Altyapı olmayınca fuar mı panayır mı belli olmuyor

Güncelleme Tarihi:

Altyapı olmayınca fuar mı panayır mı belli olmuyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2011 00:00

KOMATEK Fuarı’nın inşaat ve iş makineleri sektörü için büyük önem taşıdığını, ancak fuarın kurulduğu alanda pek çok eksiklik olduğunu belirten katılımcılar, Başkent’in daimi bir fuar merkezine ihtiyacı olduğu konusunda birleşti.

ANKARA’nın İstanbul gibi daimi bir fuar merkezine ihtiyacı olduğunu belirten OSBDER Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay, “Ankara’da yapılan fuarlar, fuar mı panayır mı belli değil. Fuar organizasyonunu ne kadar iyi yaparsanız yapın, altyapısı olmayan bir yerde bu işi yapıyorsanız, panayırdan öteye gidemiyorsunuz” diye konuştu.

KOMATEK 2011 Fuarı’nı gezen Tuncay, “Ankara inşaat makineleri konusunda branşlaştı. Ankara dendiğinde akla OSTİM ve İvedik, OSTİM ve İvedik dendiğinde ise inşaat makineleri geliyor. Bu sebeple Ankara’da böyle bir fuarın olması çok önemli. Ankara’nın en büyük talihsizliği böyle bir belediye başkanına sahip olması” dedi.

Tedbirler alınmalı

Sektörün en büyük sıkıntısının, üretim bileşenindeki ithal girdinin yoğunluğu olduğunu belirten Tuncay, “Bu durum, fuara katılan firmaların büyük çoğunluğunun, ithal ettiği malzemeleri satan standlardan oluşmasına sebep oluyor. Üretimdeki yerli ürün girişinin arttırılması lazım. Bunun için de bazı siyasi tedbirler gerekiyor. Sektör giderek üretimden çıkıp ithalata yönelmeye başladı. Bu, ülke için çok düşündürücü. İthalat yaptığımız ülkelerin üretimini ve istihdamını desteklemiş oluyoruz. Kendi ülkemizdeki istihdamı destekler hale dönüşmemiz gerekiyor” dedi.

Elektrik, su ve tuvalet yok

Ankara’nın inşaat sektörünün merkezi olduğunu belirten Sada Uzmanlık Fuarcılık Genel Müdürü Levent Baykal ise, şunları söyledi:

“Altyapı da yapılırsa, Başkent ciddi bir fuarcılık şehri olacak. Ankara’yı bir fuar şehri yapmak istiyorsak, iş makineleri fuarını dünya standartlarına ulaştırmak istiyorsak, inşaat sektörümüz dünyanın bir bölümüne hitap edecekse, burada mutlaka fuarcılık yapılabilecek bir altyapıya ve tesise ihtiyaç var. Ne yazık ki Atatürk Kültür Merkezi ihtiyaç duyulan o yer değil.”

Tecrübeli personel eksiği

İnşaat sektörü Türkiye’de parıldıyor. İş makineleri sektörü de buna bağlı olarak çok iyi durumda. Sektör, 2009 krizinin acısını çıkarttı ve gittikçe büyüyor. 1990’lı yıllarda, 2-3 bin makine satıldığında bunu çok iyi bulurduk. 2005 yılında bu rakam 11 bine kadar çıktı. Şimdi 11 bini tekrar yakaladık. 2019’da 20 bin yeni makineden bahsediliyor.”
Başkent’e yakışan, gelişmiş ve düzenli bir fuar alanı istediklerini belirten Özdem Yapı Şirketi’nden Kemal ve Kamil Özdem ise, “Fuara katılım önceki yıllara göre oldukça fazla ve fuar bu yıl daha geniş bir alana kuruldu ama fiziki ortam yetersiz. Sanayimiz gelişmiş durumda, Ankara çevresinde imalat arttı fakat fuar alanımız yetersiz” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!