Ankara’da kültür sanat

Güncelleme Tarihi:

Ankara’da kültür sanat
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2014 01:16

DT’nin yeni oyunu “Vanya Dayı”, 4 Şubat’ta tiyatroseverlere “merhaba” diyecek. Türkülerin hikayesinden yola çıkan “Türkünün Öyküsü” konseri verilecek.

Haberin Devamı

Devlet Tiyatroları’nın (DT), yeni oyunu “Vanya Dayı”, 4 Şubat’ta tiyatroseverlere “merhaba” diyecek. Devlet Opera ve Balesince türkülerin hikayesinden yola çıkan ve danslarla da zenginleştirilen “Türkünün Öyküsü” konseri, 2 Şubat’ta seyredilebilecek. Modern dans gösterisi “Bir Yaz Gecesi Rüyası”, 3 Şubat’taki son temsille sezona veda edecek. DT 16, Devlet Opera ve Balesi ise 7 eserle seyircinin karşısına çıkacak. Başkentte bu hafta gerçekleştirilecek kültür sanat etkinliklerinden bazıları şöyle:

TİYATRO

75. Yıl Sahnesi:
Patrick Süskind’in tiyatroya kazandırdığı ve pek çok dilde sahnelenen “Kontrabas”, Metin Belgin’in yönetiminde 5 Şubat’ta seyirciyle buluşacak.
Akün Sahnesi:
Reşat Nuri Güntekin’in aynı adlı romanından tiyatroya uyarlanan “Çalıkuşu”, hafta boyunca temsil verecek. “Vanya Dayı”, 4 Şubat’ta yapacağı prömiyerin ardından, 5 Şubat’ta da izlenebilecek. Anton Çehov’un kaleminden Ataol Bahramoğlu’nun çevirisi ve Erhan Gökgücü’nün rejisiyle sahneye aktarılan eser, Çarlık Rusya’sının çöküş döneminde çiftlikte yaşayan bir ailenin güncel ve önemsiz olaylarla boğuşurken geçirdikleri bunalımları, içine düştükleri komik durumları yansıtıyor.
Altındağ Tiyatrosu:
Volkan Benli’nin sahneye koyduğu, birbirine aşık Osman ile Seher’in hikayesinin anlatıldığı “Nalınlar”, bugün, yarın, 1 ve 2 Şubat’ta seyircinin karşısına çıkacak.
Hayatlarının sonbaharında iki insanın ego çatışmaları ve umut eksenindeki yaşamlarının anlatıldığı “Ramiz ile Jülide”, Refik Erduran’ın kaleminden, Ali Hürol’un rejisiyle 4-5 Şubat’ta görülebilecek.
Büyük Tiyatro:
Çukurova’da çeltik işçilerinin ekmeklerini kazanırken yakalandıkları sıtmayla savaşlarını ve kasabaya gelen yeni kaymakamın çeltik ağalarına karşı mücadelesini anlatan “Teneke”, yarın ve 2 Şubat’ta sahnelenecek.
Reşat Nuri Güntekin’in kaleminden Necati Cumalı’nın oyunlaştırdığı “Çalıkuşu”, 4 Şubat’ta temsil verecek. Halil Akarsu’nun sahneye taşıdığı oyunda, öğretmen Feride’nin yaşadıkları anlatılıyor.
Cüneyt Gökçer Sahnesi:
“Kösem Sultan”, bugün, yarın ve 1 Şubat’ta seyredilebilecek. Sultan 4. Mehmet döneminde, Kösem Sultan ile oğlu tahta geçen Turhan Sultan’ın iktidar çekişmelerini tiyatro sahnesine taşıyan oyun, Turan Oflazoğlu’nun kaleminden Özlem Ersönmez, Elvin Beşikçioğlu, Mithat Erdemli, Yavuz Sepetçi ve Haydar Gültepe’nin yanı sıra 100’ü aşkın oyuncuyla sahneye taşınıyor.
Shakespeare’in en güçlü ve en karanlık tragedyası “Macbeth”, Bozkurt Kuruç’un rejisörlüğünde 4-5 Şubat’ta izleyiciyle buluşacak.
Küçük Tiyatro:
Dünyanın farklı yerlerinde yaşanan iç savaşlardan, açlıktan, öteki olmaktan, acıdan ve ölümden kaçan mültecilerin dramını konu edinen “Nereye” ise hafta boyunca temsile çıkacak.
George Orwel’in romanından tiyatroya uyarlanan “Hayvan Çiftliği”, 4 ve 5 Şubat’ta sahnelenecek. Barış Erdenk’in yönettiği oyun, bir çiftlikte yaşayan hayvanların kendilerini sömüren insanların yönetimini devirmeleri ve eşitlikçi bir düzen kurmalarını konu ediniyor.
Oda Tiyatrosu:
Semih Sergen’in yazıp yönettiği “Mevlana Aşk ve Barış Çığlığı”, bugün, yarın ve 1 Şubat’ta temsil verecek. Yüzlerce yıl önce Hakk’a yürüyen Mevlana’nın Horasan’dan Karaman’a, oradan da Konya’ya dönüşü, Anadolu’nun Mevlana’yı, Mevlana’nın Anadolu’yu tanıması, Şemsi Tebrizi ile yakınlığı, tasavvufun ne olduğu ve Allah’a duyduğu büyük aşk anlatılacak.
Gülşen Karakadıoğlu’nun kaleme aldığı, konusunu 12 Eylül’ün dramını bugünkü hayatlarında da yaşayan iki kadını anlatan “Nehir”, 4-5 Şubat’ta sahnelenecek.
Stüdyo Sahne:
“Meraklısı İçin Öyle Bir Hikaye”, Savaş Dinçel’in kaleminden Murat Çidamlı’nın yönetimiyle 31 Ocak, 2 ve 4 Şubat’ta tiyatroseverlerin karşısına çıkacak. Erdinç Doğan’ın rol aldığı tek kişilik oyununda, Sait Faik Abasıyanık’ın hayatı ve eserlerinden oluşan bir seçki sunuluyor.
İrfan Şahinbaş Sahnesi:
Fredico Gorcia Lorca’nın kaleminden, Turan Oflazoğlu’nun çevirisiyle ve Ayşe Emel Mesci’nin rejisörlüğünü yaptığı “Bernarda Alba’nın Evi”, bugün, 1-5 Şubat’ta perde açacak. 1936 yılında İspanya iç savaşı dönemi öncesinde, toplumda yaşanan kaosun bir eve yansımasını ve İspanyol köyündeki töreyi anlatan oyunda, Aysel Çakar Kara, Serpil Gül, Mehtap Öztepe, Miraç Eronat Erbil, Şeyda Akova Balcıoğlu, Sükun Işıtan, Eda Yılmaz Yener, Ayşe Şivekar Sungur, İpek Atagün Gezener’in de aralarında bulunduğu kalabalık bir oyuncu kadrosu sahne alıyor.
Şinasi Sahnesi:
Refik Erduran’ın kaleminden, Ali Hürol’un sahneye koyduğu “Ramiz ile Jülide”, tüm hafta görülebilecek. Hayatlarının sonbaharında iki insanın ego çatışmaları ve umut eksenindeki yaşamlarının anlatıldığı oyunda, Faruk Günuğur, Nurcan Sürer, Şirin Ergüven, Müge Taşpınar, Cihan Korkmaz ve Bade Balkanlı rol alıyor.

OPERA BALE

Haberin Devamı

Opera Sahnesi: Tarihte “Kazıklı Voyvoda” olarak ünlenen Prens Vlad’dan efsaneleşen “Kont Dracula” balesi bugün seyredilebilecek. Mozart’ın, çapkınlıklarıyla ünlü Don Juan’ın öyküsünden etkilenerek bestelediği “Don Giovanni” operası, Yekta Kara’nın rejisi ve Sunay Muratov’un orkestra yönetimiyle 3 Şubat’ta izlenebilecek. Koreografisini Henning Paar’ın üstlendiği, perküsyonda Emre Keskin görev aldığı, modern dans ve müziğin harmanlandığı “Bir Yaz Gecesi Rüyası” ise sezonun son temsiliyle 5 Şubat’ta izleyicinin karşısına çıkacak.
Operet Sahnesi: “Yarasa” opereti 1 Şubat’ta sanatseverleri selamlayacak. Orkestra şefliğini DOB Genel Müdürü Rengim Gökmen ile Sunay Muratov üstlendiği eser, Johann Strauss’un komik ögeler içeren librettosunun yanısıra müzikleriyle de dikkat çekiyor. Esere başkemancı Erkin Onay da eşlik ediyor.
Koreografini Deniz Alp’in üstlendiği “Türkünün Öyküsü” konserinde, bariton Tuncer Tercan, soprano Mehlika Karadeniz, tenor Haser Tek solist olarak sahne alacak. 2 Şubat’taki konserde piyanoda Çiçek Cihan, viyolonselde Bekir Dinçer, kontrbasta Mert Nayan, obuada Gülnihal Cihan ve vurmalı çalgılarda Berk Şençolaklar eşlik edecek. Programda Deniz Alpman ve Hakan Özenalp de danslarıyla sahne alacak.
Uzeyir Hacıbeyli’nin 100 yılı geride bırakan eseri “Arşın Mal Alan” müzikli komedisi 4 Şubat’ta temsil verecek.
Leyla Gencer Sahnesi: Hem güldüren hem düşündüren fıkralarıyla Zeynep Çelen Tamer’in yönetimiyle operaya uyarlanan “Nasreddin Hoca”, 20 Şubat’ta çocuklar için perde açacak. Koreografisini Özge Ay, müzik ve orkestra yönetimini Mustafa Erdoğan’ın üstlendiği eser, çocukların gelişimine katkı sağlamayı, kendilerini daha rahat ifade edip, yaratıcılıklarını kullanabilmelerini amaçlıyor.

CSO

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO), bugün ve yarın, şef Gilbert Varga yönetiminde sahne alacak.
Bela Bartok’un “2. Keman Konçertosu” ve “Romen Halk Dansları”, George Enescu’nun “Romen Rapsodisi No.1. ve No. 2” eserlerinin seslendirileceği program, Soyoung Yoon’un keman solistliğinde, CSO Konser Salonu’nda gerçekleştirilecek.

CERMODERN

“Amin Amen” Güneydoğu Anadolu’da İnançlar ve İnanışlar Sergisi, hafta boyunca ziyaret edilebilecek. Sergi, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneğinin işbirliğinde tamamlanan “Güneydoğu Anadolu’da İnançlar ve İnanışlar Fotoğraf Projesi” kapsamında ilk kez görücüye çıkıyor. Küratörlüğünü İbrahim Göğer’in yaptığı fotoğraf projesinin ilk sergisi Kadir Ekinci, Asuman Ergüney, Aynur Ülker, Dilek Bal, Doğanay Sevindik, Erol Büyükyazıcı, Gülser Günaydın, İbrahim Göğer, Mehtap Yıldız, Mustafa Ertekin, Nureddin Özdener, Orhan Köse, Özcan Yurdalan, Selim Aytaç ve Serpil Yıldız’ın fotoğraflarından oluşuyor.
Politik olmayı hedefleyen “Müphem, Sarhoş, Köpek!” adlı sergi hafta boyunca görülebilecek. Müphem, Sarhoş ve Köpek kelimeleri üzerinden metaforlarla ilerleyen sergi, farklı sanat inisiyatiflerinden katılımcıları, akademik kökenli ya da serbest çalışan sanatçıları da bir araya getiriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!