Güncelleme Tarihi:
ANKARA Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Atasoy, “Ankara kedisi yok olmak üzere. Bir an önce önlem alınmazsa Ankara kedisini gelecek nesiller tanıyamayacak” dedi.Ankara kedisinin neslinin tükenme noktasına geldiğini ileri süren Atasoy, geçmiş yıllarda sokaklarda dahi Ankara kedisi görüldüğünü ancak bugün rastlanamadığını bildirdi.
Yurt dışına kaçırılıyor
Atasoy, Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Zootekni Bölümü olarak Kazan ilçesinde Kedi Araştırma Merkezi kurup soyu tükenme tehlikesinde olan Ankara kedisini yaşatacak bir proje başlattıklarını, projenin Ankara Valiliği İl Özel İdaresi ve Ankara Büyükşehir Belediyesinden büyük destek gördüğünü ancak projenin mali destekçisi olacak Devlet Planlama Teşkilatından (DPT) geri çevrildiklerini, projeleriyle ilgilenilmediğini iddia etti.
Atasoy, “DPT sanıyoruz projeyi küçümsedi. Bu durum bizi çok üzdü. Çünkü bu kültürel mirasımızı korumak, gelecek kuşaklara aktarmak bizim görevimiz. Ülkemize özgü hayvanlar tatile gelen turistler tarafından kaçak yollarla yurt dışına götürülüyor. Korkarım bir gün gelecek bizler o kedileri görmek ve sevmek için oralara gideceğiz” dedi.
Büyükşehir Belediyesi’nce düzenlenen Dünya Çocuk Olimpiyatları’nda Ankara kedisine seğmen kıyafeti giydirilerek maket ve maskot olarak kullanılmasının çok olumlu bir çalışma olduğuna işaret eden Atasoy, şunları kaydetti:
“Dünyanın farklı yerlerinden gelen insanlara bize özgü, bizim olan bir şeyi tanıttı. Keşke gelecekte Ankara’nın her yerinde, sokaklarımızda maketlerin yanında gerçek kediler dolaşsa. Bu konuya el atacak ve çözecek de yine Büyükşehir Belediyesi, çünkü onların imkanları çok ileri. Daha önce de bize kedilerle ilgili çalışmalarımızda destek verdiler. Beklentimiz, bundan sonra yapılacaklarla ilgili üniversite ve devlet iş birliğini oluşturarak Ankara’ya özgü kedilerimizin sadece kitaplarda kalmasını engellemek.”