Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2008 00:00
ASKİ Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı proje kapsamında Ankara’nın içinden geçen Ankara Çayı ve bu çayı besleyen Çubuk ve Hatip çaylarının fiziksel temizliği ve su kalitesi de iyileştirilecek.
ANKARA Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürlüğü, Ankara Çayı’nın temizlenmesi ve rehabilitasyonu için hazırladığı kapsamlı projeyle, kötü koku ve görüntü kaynağını ortadan kaldırmayı hedefliyor.
ASKİ Genel Müdürlüğü’nün projesi kapsamında, Ankara’nın içinden geçen Ankara Çayı ve bu çayı besleyen Çubuk ve Hatip çaylarının fiziksel temizliği ve su kalitesi iyileştirilmeye çalışılıyor.
Özellikle çay dibinde biriken çamurun çevreye yaydığı rahatsız edici kokuların önüne geçerek, çay suyunun temizliğini sağlamayı ve çaya yapılan kaçak kanal bağlantılarını engellemeyi amaçladıklarını belirten ASKİ yetkilileri, projeyle ilgili şu bilgileri verdiler:
Atık su engellenecek
"Ankara Çayı’nın temizlenmesi ve rehabilitasyonu için kapsamlı bir proje hazırlandı ve uygulamasına geçildi. Bu projenin 4 önemli adımı var. Proje başlangıcında ekiplerimiz tarafından Ankara Çayı’nın ve bu çayı besleyen tüm dere ve çayların analizi yapıldı, hızları, debileri ve kirlilik yükleri belirlendi.
Birinci adım olarak Ankara Çayı güzergahı üzerinde ileri arıtım yapan atık su arıtma tesisleri kurulması planlandı. Çubuk-1 Barajı’na ve Ankara Çayı’na atık suyun gelmesini engellemek için Çubuk ve Karaköy’e 2 adet ileri arıtım yapan atık su arıtma tesisi ve atık suları bu tesise getirecek toplam uzunluğu 113,5 kilometre olan atık su kolektörleri inşa ediliyor."
Azot ve fosfor giderimi de yapabilen ileri arıtım teknolojisine sahip 19 bin 200 ve 42 bin metreküp/gün kapasiteli bu iki atık su arıtma tesisinin gerçekleştirdiği arıtım sayesinde baraja temiz suyun gelmesini ve çaydan temiz su akmasını sağlayacaklarını bildiren yetkililer, çıkış sularının ultraviyole ışınlarıyla dezenfekte edileceği bu tesislerden gelen temiz su, kar ve yağmur sularıyla barajın doldurulacağını söylediler.
Barajın dip temizliği
TESİSLERİN inşasının tamamlanmak üzere olduğunu bildiren yetkililer, ikinci aşamada Çubuk-1 Barajı’nın dibinde yıllardır biriken ve çevreye kötü koku yayan dip çamurunun temizleneceğini belirttiler. Bununla ilgili gerekli teknik altyapı çalışmalarının tamamlandığını ifade eden yetkililer, üçüncü adım olarak çaya yapılan kaçak kanal bağlantılarının atık su kolektörlerine aktarımının geldiğini kaydettiler. Bu sayede Ankara Çayı’na kaçak bağlanan ve kirliliğe neden olan kanalizasyon bağlantılarının engelleneceğini, kanalizasyon sularının atık su kolektörlerine gönderileceğini anlatan yetkililer, şunları ifade ettiler:
"Aktarım projesinde 65 noktada bağlantı yapılması planlandı. Aktarımlar tamamlanmak üzere. Dördüncü adım olarak çayın dip çamurunun temizliği geliyor. Çay dibinde biriken ve çevreye kötü kokuların yayılmasına neden olan dip çamuru ve çaya atılan lastik, çöp, poşet gibi atıklar temizlenecek. Ankara, Çubuk ve Hatip çaylarının beton kesitinin tamamının dip temizliği yapıldı. Aktarımlar tamamlandığında toprak kısmın temizliği de yapılacak. Bu projeyle Ankara, Çubuk ve Hatip çayları temizlenmiş, buraya yapılan kanal bağlantıları engellenmiş olacak ve çaydan yağmur sularının akması sağlanacak. Çayın çevreye yaydığı kötü koku ve görsel kirlilik de ortadan kalkacak."