Güncelleme Tarihi:
Sincan’da yıllardır kokusu ve görüntüsüyle vatandaşları rahatsız eden ve 15 kilometrelik çalışma ile temizlenen Ankara Çayı’nın 5 kilometrelik ileri kısmı da ıslah edilecek. Yeni çalışmanın Organize Sanayi Bölgesi’nden başlayıp, Sincan’ın imarının bittiği bölgeyi kapsayacağını belirten Sincan Belediye Başkanı Mustafa Tuna şöyle konuştu: “DSİ Bölge Müdürümüz ekibiyle gelerek güzergah üzerinde detaylı bir inceleme yaptı. Bu yılın yatırım programına alınarak, ihalesi yapılacak. Ankara Çayı, yaklaşık 5 kilometre daha ileriye doğru ıslah edilmiş olacak. Çalışma, taşkından korunma amacını taşıyor. Bölgede fazla yapılaşma yok ama sanayi bölgeleri var. Burada ileride yapılaşma olabilecek yerler mevcut. Bu nedenle önlem alınacak.
BİZ ÇEKTİK TORUNLARIMIZ ÇEKMESİN
Şu an OSB’nin girişine kadar gidiyor. Sincan’ın imar sınırına kadar temizlenecek. Etrafına ağaçlandırma da yapacağız. Biz yıllarca çektik, şimdi torunlarımız çekmesin diye yapıyoruz. Islah çalışması, 500 yılda düşmesi mümkün olan yağışa göre hesaplanarak yapılıyor. Kesitler yeterli olduğundan hiçbir sıkıntı olmadan su yolunu bulup gidecek. DSİ’nin duvar kaplamaları ve zemin çalışmasının yanı sıra ASKİ de çaydaki kaçak kanalizasyon bağlantılarını iptal edecek. İleriye dönük bir sıkıntı oluşmaması için şimdiden tedbir alıyoruz.
6 MİLYON TON ÇAMUR
ANKARALILARIN yıllardır çözülemeyen sorunlarından olan Ankara Çayı’nın ıslahının ilk adımı Sincan Bölgesi’nde gerçekleştirildi. 2010 yılında başlayan ıslah çalışmaları kapsamında 6 milyon ton dip çamuru çıkarıldı. 15 kilometrelik kısmı ıslah edilen çay, taban ve duvar kaplamalarıyla yeni bir görünüme kavuşurken etrafına da rekreasyon alanları kazandırıldı. Dibinin temizliğiyle kaçak bağlantıların da tespit edildiği Ankara Çayı’na müdahale eden ASKİ, atık suları kollektörlerle toplayarak arıtmaya gönderdi. Çayın tabanının genişletilmesi ve çamurun temizlenmesi ile birlikte 2010 yılındaki 84 yılın rekorunu kıran yağışlardan Ankara’nın can ve mal kaybı olmadan kurtulması da sağlandı.
200 BİN KİŞİ MAĞDUR OLACAKTI
Ankara Çayı’nın en büyük çilesini Sincan’ın çektiğine dikkat çeken Belediye Başkanı Mustafa Mustafa Tuna, “Yılların ihmalinden dolayı Ankara Çayı büyük problemler oluşturmuştu. Mamak, Altındağ, Yenimahalle’den gelen bütün kanalizasyon kaçaklarının Sincan’da toplanması nedeniyle kokudan durulmuyordu. Yapılan çalışmalarla koku bitti. Üç defa taşkın tehlikesi atlattık. Eğer çay ıslah edilmemiş olsaydı Plevne, İstasyon, Akşemsettin ve Ahi Evran mahallelerinde 200 bin nüfus sular altında kalacaktı. Bu ıslah çalışmasının en önemli kazancı olarak bunu görüyorum” dedi.