Güncelleme Tarihi:
Ankara Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü, geçen yıl 710’u kamu, 29 bin 475’i özel sektörde olmak üzere toplam 30 bin 185 kişiyi işe yerleştirdi. İşe yerleştirilenlerden 3 bin 99’u engelli, 18’i ise eski hükümlü oldu. Ankara Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Talip Altuğ, 2013’te kendilerine 58 bin 55’i kadın, 77 bin 575’i erkek olmak üzere toplam 135 bin 650 başvuru yapıldığını belirtti.
Geçen yıl il genelindeki açık iş rakamının 64 bin 746 olduğunu bildiren Altuğ, açık işlerin en fazla olduğu mesleklerin “gaz altı kaynakçısı”, “güvenlik görevlisi”, “temizlikçi” “inşaat işçisi”, “inşaat mühendisi”, “garson”, “satış danışmanı”, “kaynakçı (oksijen ve elektrik)” ve “şoför-yük taşıma” meslekleri olduğunu söyledi.
İLKÖĞRETİM VE LİSE MEZUNLARI İŞSİZ
İldeki kayıtlı işgücünün 282 bin 5, kayıtlı işsiz sayısının ise 178 bin 78 olduğunu ifade eden Altuğ, şu bilgileri verdi:
“Geçen yıl 710’u kamu, 29 bin 475’i özel sektörde olmak üzere toplam 30 bin 185 kişiyi işe yerleştirdik. İşe yerleştirilenlerden 3 bin 99’u engelli, 18’i ise eski hükümlü oldu. İşsizlerin eğitim düzeyine baktığımızda, toplam işsizlerin üçte ikiden fazlasının ilköğretim, lise ve dengi okul mezunu olduğunu görüyoruz. Bu kişilere teknik işlerde uzmanlaşmalarını tavsiye ediyoruz. Çünkü bugün kısa dönemli eğitimle iş gücü talebinin yoğun olduğu gaz altı kaynakçılığı, forklift operatörlüğü, CNC tornacılığı gibi mesleklerde yetişen ve bunu belgeleyenler işsiz kalmıyor.”
BECERİNİN BELGELENMESİ GEREKİYOR
Altuğ, Türkiye’de çalışma hayatının her geçen gün profesyonelleştiğini ve ‘ne iş olsa yaparım’ döneminin geride kaldığını ifade ederek, “İşveren çalıştıracağı elemanın nitelikli olmasını istiyor. Mesela ‘satış elemanı’ arayan birçok firmanın ön koşullarından en önemlisi kişinin ‘satış danışmanı’ sertifikasına sahip olması. Bir alanda tecrübeli ve yetenekli olmanız da artık bir işe yaramıyor, bu yeteneğinizi ve becerinizi belgelemeniz de gerekiyor” diye konuştu.