Güncelleme Tarihi:
Toplu taşımadaki dolmuş ve minibüsler, Torba yasayla birlikte 17+1 olarak tanımlanarak, ruhsat alma hakkı elde etti. Yasanın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanmasının ardından dolmuşlarda ayakta yolcu alımının kademeli olarak biteceğini savunan Ankara Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Hacı Bekir Gani, “Türkiye’de bulunan bütün dolmuşçu esnafı Ankara odası öncülüğünde alınan karardan dolayı çok mutlu. Kafaları artık daha rahat. Ben bunun uzun vadede ayakta yolcu olayını bitireceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
MUAYENEDEN ÖNCE PROJE ŞART
Yasanın onaylanmasının ardından Ankara Minibüsçüler Esnaf Odası olarak çeşitli kurumlarla anlaştıklarını belirten Gani şunları söyledi: “Karar onaylanınca artık koltuk sayımız değişti. Yani şoförlerimizin yeni muayene dönemine kadar araçlarının yeni projelerini hazırlatması gerekiyor. Esnafı rahatlatmak için çeşitli kurumlarla anlaşarak 5-6 çeşit proje çizdirdik. Bu projeleri ayrıca Türkiye’de bulunan bütün minibüs ve dolmuş odalarına göndereceğiz.
DOLMUŞ TÜRKİYE’DE OLMAK ZORUNDA
Minibüs Türkiye’nin olmazsa olmazı. Bu bir gerçek. Çünkü bir şehir yapılanması içinde her bölgeye metro ya da ulaşım ağı sağlanamıyor. Biz standarlarımızı yükseltiyor kalitemizi artırıyoruz. Bünyemizde çalışan sürücülerimize onlarca farklı eğitim veriyor ve eğitiyoruz. Alınan bu kararlar bizi rahatlatıyor. Yolcularımızdan da tek ricamız biraz anlayışlı olsunlar. Birkaç kişinin hatasını genellemesinler.”
SİGORTALAR BİZİ SOYUYOR
Minibüs ve dolmuşların sigorta konusunda çok fazla haksızlığa uğradığını da dile getiren Gani, “Esnafı soyuyorlar diyerek” tepki gösterdi ve ekledi: “Trafik sigortaları dolmuş esnafının belini büküyor. Yoğun çalışmalarımız sonunda yüzde 500’lük kar dilimlerini yüzde 250’ye düşürdük ancak buna rağmen araç başı 8 bin liralara varan ödemeler var. Kaza yapan araçlarda kusurumuz olmasa bile prim yüksek çıkıyor. Devletin bunu kontrol etmesi lazım. Ancak görüşmelerde dikkat ettiğim kadarıyla hep sigorta şirketlerinden yana taraf oluyorlar” dedi.