Ankara’da 3 iş yerinden 1’i işçi arıyor

Güncelleme Tarihi:

Ankara’da 3 iş yerinden 1’i işçi arıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2013 01:22

Yaklaşık 16 bin iş yerine ait verilerin derlenmesiyle her 100 iş yerinden 33’ünde açık iş olduğu ve her 100 iş yerinden 46’sında eleman temininde güçlük yaşandığı sonucuna ulaşıldı.

Haberin Devamı

Ankara Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’nün yaklaşık 16 bin iş yerine ait verileri derlemesiyle her 100 iş yerinden 33’ünde açık iş olduğu ve her 100 iş yerinden 46’sında eleman temininde güçlük yaşandığı sonucuna ulaşıldı. Yaklaşık 16 bin iş yerine ait verilerin derlendiği “Ankara İşgücü Piyasası Talep Araştırması” adlı çalışmaya göre, il genelinde 23 bin 98 açık iş tespit edilirken, bunun çalışma hayatında yüzde 5,1’lik paya sahip olduğu görüldü. Sektörler kendi içlerinde değerlendirildiğinde, en yüksek açık iş oranı yüzde 7,6 ile imalat sektöründe tespit edilirken, bu sektörü yüzde 6,8 ile gayrimenkul faaliyetleri ve 6,3’lük açık iş oranı ile toptan ve perakende ticaret sektörleri izledi.

EN ÇOK ARANAN MESLEKLER

Ankara’da açık işlerin en fazla olduğu mesleklerin “gaz altı kaynakçısı”, “güvenlik görevlisi”, “temizlikçi” “inşaat işçisi”, “inşaat mühendisi”, “garson”, “satış danışmanı”, “kaynakçı (oksijen ve elektrik)” ve şoför-yük taşıma meslekleri olduğu tespit edildi. Her 100 iş yerinden 33’ünde açık iş olduğu ve her 100 iş yerinden 46’sında eleman temininde güçlük yaşandığı sonucuna ulaşılırken, işverene göre, eleman teminindeki sorunun başlıca nedenleri arasında, işçilerin yeterli nitelikte ve tecrübede olması, önerilen ücreti yeterli bulunmaması ile çalışma koşul ve ortamını beğenmemesi geliyor.

Haberin Devamı

YETENEĞİ VE DENEYİMİ BELGELEMEK GEREKİYOR

Ankara Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Talip Altuğ, ocak-eylül döneminde kendilerine yaklaşık 48 bin iş gücü talebinin geldiğini, bu taleplerden 27 binini karşıladıklarını bildirdi. Karşılayamadıkları iş gücü talebi içerisinde uzmanlık ve yetenek gerektiren işlerin ağırlıkta olduğuna dikkati çeken Altuğ, “Türkiye’de çalışma hayatı her geçen gün profesyonelleşiyor. Artık ‘ne iş olsa yaparım abi’ dönemi geride kaldı. İşveren çalıştıracağı elemanın nitelikli olmasını istiyor. Mesela ‘satış elemanı’ arayan birçok firmanın ön koşullarından en önemlisi kişinin ‘satış danışmanı sertifikası’na sahip olması. Bir alanda tecrübeli ve yetenekli olmanız da artık bir işe yaramıyor, bu yeteneğinizi ve becerinizi belgelemeniz de gerekiyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

FORKLİFT OPERATÖRÜNE 4 ASGARİ ÜCRET

Yakın zamanda çalışma yaşamına dahil olacak gençlerin doğru yönlendirilmesiyle ileride işsiz kalmalarının önüne geçilebileceğini vurgulayan Altuğ, meslek liselerinin tercih edilmesinin bu noktada önemli olduğunu söyledi. Gaz altı kaynakçılığı, forklift operatörlüğü, CNC tornacılığı ve bilişimin alanındaki mesleklerde çalışan bulmakta zorlandıklarını belirten Altuğ, şunları kaydetti:
“Bu mesleklere iş veren talebi had safhada. Bugün ‘forklift operatörüyüm’ diyenin işi hazır. Hem de asgari ücretin yaklaşık 4 katı fazla bir ücretle. Bu nokrada benim tavsiyem, kişiler kısa dönemi kapsayan eğitimle iş gücü talebinin yoğun olduğu bu mesleklerden birinde yetişsinler ve bunu belgelesinler.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!