Güncelleme Tarihi:
Sağlık Bakanlığı’nın, hayat kurtaran 112 Acil Servis ambulansların vakaya ulaşım süresini kısaltmak ve ambulanslara yol vermeyen araçlara engel olmak amacıyla hayata geçirdiği Acil Sağlık Otomasyon Sistemi (ASOS), haziran ayından itibaren Ankara’da da uygulamaya girecek. Sistemin Başkent’te hayata geçmesiyle, ambulansların ön ve arkasına kamera takılacak. Siren ve uyarı ikazlarına rağmen ambulanslara yol vermeyen veya arkadan takip eden sürücüler, bu kameralar vasıtasıyla tepsit edilip, gerekli işlemler yapılacak. ASOS’un hayata geçmesiyle, Başkent’te akıllı ambulans döneminin başlayacağını belirten Ankara İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, sistemdeki yenilikleri ve uygulamanın işleyişini Ankara Hürriyet’e anlattı:
OLAY YERİNE HIZLI ULAŞIM
* Ankara’daki tüm ambulanslarda navigasyon ve tablet yer alacak. Cep telefonundan 112 Acil Servis’e gelen çağrı sisteme düşecek. Sistem, gelen vakanın konumunu en yakın ambulansa gönderip, olay yerine en hızlı ulaşımı sağlamış olacak. Bu sayede büyük zaman kaybına neden olan adres tarifi dönemi kapanacak.
* Navigasyon sisteminin yardımıyla güncel trafik yoğunluğu ve alternatif güzergâhlara, ambulans sürücüsü kolaylıkla uluşabilecek.
UZAKTAN BİLGİ SAHİBİ OLACAK
* Ambulansın olay yerine ulaşım süresi de rahatlıkla hesaplanabilecek. Personelin hatasının olup, olmadığının kontrolü de gerçekleştirilebilecek.
* E-Nabız sistemiyle, vakanın tıbbi özgeçmişi rahatlıkla elde edilebilecek. Yaralı kişilerin kan grubu, hastalıkları ve ameliyatları olay yerine ulaşmadan, ambulanstaki tabletlerden görülebilecek. Bu sayede görevli kişiler vaka hakkında bilgi sahibi olarak olay yerine ulaşmış olacak.
CEZA SÜRESİ VE TUTARI HENÜZ NETLEŞMEDİ
Ambulansların ön ve arkasında bulunan kameralar yardımıyla trafikte kendilerine yol vermeyen araçların yanı sıra arkadan hızla takip eden sürücüler de tespit edilerek, ceza uygulanabilmesi için Emniyet Genel Müdürlüğü ve Ankara İl Sağlık Müdürlüğü arasındaki çalışmalar devam ediyor.
Gerekli ön hazırlık tamamlandığında ihlal yapan sürücülere verilecek cezaların boyutu netlik kazanacak. Sürekli kayıt halinde olacak kamera yardımıyla herhangi bir şikayet veya kaza sistemden izlenebilecek. Siren sesi ve uyarı ikazına rağmen ambulanslara yol vermeyen araçların görüntüleri Trafik Şube Müdürlüğü’ne gönderilecek. İncelemenin ardından ihlali yapan sürücülere uygulanacak cezaların tutarı çalışmaların ardından kesinleşecek. Nisan ayından Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada; siren sesi ve uyarı ikazlarının ardından, ambulanslara 12 saniye içerisinde yol vermeyen araçlara 80 TL ceza uygulanacağı belirtilmişti. 12 saniyenin bir aracın yolu açması için kısa olabileceğini düşünen Ankara İl Sağlık Müdürlüğü, yapılacak çalışmaların ardından cezai işlemin süresinin ve tutarının kesinlik kazanacağını aktardı.
EHLİYET SINAVINDA SORULACAK
Sistemi desteklemek ve toplumu bilinçlendirmek amacıyla, ‘ambulanslara nasıl yol verilir’, ‘standartları nelerdir’ gibi konularda, okullarda eğitim verilecek. Medya üzerinde özellikle dizi ve filmlerde, bu konu hakkında bilgi verecek kurgu sahneler yaratılacak. Ehliyet sınavlarında ‘akıllı ambulans sistemi’ hakkında sorular yer alacak.