Ankara’nın orta yeri soyut sanat bahçesi

Güncelleme Tarihi:

Ankara’nın orta yeri soyut sanat bahçesi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2011 00:00

Bazen, iç sıkıntılarıyla örülü bir pazar günü yalnızlığının labirentinde dolanıp durur insan. İçine sızan sükut; bungun bir karmaşıklığın çekirdeğidir aslında. Rutin yaşamlara adanmış bir ömrün bekçisi gibi oluruz böylesi anlarda; cumartesinin coşkusu, yenilir pazarın suskunluğuna.

Bu bunaltılı döngüden kurtulmak, üstümüzden mutsuzluğun kabuğunu çıkarıp, hiç bilmediğimiz imgeler dünyasında gezinmek, düşsel evrenimizin sınırlarını daha da genişletmek, düşü düşle fethetmek için, soyut resimlerle örülü bir dünyanın içinde gizemli bir yolculuğa çıkmak ister misiniz?

Hiç ummadığınız bir sanat şöleni var Ankara’da. “Zaman Aşırı Soyut/Çağdaş Türk Resminde Soyutun Serüveni” sergisi sizi bekliyor.

Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde açılan bu büyük sergi, son 21 yılın en önemli sanat etkinliklerinden biri. Çünkü, 21 yıl önce Yahşi Baraz’ın düzenlediği “Büyük Sergi”nin ardından, ilk kez Ankara’da geniş kapsamlı bir sergi düzenlendi. Ve üstelik 21 yıl önceki sergiden daha zengin bir sanat şöleni bu sergi.

Sanatçının içsel ilişkisi

Günümüz dünya sanatının en gözde ekollerindendir soyut sanat. Sanatçının kendisiyle olan içsel ilişkisinden yola çıkarak, modern dünyaya, ruhunun soyut dünyasından yeni değerler katarak, yaratıcı gücünü genişletmesiyle başlattığı, sanatı genel akışının dışında, yeni çeşitliliklerle çoğalttığı, sınırsız bir düş gücünün sarmalında yaratıcılıkla boyutlandırdığı soyut sanat, bizim ülkemizde batıdan 40 yıl sonra başlamıştı. Bu gecikmeye karşın, yaklaşık 60 yıldır çok sayıda sanatçımız günümüz sanat ortamına soyut resmin en seçkin örneklerini sunmaktalar.

1950’li yıllardan günümüze ulaşan Çağdaş Türk Resmi’nin örneklerinin yer aldığı sergide; Abidin Elderoğlu, Adem Genç, Adnan Çoker, Adnan Turani, Balkan Naci, Bedri Baykam, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Bubi, Burhan Doğançay, Devrim Erbil, Ergin İnan, Erol Akyavaş, Fahrelnissa Zeid, Ferruh Başağa, Fethi Arda, Güngör Taner, Habip Aydoğdu, Halil Akdeniz, Hüsamettin Koçan, İrfan Önürmen, Lütfü Günay, M.Zahit Büyükişleyen, Mehmet Güler, Mustafa Ata, Mustafa Horasan, Mübin Orhon, Nejad Melih Devrim, Ömer Uluç, Özdemir Altan, Sadık Altınok, Selim Turan, Sezer Demirtaş, Suat Akdemir, Tülin Onat, Yusuf Taktak, Zafer Gençaydın, Zekai Ormancı, Zeki Faik İzer’in yapıtları var.

Türk resminin 60 yıllık soyut sanat serüveninin en önemli bölümünü içeren sergi; 38 seçkin sanatçının kendine özgü biçem senteziyle sunduğu resimlerden oluşuyor.

Keşke daha uzun sürse

Soyut resmin ülkemizdeki gelişim sürecinde Ankara’nın mekan olarak önemi çok büyüktür. Çünkü,sanatçılarımızın ilk soyut resim sergileri Ankara’da açılmıştır. 1953 yılında Adnan Çoker ve Lütfü Günay sergileriyle başlayan süreç, diğer öncü sanatçıların Ankara sergileriyle sürmüştür.

Çağdaş bir sanat müzesinden yoksun olan kentimizde, küratör Ender Başaran’ın yıllardır sürdürdüğü etkinliklerin deneyimlerinden yola çıkarak, Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık ve başkan yardımcısı Ali Ulusoy’un özverili katkılarıyla gerçekleştirdiği bu büyük sergi Ankara için çok önemli bir kazanım oldu. Keşke, daha uzun süren (iki ay) bir sergi olsaydı bu etkinlik. Çünkü, Batı’da bu tür sergiler uzun sürer. Çünkü, bir kentin sanatsal kimliğini en çok zenginleştiren ve sanat izleyicilerini sanata doyuran etkinliklerdir böylesi büyük boyutlu sanat şölenleri. Bu tür etkinliklerin sürekliliğini sağlayabilirsek, göreceğiz ki bizde de uzun giriş sıraları oluşacak sanat sunan mekanların önünde.
“Zaman Aşırı Soyut/Çağdaş Türk Resminde Soyutun Serüveni” sergisi; renklerin en kirlenmemiş masumiyetiyle, tuvallerine düşleriyle dokunan 38 usta sanatçının, soyut bir evrene açılan pencerelerinden, hiç bilmediğimiz düşsel dünyalara çağırdı bizi. Umarım, daha uzun süren, daha yeni sergilerle renklenir Ankara.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!