Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2009 00:00
Sahnelendiği 3 hafta süresince seyircilerin büyük beğenesini kazanan oyun müzikal kabareyle toplumda kadına yapılan ayrıcılığı ve şiddeti işliyor. Oyun, 10 Kasım’da Altındağ Tiyatrosu’nda tekrar seyirci karşısında.
MÜZİKAL kabareyle kadına yönelik şiddeti ve ayrımcılığı anlatan ve Devlet Tiyatrolarında ilk kez sahnelenen “Anam Bacım Avradım’’ isimli oyun, seyircinin beğenisini kazandı. Altındağ Tiyatrosu’nda üç haftadır seyirciyle buluşan oyun, vermek istediği mesajı ciddi taraflarıyla ele alırken, eğlendirmeyi de ihmal etmiyor. Çorum ve Samsun turnelerinden olumlu tepkilerle dönen ve mizah yoluyla toplumsal eleştirinin yapıldığı oyun, seyirciyi güldürürken düşündürüyor. Oyun 10 Kasım’da tekrar seyirci karşısına çıkıyor.
Oyundan memnunum, içim rahat
Oyunun yönetmeni Cem Emüler, sezon başında Devlet Tiyatrolarının 60. yılı dolayısıyla başlatılan proje kapsamında, genç yazarların eserleri arasından seçilen oyunların ilk kez sahnelendiğini söyledi.
Emüler, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’Toplumsal mesajını veren ama bunu yaparken de seyirciyi eğlendirerek, hoş tutarak eleştirisini yapan bir oyun oldu. Çok önemli bir konuya değindiğini ve Altındağ Tiyatrosu’nda seyirciyle çok iyi buluştuğunu düşünüyorum. Seyircinin üç hafta boyunca oyuna verdiği tepki ve beğeni, yanılmadığımızı gösterdi. Genç bir yazarın oyununa hayat vermek, yazarla bu konuda konuşmak, önerilerimizi iletmek, oyunun daha mükemmel hale gelmesi için nelere dikkat etmesi gerektiğini yazarla paylaşmak güzel bir süreçti. Oyundan memnunum, içim rahat.’’
Oyunda kimler rol alıyor
Dekoru Hakan Dündar’a, kostümü Esra Selah’a, ışığı Zeynel Işık’a, müziği Cem İdiz’e ait oyunda, başlıca rolleri İclal Özergün, Şirin Ergüven, Süheyla Gürkan, Berna Konur, Zuhal Taşar Gökhan, Selma Bayraktargil, Adnan Erbaş, Gürkan Görbil, Cem Balcı ve Sedat Keçeci rol alıyor.
İyi tepkiler alıyoruz
YÖNETMEN Cem Emüler, oyunla ilgili eleştirilerin olumlu yönde olduğunu, seyirciden iyi tepkiler aldıklarını ifade ederek,“Bizim toplumumuzda henüz aşamadığımızı, üstesinden gelemediğimiz bir konu; evde, okulda, sosyal yaşamdaki kız ve erkek arasında ayrım’’ diye konuştu. Toplumsal eleştiri yapan şarkılarla oyunun sürdüğünü anlatan Emüler, şunları söyledi: “Oyunun sonu bizi duygulandırıyor. Biz, kadınların kaderini sorguluyoruz, kavramaya çalışıyoruz. Eleştirinin en güçlü silahlarından biri de hicivdir. Bu oyunda mizah yoluyla toplumsal bir eleştiri yapılıyor. Konumuz şiddet ama sahnede şiddet görmüyoruz. Şiddetin içselleştirilmesi, doğal gibi görünmesi, kadının uğradığı şiddetin diğer kadınlar tarafından normal bir şey gibi algılanması absürt bir komiklik oluşturuyor. Bir kadının ayrımcılığa uğraması, dayak yemesi, tecavüze uğraması çevresindekilerce o kadar doğal karşılanıyor ki buradan bir hiciv bir mizah çıkıyor, biz de bunu vurguluyoruz.’’