Güncelleme Tarihi:
Ankara’da yaşayan 65 yaşındaki iş adamı Faruk Küçük, 10 yıl önce başladığı Ankara fotoğrafları koleksiyonu için orta halli 4 daire parası harcayarak, 2 bin parçalık önemli bir koleksiyona imza attı. 40’a yakın sergi açan ve birçok kitaba konu olan Küçük, Ankara Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere Ankara konusunda araştırma yapanların ilk başvurduğu adres oldu. Küçük, 50 yılı aşkı süredir baba mesleği dericiliği yaptıktan sonra yaklaşık 10 yıl önce işleri büyük ölçüde çocuklarına devrettiğini söyledi. İşlerden elini çekmeye başladığı dönemde yeni bir uğraş edinmek istediğini ve bu sırada koleksiyonculuğa merak saldığını belirten Küçük, Ankaralı olmasından dolayı özellikle Ankara tarihiyle ilgilenmeye ve bu konuda başta fotoğraf olmak üzere belge toplamaya başladığını dile getirdi.
MADDİ-MANEVİ KOLAY OLMADI
Koleksiyonu sırasında Ankara’nın tarihinin ihmal edildiğini ve bu konuyla ilgili belgelerin önemsenmediğini fark ettiğini anlatan Küçük, şöyle konuştu:
“Ankara daha öncede birçok medeniyete başkentlik yapmış önemli bir kent ama bu yeteri kadar fark edilmemişti. Ankara ile ilgili fotoğraflar toplayarak bu açığı gidermek istedim. Kısa sürede konuyla ilgili çok sayıda fotoğrafa ulaştım. Bugün yaklaşık 2 bin parçalık bir fotoğraf koleksiyonum bulunuyor. Tabi bu hem maddi hem de manevi olarak kolay olmadı. Emekli aylığım ve kira gelirlerimle her ay fotoğraflara 4 ila 5 bin lira harcıyorum. Harcadığım para şimdiye kadar 4 daire parasını bulmuştur.”
TEK ŞARTI “DERİCİZADE”
Koleksiyonuyla 40’a yakın sergi açtığını ve Ankara Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere Ankara konusunda araştırma yapacakların ilk olarak kendisine uğradığını belirten Küçük, “Koleksiyonum herkese açık. İsteyen herkes fotoğraflarımı kullanabilir. Kimseden para istemiyorum. Tek şartım aile şirketimiz ‘Dericizede’nin logosuna eserin bir köşesinde ufakta olsa yer verilmesi” dedi.x
KENTE VEFA BORCUNU ÖDÜYOR
Küçük, ailesinin koleksiyon tutkusuna destek vermesinden ve koleksiyona sahip çıkmasından büyük mutluluk duyduğunu dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yeri geldi aileme daha az zaman harcadım, yeri geldi eşime hediye alacağım paraya eski bir fotoğraf aldım ama koleksiyona başladığım için hiç pişman olmadım. Çünkü bu koleksiyon sayesinde kazandığım itibarı parayla satın alamazdım. Tabi bunda bu işi Ankara’ya vefa borcu olarak görmemin de etkisi var. Bir bakıma bu kentten kazandığımı bu kente geri veriyorum. Yaptığım bu iş karşılığında Ankara’ya hizmet edenlere verilen 2011 yılında ‘Büyük Seğmen Ödülü’ne layık görüldüm. Bu onur motivasyonumu kat ve kat arttırdı.”
ANKARA DİYE KONYA SATTILAR
Ankara fotoğraflarının kendisinde zaman içerisinde bir zaafa dönüştüğünü, daha önce aldığı bir fotoğrafın farklı bir baskısını yine de almak istediğini ifade eden Küçük, “Bazı fotoğraflardan elimde 15 tane var ama 16’ncısını gördüğümde hiç düşünmeden yine de alırım. Tabi bu zaafım başıma olmadık işler açtı. Koleksiyona ilk başladığım zamanlarda bana ‘Ankara’ diye ‘Konya’ fotoğrafı sattılar. Tabi ben bu gibi olayları çok önemsemiyorum, şimdilerde hatırladıkça gülüp geçiyorum” diye konuştu.
Koleksiyonundaki seçkin parçaları bireysel ya da karma eserlerin yer aldığı bir müzede değerlendirmeyi hedeflediğini vurgulayan Küçük, bu konuda Ankara’nın ünlü koleksiyonerleri Necati Doğan ve Fuat Köksal’dan yardım ve destek aldığını kaydetti.