umudu yağmur duasına kaldı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2007 00:00

Susuzlukla boğuşan Ankara’da GİMAT ve Demetevler’deki sel baskınlarının ardından umutlar yağmur duasına kaldı. Başkent’te cuma günü yağmur duasına çıkılacak.

BAŞKENT’te ard arda yaşanan su baskınlarının ardından devam eden su kesintileriyle birlikte umutlar yağmur duasını kaldı. Ankara Müftü Yardımcısı Eyyüp Demir, "Miraç kandili dolayısıyla 10 Ağustos Cuma günü camilerde yağmur duası yapılacak" derken, Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, "Kuraklık karşısında gerekli maddi tedbirleri almak hepimizin borcudur. Dua ve ibadet, hiçbir zaman alınması gereken tedbirlerin yerine geçmez" görüşünü savundu.

Bardakoğlu, Türkiye Kızılay Derneği Genel Başkanı Tekin Küçükali’yi ziyaretinde yaptığı konuşmada, ilk kez bir Diyanet İşleri Başkanı’nın derneklerini ziyaret ettiğini söyledi. Ziyarette gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Bardakoğlu, bir soru üzerine, kuraklık karşısında gerekli maddi tedbirlerin alınmasının herkesin borcu olduğunu belirterek, "Dua ve ibadet, hiçbir zaman alınması gereken tedbirlerin yerine geçmez" dedi.

Ankara Müftü Yardımcısı Eyyüp Demir, Miraç Kandili dolayısıyla Başkent’te 10 Ağustos Cuma günü yağmur duası yapılacağını bildirdi. Demir, Cuma namazı öncesi Kocatepe ve Hacıbayram Camisi merkez alınmak üzere bunlara bağlı yaklaşık 750 camide yağmur duasının edileceğini belirtti. Demir, bu camilerin dışında ilçe camilerde de vaizlerin yağmur duası yapacaklarını kaydetti.

Canlı vaaz yapılabilen bütün camiler için yağmur duası yapılabileceğini ifade eden Demir, duaların cami içlerinde okunacağını, ilçelerde ise vatandaştan talep gelmesi halinde ayrı bir günde alanda da yağmur duasına çıkılabileceğini ifade etti.

Ankara cemaatini bir bölgeye taşımanın mümkün olmadığını belirten Demir, "Aslında Peygamberimizin yaptığı şekilde, özellikle çocukların, bütün insanların ve hayvanların bir alanda toplanması uygundur. Sünnet olan budur. Ama bugün Ankara’yı düşündüğümüzde bu pek mümkün görülmüyor. Ayrıca bu duaya bütün cemaatin katılmasını istedik" diye konuştu.

Her ihtiyaç duyulduğunda Allah’tan yardım istemek gerektiğini anlatan Demir, "Türkiye’de bugün sıkıntımız yağmurdur. Allah’tan bunu isteriz ama kabul olup olmayacağını bilemeyiz. Ne kadar samimi ve içten istersek o kadar iyi. Duaya katılan ve ’amin’ diyen herkesin gönülden istemesi lazım" dedi.

Önce tedbir sonra dua

Bütün maddi ve fiziki tedbirler alındıktan sonra Allah’a dua edilmesi gerektiğini vurgulayan Bardakoğlu, yağmur duasının bir anlamı olmadığını ileri süren insanların dini anlamda hiçbir bilgisinin olmadığını düşündüğünü söyledi. Bardakoğlu, kişisel anlayışı ne olursa olsun insanın dine ve dindarın yakarışına, ruh dünyasına karşı anlayışlı olması gerektiğini vurguladı.

Yağmur duası bir defada bitmez

ÖZELLİKLE İstanbul Müftülüğü’nce yapılan yağmur duasından sonra müftülüklere ve imamlara vatandaşlardan çok yoğun talep geldiği için böyle bir karar aldıklarını anlatan Müftü Yardımcısı Eyyüp Demir, Diyanet İşleri Başkanlığı ile görüşme yapıldıktan sonra Ankara’da yağmur duası yapmaya karar verdiklerini söyledi. Demir, gerektiği takdirde başka bir günde de Ankara’da yağmur duasını yapabileceklerini belirterek, "Duayı bir defa yaptık, bitti diyemeyiz. Dua ve ibadetlerde önemli olan devamlılıktır. Gerekirse ileriki zamanlarda da yağmur duasına devam edebiliriz" diye konuştu.

Üretimin kaderi duaya bırakılamaz

ZİRAAT Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Gökhan Günaydın, kuraklıkla ilgili uyarılarının dikkate alınmadığını belirterek "Üretimin kaderi yağmur duasına bırakılmaz Üretim artışı için uzun dönemli tedbirler alınmak zorunda" dedi.

Üretimdeki düşüşü yağış miktarına bağlayan Günaydın, "Türkiye geçen yılın sonundan itibaren yağışsız bir dönem geçirdi. Üretim azaldı, ithalat patladı. ZMO olarak verimin önemli ölçüde düşeceğine dair kamuoyunu Ocak ayında uyardık fakat Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Nisan ayında dahi tarımsal kuraklık yoktur diyordu. Bu durumdan sonra kuraklığın etkileri görüldü ve 1 Temmuz itibariyle 40 il’e yönelik Kuraklık Kararnamesi yayınlandı" diye konuştu.

ÜRETİM TÜKETİMİ KARŞILAMIYOR

Hububattaki üretimin, tüketimi karşılamadığını vurgulayan Günaydın kuraklığın üretim üzerindeki etkilerinin giderilmesi için uzun dönemli önlemler alınması gerektiğini vurguladı. Günaydın, Türkiye’de sulama yatırımlarının tamamlanması ve tarım alanlarının yağışa bağlı olmaktan çıkarılmasının zorunluluk haline geldiğini dile getirdi. Günaydın, "Yağışa bağlı olunduğu sürece ya yağmur duası yapılır ya da verim alınmaz" diye konuştu.

Kaynağı bilinmeyen su umutları oldu

DEMETEVLER’de ana su borusunun patlamasının ardından su kesintilerinin uzayacağının açıklanmasıyla birlikte vatandaşlar da mahalle çeşmelerine akın etti. Kuruçayır, köyünde vatandaşlar kaynağını bilmedikleri çeşmeden su doldurmak için uzun uğraşlar veriyorlar.

Ankara’nın Kuruçayır Köyü yakınlarında yıl boyunca kesilmeden akan su kaynağı Başkentlilerin umudu oldu. Şehir merkezinden ilçelere kadar birçok insan, boş bidonlarını alarak su doldurmak için çeşme başına geliyor. Vatandaşlar, "Bu zifiri karanlıkta çektiğimiz sıkıntıları inşallah birileri görür de belki biraz utanırlar" sözleriyle sitem ederken, "Su artık petrolden daha değerli hale geldi" dediler. Çeşmeden akan suyun nereden geldiğini bilmediklerini belirten vatandaşlar; "Kuyu suyu mu, kaynak suyu mu bilmiyoruz ama dağdan geldiğini söylüyorlar, incecik akan suyla bidonlarımızı doldurmaya çalışıyoruz. Beş litrelik suyu beş dakikada zor dolduruyoruz" dediler.

Başkent’te deposuz yurt yok

YÜKSEKÖĞRENİM Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürü Hasan Albayrak, Ankara’daki tüm yurtlarda su deposu bulunduğunu belirterek, "Buna rağmen, öğrencilerimizin hiç sıkıntı ve sorun yaşamaması için ilave su depoları yaptırıyoruz" dedi.

Ankara Bölge Müdürlüğüne talimat vererek yurtlara yapılacak ilave su depolarının yaklaşık bedellerinin çıkarılmasını istediğini kaydeden Albayrak, şunları söyledi:

"Ankara’daki yurtların tümünde su deposu var. Ancak su kesintileri iki gün olduğu için yeterli olmaz düşüncesiyle, öğrencilerimizin sıkıntı ve sorun yaşamaması için ilave su depoları yaptırıyoruz. Vali Kemal Önal ile görüştük. Bizim, 15 Eylüle kadar tedbirimizi almamız gerekiyor" dedi.

Cumartesiye kadar su yok

DEMETEVLER’de önceki gün patlayan ana borunun onarımı ve yeniden patlama oluşmaması için suyun şebekeye daha az basınçla verilmesi nedeniyle Ankara’nın tamamına 10 Ağustos Cuma gecesine kadar su verilemeyeceği Büyükşehir Belediyesi yetkilileri tarafından açıklandı.

Kente su aktarımını sağlayan iki ana borudan biri olan Demetevler’deki borunun onarımının aralıksız sürdürüldüğü belirtilirken, onarımın üç gün kadar sürmesini beklediklerini ifade eden yetkililer, "Onarımın daha erken bitmesi halinde belirtilen tarihten önce de su verebiliriz" dediler.

Cumartesi gününden itibaren 3-4 gün boyunca tüm semtlere kesintisiz su verileceğini yetkililer şunları aktardı:

"Böylece tüm şehir şebekesinin en üst kotlara kadar belli bir doyum noktasına ulaşması sağlanacak. Çamlıdere ve Kurtboğazı barajlarından daha az basınçla su verilecek. Böylece su İvedik Arıtma Tesislerine gelerek buradan abonelere ulaşacak."

İlgili birimlerin, 15 Ağustos Çarşamba gününden itibaren yeniden su kesintisi programı uygulanıp uygulanmayacağı konusunda bir araya gelerek toplantı yapacağını kaydeden yetkililer, alınan kararların kamuoyuna duyurulacağını bildirdiler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!