Güncelleme Tarihi:
KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığının müze depolarında başlattığı sayım kapsamında, Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde eksik esere rastlanmadı.
Müzedeki toplam 185 bin eser, sürekli kontrol ediliyor, sıkı güvenlikle korunuyor. Müzenin depolarına iki kapıdan geçerek ve ikişer kilit ve mühürler açılarak girilebiliyor.
Müze Müdürü Hikmet Denizli yaptığı açıklamada, müzedeki cam, sikke, altın, tablet, maden gibi eserlerin ayrıştırılarak 22 depoda korunduğunu söyledi. Bakanlıkça başlatılan sayımdan depoların hepsinin "yüz akıyla" çıktığını belirten Denizli şunları kaydetti:
"Diğer müzelerden 13 uzmanın katıldığı bir komisyon marifetiyle her türlü işlemler geriye dönük 3 yılı kapsayacak şekilde teftiş edildi. En önemlisiyse eser sayımıydı. Sayım sonucunda hiçbir eserimizin noksan olmadığı tespit edildi, belgelendi. Bu da müzecilik ve bizler açısından sevindirici bir durum, teftişten başarıyla çıktık."
DEPOLARA GİRİŞTEKİ KURALLAR
Denizli, depolarda aylık, altı aylık, yıllık kontroller yapıldığını, depolardaki eserlerin bozulmalara karşı korunduğunu ve güvenlik kameralarının 24 saat kayıt yaptığını anlattı.
Depolara giriş-çıkışlarda da kurallar olduğunu belirten Denizli, şunları kaydetti:
"Depolarımız için iki depo sorumlusu vardır. İkisi bir araya gelmeden veya başlarında idareden biri bulunmadan depolara girilemez. Depoların da iki kapısı, kapılarında da iki kilit ve mühür vardır. Mührün üzerinde en son ne zaman ve kim tarafından açıldığına dair yazı eklidir. Bunun yanında, depolarda defter tutuluyor. Her giren, tarih ve açıklamasını deftere yazarak imzalıyor ve çıkarken de kapılar tekrar mühürleniyor. Müzemiz kurulduğundan bu yana bu sistem uygulanmaktadır. Çünkü, depolara girmeyi ne kadar zorlaştırırsanız çalınma ve değiştirilme riski o kadar azalır."
SERAMİK ESERLERİN SAKLANMASI
Osmanlı döneminde hayvanların bağlandığı ancak günümüzde müzenin en eski A deposunu gezdiren Denizli, "Müzemiz kurulduğundan bu yana ilk defa depolarımızı açıyoruz" dedi. Denizli, oksitlenmenin önlenmesi için eserlerin poşetlendiğini ve kolayca bulunabilmesi için de numaralandırılarak kayıt altında tutulduğunu söyledi. Kültür ve Turizm Uzmanı Latif Özen de eserlerin korunması için depolarda sürekli ısı ve nem ölçümleri yaptıklarını anlatarak, "Isı ve nem ölçen aleti, 1 sene boyunca, gerekli gördüğümüz yerlere yerleştiriyoruz, bunları bilgisayara bağlıyoruz, eğer nem ve ısıda değişim varsa, ona göre tedbirimizi alıyoruz" dedi.
Müze Müdür Yardımcısı Nihal Demirtaş ise seramikleri daha çok kuru temizleme yöntemi ile korunduklarını söyledi. A deposunda, Kültepe, Boğazköy, Hacılar, Hacıtuğrul ile 1970-1974 yılları arası satın alınan toplam 9 bin 568 seramik eser bulunuyor. Bunlar arasında Asur ticaret kolonileri dönemini yansıtan hayvan biçimli kaplarla, çömlek, vazo gibi eserler yer alıyor.
Eski Bakan Savcı toprağa verildi
ESKİ Orman Bakanı Sabahattin Savcı’nın cenazesi, toprağa verildi. Savcı için Kocatepe Camii’nde öğle namazının ardından cenaze namazı kılındı. Namaza, Savcı’nın aile yakınlarının yanı sıra eski TBMM başkanlarından İsmet Sezgin, eski İçişleri Bakanı Nahit Menteşe ile eski CHP Genel Sekreteri Ertuğrul Günay’ın da aralarında bulunduğu bazı siyasiler katıldı. Savcı’nın cenazesi, Gölbaşı Mezarlığı’nda defnedildi.
Toplam 4 bin 441 altın
Müzede, madenler deposunda özellikle altın yüzük, kolye, yüzük taşları gibi toplam 4 bin 533 envanter bulunuyor. Bunların yaklaşık 900’ü teşhirde sergileniyor.
Depoyu gezdiren sorumlu Arkeolog ve Antik Takı Uzmanı Özcan Şimşek, depoda özellikle Roma dönemine ait eserlerin bulunduğunu ve eski Tunç dönemine ait eserlerin çok değerli olduğunu vurguladı. Şimşek, "Buraya 4-5 ayrı anahtarla ve tüm güvenlik sistemlerini çalıştırarak girilebilir. Altınlar kutularda saklanıyor" dedi.
Altın eserlerin müzeye gelince envanter olarak almak için önce komisyondan, sonra laboratuvarda restorasyon ve konservasyon işlemlerinden geçtiğini belirten Şimşek, "Örneğin, Helenistik döneme ait olan bir taç olduğu düşünülen altın plaka, havasız, plastik bir ortamda saklanıyor" diye konuştu.
65 BİN ESER DİJİTAL ORTAMDA
HİKMET Denizli, müzedeki 65 bin eserin dijital ortama aktarıldığını da açıkladı. Üç sene içinde tüm eserlerin girişlerini tamamlamayı planladıklarını dile getiren Denizli, böylece eserlerin fotoğraf ile ayrıntılı bilgilerine bilgisayar ortamından rahatça bulunabileceğini kaydetti. Müzedeki toplam 185 bin eserin 6 bin 550’ü teşhirde bulunuyor. Müzede teşhir edilenlerin 3 bin 191’i seramik, taş, cam, kemik, fosil ve etnografik eser. Müzede teşhir edilen diğer eserlerin dağılımı ise şöyle: 766 maden, bin 402 sikke, 76 tablet, 158 mühür ve mühür baskısı, 957 değerli maden.