Güncelleme Tarihi:
Çankaya’nın Çukurambar Mahallesi muhtarı Mehmet İhsan Gülbudak, en büyük sorunlardan birinin altyapı olduğuna dikkat çekerek, “Normal seviyede bir yağış gerçekleştiği zaman bile sorun yaşayabiliyoruz” diyor. İşte Çukurambar’ın çözüm bekleyen sorunları:
NORMAL YAĞIŞTA BİLE SORUN VAR
“Başkent Ankara, bu yıl oldukça yağış aldı ve birçok bölgede sel meydana geldi. Bizim de en büyük sorunlarımızdan biri geçmiş dönemden bu yana gelen altyapı sorunu. Anormal bir yağışı kastetmiyorum, normal seviyede bir yağış gerçekleştiği zaman bile sorun yaşayabiliyoruz. Özellikle yağmur suyu, rögarlardaki pis suyla birlikte karışınca şu taşkınları meydana gelebiliyor. Bizim mahallemizde de su basan daireler oldu. Rögar, yağmur ızgaraları ve çatılardan akan yağmur sularını dengeleyerek, kısaca by-pass yaparak dağıtmak gerek. Altyapı sorununa çeşitli çözüm yollarının üretilmesi lazım.”
GECELERİ DRİFT YAPANLARDAN YILDIK
“Önceden beri süre gelen bir diğer rahatsızlığımız ise geceleri araçlarıyla drift yapan sürücülerin artması. Normalde okul, hastane, sağlık ocaklarının yakınına kasis yapılıyor fakat biz drift yapanlardan o kadar yıldık ki bazı yerlere drift yapılmasın diye kasis yaptırdık. Bu sorunu eskiye nazaran biraz çözüme kavuşturduk ama tam anlamıyla bitmiş değil. Yine bazen, gece yarısı parklarımızda hem gürültü hem de çevre kirliliği yaşanabiliyor.”
İNŞAATTA GECE ÇALIŞMASI UYUTMUYOR
“Mahallemizde oldukça büyük çapta bir inşaat çalışması var. Ankara Valiliği’nden ve gerekli yerlerden 24 saat çalışma izni alınmış. Biz zaten buna karşı değiliz. İzin de dahil olmak üzere her şey alınmış fakat gece gerçekleştirilen çalışmalardan çevre sakinleri rahatsız oluyor. Yayılan ses etrafta inanılmaz bir uğultu yapıyor. Biz, ‘inşaat dursun’ demiyoruz. En azından gece daha farklı çalışmalar yapılabilir. Örneğin beton dökmek yerine daha az ses yapacak diğer işler tamamlanabilir. İnsanlar, sabahları işe gidiyor ve gece inşaat sesinden ötürü uyku dahi uyuyamadıklarını bildiriyor. Yine 24 saat izin olsun fakat belirttiğim gibi sesli işler yapılmasın. En büyük sorunlarımızdan biri gürültü kirliliği.”
BELEDİYE KAZIYI ÖNCEDEN BİLDİRMELİ
“Bir diğer sorunumuz geri bildirim olayı... Ne yazık ki belediyeler tarafından geri bildirim çok yapılmıyor. Ben bu olayı oldukça önemsiyorum. Örneğin, ‘biz bugün şu saatte gelip şurada bir kazı çalışması yapacağız’ denilmeli. Bunun bilgisi önceden verilmeli. Çünkü muhtarlar için oldukça önemli. Mahalle sakini beni arıyor, ‘muhtarım burada bir kazı oluyor, bir çalışma oluyor haberiniz var mı?’ dediğinde ve ben cevap veremediğimde hem kendimi kötü hissediyorum hem de şaşırıyorum. En azından çalışma başlamadan önce bilgi verilmeli. EnerjiSA bize bu bilgiyi sağlıyor. ‘Şu tarihte şu saatte enerji verilemeyecek, bakım olacak’ diyerek bizleri bilgilendiriyor. Biz de buna göre bütün bina görevlilerine mesaj atıyoruz. Bu tarz geri bildirimleri belediyelerden de bekliyoruz.”
SİYASETÇİLERİN MAHALLESİ
“Çukurambar, gecekondudan dönüştürülen ve sonrasında oldukça canlanan merkezi bir mahalle. Eskiden park sayımız oldukça azdı. Şimdi park zenginiyiz. Başkentin diğer ilçelerine de yakınız. Bu sebeple çoğu kişinin yerleşim yeri tercihleri arasında oluyor. Bakanların, bürokratların birçoğu bizim mahallemizde ikamet etmekte. Kısaca siyasetçilerin mahallesi olarak anılıyoruz.”
EGO’DAN CEVAP GELDİ
Hürriyet Ankara’nın MAHALLENİN NABZI’ yazı dizisinde ‘OKUL YOLU YOKUŞTUR’ manşetiyle gündeme getirdiği Altındağ Kale Mahallesi’ndeki öğrencilerin Bentderesi’ndeki Seğmenler İlköğretim Okulu’na ulaşım sıkıntısına EGO Genel Müdürlüğü’nden cevap geldi. Açıklamada, “Kale Mahallesi’nin iç bağlantı yollarının şehir içi toplu taşımacılık hizmeti vermekte olan araçların manevra kabiliyetine uygun genişliğe ve fiziki yapıya sahip olmaması nedeniyle, kuruluşumuz araçlarıyla maalesef bu mahalle içerisinden Seğmenler İlköğretim Okulu istikametine ve başka semtlere güzergâh planlaması yapılamamaktadır” denildi.