Murat YILMAZ
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2022 00:52
Altındağ Belediyesi’nin ‘Montalama Atölyesi’nde çalışan kadınlar, Siteler’deki üretici firmalar için ‘yavaşlatma sistemi’ adlı parçanın montajını yaparak hazır hale getiriyor. Parça, raylı dolapların kapaklarını frenleyerek yavaş şekilde kapanmasını sağlıyor. Kadın ustalar, bir yandan mobilya sanayiine destek olurken bir yandan da gelir elde etme imkânı buluyor.
Altındağ Belediyesi Alemdağ Kadın Eğitim ve Kültür Merkezi’ndeki ‘Montalama Atölyesi’nde çalışan kadınlar, farklı bir alanda faaliyet gösteriyor. Altındağlı 23 kadın, atölyede Siteler’deki üretici firmalar için parça montajı yapıyor. Kadın ustaların elinden çıkan ‘yavaşlatma sistemi’ adı verilen parça, raylı dolapların kapaklarını frenleyerek yavaş şekilde kapanmasını sağlıyor. Atölyede dönüşümlü olarak çalışan kadınlar, her sabah bir masanın etrafında toplanarak gün boyu iş bölümlerine göre çalışıyor. Kadınlar bir yandan mobilya sanayiine destek olurken diğer yandan da gelir elde etme imkânı buluyor. 5 yıllık atölye, bugüne kadar sektöre de kadınların kendi ayaklarının üzerinde durmasına da büyük katkı sağladı. Atölyede çalışan üç kadın çalışmalarını anlattı.
‘ERKEK İŞİ’ DİYORLARDIEşini kaybeden ve dört çocuğuna bakmak durumuna kalan Aysun Akpınar(41) ‘Montalama Atölyesi’ için, “Burası benim hayatımı değiştirdi” diyerek şunları söyledi: “Eşim Siteler’de çalışıyordu, iş kazası geçirdi, sakatlandı. 14 yıl, omurilik felci olan eşime baktım. Eşim vefat edince 4 çocukla ortada kalakaldım. Hiçbir yere çıkmadığım için bir yer bilmiyordum, bir şey bilmiyordum. Bir arkadaşım bana bu atölyeyi tavsiye etti. Burası benim hayatımı değiştirdi. Psikolojim çok bozulmuştu, çok içime kapanıktım, kimseyle konuşamıyordum. Burada arkadaşlarımla konuşa konuşa, onlarla iletişim kura kura rahatladım, öz güvenim yerine geldi. İki kızımı burası sayesinde evlendirdim, atölyeden kazandığım parayla iki çocuğumu lisede okutuyorum, faturalarımı ödüyorum. Sabah 09.00’da geliyorum, 16.00’ya kadar çalışıyorum. Yaptığımız işe ‘erkek işi diyorlar’ ama değil. Biz bu işi kadınların yapabildiğini herkese gösterdik. Bu bile bize güç veriyor.”
KADIN İSTERSE BAŞARABİLİRAtölyeden kazandığı parayı çocuklarının eğitimi için harcadığını söyleyen Nurgül Koçak(45), “Eşim çalışıyor ama ev borcu ödüyoruz, çocuklarım okuyor. Bu atölyede işe başladığımdan beri ben de evime ve eşime destek oluyorum. Hepsinden önemlisi ben burada arkadaş edindim, hayata karıştım. Burası benim için çok değerli” derken iki çocuğunu tek başına büyüten anne Kezban Doğrugören(49) ise “Çocuklarımı tek başıma büyüttüm. Eşimden ayrıldıktan sonra maddi olarak zor günler yaşadık. 2.5 yıldır bu atölye sayesinde kendi ayaklarım üstünde duruyorum. Burada hem kafam dağılıyor hem de para kazanıyorum. Çok mutluyum. Evime, mutfağıma, çocuklarıma bakabiliyorum. Kadınlar isterse her şeyi başarabilirler. Yeter ki cesur olsunlar” ifadelerini kullandı.
VERİLEN DESTEKLE BAŞARIYA KOŞUYORLARAltındağlı kadınların, Altındağ Belediyesi Kadın Eğitim ve Kültür Merkezleri’nde edindikleri bilgi ve becerileri maddi kazanca dönüştürmesi için büyük destek verdiklerini anlatan Altındağ Belediye Başkanı Asım Balcı, ‘Altın kadınlar’ olarak tanımladığı kadınların çok becerikli olduklarını söyledi. Başkan Balcı, şöyle konuştu:
“Altındağlı kadınlarımız çok becerikli. Pek çok alanda ortaya koydukları yeteneklerini kazanca dönüştürmek için desteğe ihtiyaçları vardı. Biz de kendilerini bu konuda desteklemek için elimizden ne geliyorsa yapıyoruz. Çünkü el emeği bizim için çok değerli. Fikir üretiyor, projeler geliştiriyor, maddi ve manevi destek sağlıyoruz. Kadınlar da onlara sağladığımız imkânları en iyi şekilde değerlendiriyor, verilen desteği arkalarına alarak başarıdan başarıya koşuyorlar. Hepsine çok teşekkür ediyorum. Ellerine ve emeklerine sağlık.”