Güncelleme Tarihi:
Ankara keçisi oğlak eti için 1 yıldır coğrafi işaret talebinin sonucunu beklediklerini belirten Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Kılınç, "Türk Patent Enstitüsü'ndeki coğrafi işaret başvurusunun sonuçlanmasının ardından Avrupa Birliği nezdinde de tescil başvurusu yapılacak" dedi. Coğrafi özellikleri göz önüne alındığında hem coğrafi işaret talebi için hem de Avrupa tescili için Ankara keçisi oğlağı etinin çok uygun bir ürün olduğunu düşündüklerini dile getiren Kılınç, "Hem üreticimizi hem de tüketicimizi korumak, kırsal kalkınmaya ve küçükbaş hayvancılık sektörüne destek olmak amacıyla ürünümüzün tescili için çalışmaları sürdürmekte büyük yarar görüyoruz. Bu sayede Ankara keçisi daha çok değerlenecek yetiştiricimiz de daha çok kazanacak" dedi.
BAŞKENT’TE YÜKSEK VERİM
Ankara keçisi oğlağının, et kalitesinin Ankara coğrafyası yükseldiğini dile getiren Kılınç, "Oğlak etinin dünya üzerinde en kaliteli yetiştiği yer Ankara bölgesi. Biz de buna dayanarak başvuruda bulunacağız. Tiftiği de parlaklık, sağlamlık ve uzunluk açısından çok kaliteli. Tescilli ürünlerin, diğer ürünlere göre fiyatı artıyor ve rekabette ortaya çıkan bir üstünlük oluşuyor. Tescil alınınca Ankara keçisi oğlağı adı altında başka bir ürün satılamaz, yaptırımları var" dedi.
YURT DIŞINA ÇIKIŞI YASAK
Başkent’ten dünyaya yayılan Ankara keçisi, kaliteli tiftiği ve lezzetli oğlak eti ile kıymetli bir küçükbaş hayvan türü olarak anılıyor. 19. yüzyılda Ankara'dan Avrupa'ya kaçırılmaya çalışılan hayvanların, iklim koşulları nedeniyle yaşamlarını sürdüremedikleri biliniyor. Dünyanın bazı bölgelerinde az sayıda yetiştirilen Ankara keçisinin günümüzde Türkiye dışına çıkarılmasına izin verilmiyor.