Güncelleme Tarihi:
Altındağ Belediyesi’nin desteğiyle iki yıl önce kurulan Altıneller Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’nde kadınlar emeklerini ilmek ilmek işliyor. Toplumda ‘erkek gücü’ne dayalı işler gibi algılanan pek çok işi başarıyla sonuçlandıran ve bu algıyı yıkan kadınlar, “Kesinlikle ben yapamam, edemem demeyin. Mutlaka bir kooperatifin içerisine dâhil olun” dedi.
Üreten ve kent ekonomisine katkı sunan kooperatiflerden beşinci konuğumuz Altıneller Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi oldu. Altındağlı kadınların istihdamına katkı ve sosyalleşmelerine imkân sağlamak için yola çıkan Altıneller’in Başkanı Nazlı Ağaç, çalışmalarını Hürriyet Ankara’ya anlattı.
EKONOMİK KATKI SUNUYOR
Altıneller Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’nin çıkış hikâyesi nasıl oldu?
Altıneller, 2020 yılında Altındağ’daki Kadın Eğitim ve Kültür Merkezleri üyelerinin ve engelli annelerimizin katılımıyla üretilen el emeği göz nuru ürünlerin satışı, pazarlanması ve tanıtımı için hayata geçti. Altındağ Belediye Başkanı sayın Asım Balcı’nın da destekleriyle kuruldu. Toplamda 11 kadın kurucu üyemiz bulunuyor. Kadınlara ekonomik olarak destek olmak ve onların kişisel gelişimlerine katkıda bulunmak en büyük gayemiz.
ATÖLYELER ÜRETİM MERKEZİ
Kooperatifte hangi ürünler çıkıyor?
Kadınlarımızın elinden her iş geliyor. Bizler de hayata geçirdikleri ürünleri kooperatif olarak satışa çıkarıyoruz. Sadece satış odaklı düşünmemek gerek. Aynı zamanda atölyelerimiz de var. Yaklaşık olarak 40’tan fazla ürün çeşitliliğimiz bulunmakta. Atölyede çok önemli işlere imza atılıyor. Örneğin dışarıdan bakıldığında erkek gücünün gerektirdiği bir işi, kadınlarımız kolaylıkla yapıyor. Sandalyelerin etrafını makrome ipleri dolayarak şekil veriyorlar, montajlama ve dolapların frenleme sistemini yapıyorlar. Kısaca erkek işiymiş gibi görünen ya da böyle algılanan pek çok işi başarıyla sonuçlandırıyorlar.
Ürünlerin satışını nasıl gerçekleştiriyorsunuz? Satış noktalarınız var mı?
Evet satış noktalarımız var. Hamamönü’nde iki, Altınköy’de ve Ulucanlar Cezaevi’nin içerisinde birer tane satış noktamız bulunmakta. Tematik satış ofisimiz de var. Bunun haricinde e-ticaret üzerinden de ilerliyoruz. Kendi web sitemiz var.
TİCARET YAPMAYI ÖĞRENDİM
İsmahan Hava (57): Kooperatife yeni katıldım daha öncesinde evde oturuyordum. Burada bir sürü arkadaşım oldu daha sosyal oldum. En büyük artısı ‘ticaret’ nasıl yapılır onu öğrendim. Kadınlar eve kapalı kalmasın.
FELÇTEN SONRA AYAKLANDIM
Hanım Duran (66): Kooperatife başlamadan önce felç geçirdim. Tam 6 ay yerimden kalkamadım. Bir hocamın tavsiyesiyle kooperatife katıldım. Resmen burası beni ayaklandırdı. El işi yaparak, beyin motor becerilerimi harekete geçirdim. Elimi tekrardan kullanabilme yetisine kavuştum.
CESARETLENDİREN ORTAM
Asuman Şanal (43): Kooperatifte triko bebek yapıyorum daha öncesinde ev hanımıydım ama hep el işiyle meşguldüm. Buraya geldikten sonra nasıl satış yapılır onu öğrendim. Aslında hepimiz üretiyoruz. Benim için buranın en büyük katkısı verdiği cesaret oldu.
Haftaya: S.S.Çubuk Birlik Kadın Girişimi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi