Anadolu’nun diriliş şarkıları

Güncelleme Tarihi:

Anadolu’nun diriliş şarkıları
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2018 10:18

Yort Savul isimli şarkının klibi, Ankara Çubuk Kızılca Köyü’nde çekildi. Klipte köy çocukları oynadı.

Haberin Devamı

Ünlü oyuncu Erdal Beşikçioğlu’nun yönettiği rock müzikali Woyzeck Masalı’nın müziklerini hazırlayan Ankaralı müzisyen Onur Yüce, ‘Yort Savul’ isimli bir müzik grubu kurdu. Söz ve müzikleri kendisine ait olan 10 şarkılık ‘Acilen Beni Sen Kurtar!’ albümünün çıkış parçası da olan ‘Yort Savul’, YouTube’da yayınlanmaya başladı. Onur Yüce, “Anadolu’nun dirilişini anlatan bir parça” dediği çıkış şarkısı ile albümün hikâyesini ve müzik kariyerini Hürriyet Ankara’ya anlattı.

Önce albümden başlayalım... Çıkış noktası nedir?

Bu albüm, bu dönemin müziği. Her şey çok güzel gibi geldiği bir anda, bütün dünya birden karışıyor. Albümümün ilham kaynağı, yaşadığımız coğrafyanın üzerine düşen savaşların ateşinin, yıkımının, cehenneminin tam ortasında hayatta kalmaya çalışan insanlarının haykırışı.

Haberin Devamı

Peki ‘Yort Savul’ şarkısının hikâyesi... Mesela, şarkıda geçen “Anadolu kayıp” sözüyle ne anlatmak istiyorsunuz?

Anadolu kayıp, çünkü Anadolulular olarak bu topraklar konusunda hemfikir değiliz. Geleceğimizi şekillendirmeye devam ederken, hep beraber yanıtlamamız gereken sorular olacak. Anadolu’nun sesi, yolu, yönü, dostu, düşü nedir? Atlas üzerinde kaybedilmeye çalışılan Anadolu’nun dirilişini anlatan bir parça ve grubumuzun da en değerli şarkılarından biri. Bu parçaya Anadolu’ya sahip çıkışından dolayı ayrıca önem veriyorum.

Albümün tüm müzikleri ve sözleri size ait. Bu üretim sürecinden biraz bahsedebilir misiniz? Söze göre mi müzik yapıyorsunuz, yoksa müzik mi öncelikli oluyor yoksa ikisi bir arada mı şekilleniyor?

Benim için her şey önce bir ritimle başlıyor. Bu bazen, bir gitar veya davulun sesi gibi müzikal, bazen de yan yana dizilen kelimelerin çıkarttığı, dilin sese dönüşerek oluşturduğu bir ritim. İlk oluşum kıvılcımından sonra, beraber yürümeye başlıyor ve gitmek istedikleri yönü kendi dillerince işaret ediyorlar.

Albüm ve grupla ilgili beklentileriniz nelerdir?

Böylesi bireysel bir dönemde bir grup oluşturmak gerçekten çok zor. İnanç, emek, güven, paylaşım, sevgi... Biz zor olanı belki de şimdiden başardık, çünkü saydığım değerlerin hepsi bu grupta yaşıyor. Bu grubun temelleri, Erdal Beşikçioğlu’nun yönetip, benim müziklerini bestelediğim rock müzikali ‘Woyzeck Masalı’ temsillerinden biri sonrasında, tiyatrodaki grup arkadaşım, Yort Savul’da da bas gitaristimiz olan Mehmet Öztürk’ün bir sözü üstüne atıldı: “Öyle bir müzik yapalım ki, tek notası bile boşuna çalınmasın!” Her şeyi özetleyen cümle bu. Ben de bu harika söze uygun bir müzik yazmak için çalıştım. Gitaristimiz Ozan Erkal, Ankara’da Knigtmare ve Senforock’la beraber çalışıyor. Şu anda bir yandan da solo albüm hazırlığı var. Davulcumuz Gürcan Konanç ise yıllardır sahnelerde gördüğümüz harika bir müzisyen. Beklentim, bu güzel insanların bir arada çalışarak, müthiş müzik yapmaya devam etmeleri.

Haberin Devamı

SES ÇIKARMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Bu işi Ankara’da yapıyor olmak size göre avantaj mı, yoksa dezavantaj mı?

Ankara’da olmak gerçeklik. Biz Ankaralıyız. Bunun bir avantaj mı, yoksa dezavantaj mı olduğunu ben de yıllardır kendime soruyorum. Boston’da Berklee müzik okulunda okudum, mezun olduktan sonra Los Angeles, New York, Barcelona gibi şehirlerde tam dokuz yılımı geçirdim. Ama oralardayken her sene özlemim daha da arttı. Kimin sıla hasreti çekeceği hiç belli olmuyor, Allah biliyor, çekmesi zor acılardan biri. Ama müzisyen yaşarken ses çıkartır, biz de burada yaşıyoruz ve nerede olursak olalım, ses çıkartmaya devam edeceğiz.

Albümün çıkış şarkısı Yort Savul'un linkine buradan ulaşılabilir.

Haberin Devamı

https://www.youtube.com/watch?v=lYgK5wAcVdo

BAKMADAN GEÇME!