Fatma ORHAN / A.A.
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2009 00:00
Genetik kaynağı Türkiye olan Ankara (Tiftik) keçisi, tescillenerek koruma altına alındı, ihracı da ön izne bağlandı.
Varlığı binlerle ifade edilen sayılara düşen Ankara keçisi, genetik kaynaklarının korunması açısından ihracı yasak mallar listesinde bulunuyordu. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın yürüttüğü çalışmalar sonucunda hem genetik ırk olarak tescil edilen hem de koruma ve ıslah projesi uygulanan Ankara keçisindeki ihracat yasağı kaldırılarak, ön izin alınarak ihracat imkanı getirildi.
Ankara keçisinin ihracı ön izne bağlı mallar listesine alınmasına ilişkin karar, Resmi Gazete’nin 18 Eylül tarihli sayısında yayımlandı. Yetkililer, Türkiye’den damızlık ihracatına izin verilmediğini belirtirken, “İhracı ön izne bağlı mallar listesine alınması, ihracat izni veriliyor anlamına gelmiyor. Genetik kaynak olan hayvanların ve damızlıklarının ihracına izin verilmiyor” dedi.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü’nün (TAGEM) sekreteryasında yürütülen Hayvan Irkı Tescil Komitesi, 2002 yılından bugüne kadar 40 hayvan ırkını genetik kaynak olarak tescil etti. Tescil, uluslararası alanda, bu hayvanların genetik özelliklerini belirliyor ve kaynağının Türkiye olduğu anlamına geliyor.
Komite tarafından tescil edilen Ankara Tiftik keçisi, Türkiye’nin en önemli genetik kaynakları arasında bulunuyor. 1980’li yıllarda 3,6 milyon baş olan Tiftik Keçisi varlığının, bugünlerde 300 binin altında olduğu tahmin ediliyor. Hayvancılığın Desteklenmesi Kararnamesi kapsamında, 2005 yılında TAGEM tarafından Ankara Keçisi’nin Halk Elinde Islahı Projesi başlatıldı. Bakanlık, üniversite, yetiştirici birliği ve Ankara keçisi yetiştiricilerinin işbirliği ile yürütülen proje ile Ankara keçisinin tiftik verimi ve kalitesi, gelişme hızı ve cüssesinin saf yetiştirme ve seleksiyonla artırılarak, yetiştiriciliğinin ekonomik hale getirilmesi öngörülüyor.
Üreticilere yardım
Proje kapsamında, Ankara’nın Ayaş, Beypazarı, Güdül ilçelerindeki sekiz Ankara keçisi yetiştiricisi, üretimi devam ettirmeleri için destekleniyor. Bu kişilerin sürüsünde 5 bine yakın tiftik keçisi bulunuyor. Halen bu sayının 4 bin 200 civarında olduğu belirtiliyor. Bu yetiştiricilere, hayvan başına yılda 35 lira destekleme primi ödeniyor. 2005-2008 yılları arasında toplam 461 bin lira destekleme ödemesi yapılırken, bu yıl için 169 bin lira ödenmesi planlandı.
Hayvan başına verilen 35 liralık desteğin dışında, tiftik için de kg başına 7,5-9 lira arasında destekleme primi veriliyor. Ancak, yurt içinde üretilen tiftiğin maliyeti yüksek olduğu için sanayiciler genellikle daha ucuz olan ve Türk Cumhuriyetlerinden ithal edilen tiftiği kullanıyor.