Güncelleme Tarihi:
Ankara Üniversitesi (AÜ) Yaşlılık Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Emine Özmete, Türkiye'de tanı koyulan hastaların sayısına ya da kullandığı ilaçlara bakıldığında yaklaşık 80 bin alzheimer hastası bulunduğunu bildirdi. Ankara Üniversitesi Yaşlılık Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezinden yapılan yazılı açıklamada, Yaşlılara Saygı Haftası nedeniyle Alzheimer Farkındalık Konferansı düzenlendiği bildirildi. Açıklamaya göre, Yaşlılık Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Emine Özmete, burada yaptığı konuşmada, alzheimer hastalığını içeren "demans"ın bu neslin en önemli sağlık mücadelelerinden biri olacağını, dünyada 44 milyon alzheimer hastası bulunduğunu, bu sayının 2030 yılına kadar ikiye katlanmasının, 2050 yılında ise üçe katlanarak sayının 135 milyona ulaşmasının beklendiğini bildirdi.
DESTEĞE İHTİYAÇLARI VAR
Alzheimer hastalığında özel bir bakım sürecinin olması gerektiğini, bakım verenlerin, ailelerin psiko-sosyal desteğe çok fazla ihtiyaçları olduğunu ifade eden Özmete, "Türkiye'de tanı koyulan hastaların sayısına ya da kullandığı ilaçlara baktığımızda yaklaşık 80 bin alzheimer hastası bulunmaktadır. Ancak tahminler 200-250 bin alzheimer hastası olduğu yönünde" ifadesini kullandı.
Prof. Dr. Özmete, Yaşlılık Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezinde yaşlılığa ilişkin bilimsel bilgi ve hizmet üretilmesi amacıyla çalışmalar yapıldığını belirterek, sosyal sorumluluk projeleri yürütüldüğünü, bunların sivil toplum örgütleri, kamu kurumları ve özel sektörle işbirliği içinde gerçekleştirildiğini kaydetti.