Almanya’daki yangın Siteler’i yaktı

Güncelleme Tarihi:

Almanya’daki yangın Siteler’i yaktı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2017 14:00

Siteler’deki koltuk imalatçıları, kimyasal ürünlerin üretildiği Almanya’daki bir fabrikada ekim ayında çıkan yangından bu yana kauçuk, sünger gibi malzemelerin tedariğinde sıkıntı çekiyor. ANKAMOB Başkanı Hüseyin Taklacı, “Firmalar fiyatları iki katına çekti. 2 bin 500 lira olan koltuk takımı, 4 bin 500 liraya çıktı. Herkes sıkıntı çekiyor” dedi.

Haberin Devamı

Almanya’da süngerin de ham maddesi olan kimyasal ürünlerin üretildiği tesislerde ekim ayında çıkan yangının, Türkiye’deki mobilya sektörüne olumsuz etkisi sürüyor. Yangının ardından kauçuk, sünger gibi kimyasal maddelerde yaşanan fiyat artışı, Türkiye’nin önemli mobilya üretim ve satış merkezlerinden Siteler’deki koltuk imalatçılarını zor durumda bıraktı. Piyasadaki ham madde eksikliğini fırsat bilen Almaya ve Hollanda’daki firmaların, fiyatları 2 katına çıkardığını belirten Ankara Mobilyacılar Lakeciler Esnaf ve Sanatkarlar Odası (ANKAMOB) Başkanı Hüseyin Taklacı, “Esnaf, ekim ayından bu yana aynı malzemeyi her defasına yüzde 15-20 zamlı alıyor. Üretici, satıcı, alıcı sıkıntı çekiyor” dedi. Taklacı, şunları söyledi:

‘FİYATLAR İKİ KATINA ÇIKTI’

Haberin Devamı

“Almanya’da ekim ayında çıkan yangının etkisi hâlâ devam ediyor. Sünger, kauçuk gibi kimyasal ürünlerdeki zam yangınla başladı. Bu süreci fırsata çeviren Almanya ve Hollanda’daki firmalar, fiyatları iki katına çekti. Esnaf aynı malzemeyi her defasına yüzde 15-20 zamlı alıyor. Mayıs ayı sonuna doğru zamların artacağı söyleniyor. Bu durum mobilya sektörünü olumsuz etkilemiş durumda. Malzeme pahalıya gelince vatandaşın cebini de etkiliyor. Haliyle daha önce 2 bin 500 lira olan koltuk takımı 4 bin 500 liraya çıktı. Çünkü bu malzeme, koltuğun yüzde 25’ini oluşturuyor. Üretici esnaf, satıcı sıkıntı çekiyor. Bununla ilgili çözüme ihtiyaç var.

‘PETROKİMYADA DIŞA BAĞIMLIYIZ’

Türkiye maalesef ham maddede hâlâ dışa bağımlı bir ülke. Üçüncü sınıf kalitede petrolden bile elde edilebilen kimyasal ürünler konusunda henüz bir aşama kaydedebilmiş değiliz. Bir ara Sanayi Bakanlığı, Urfa ile Batman arasındaki bölgeye petrokimya tesisleri kurulacağının müjdesini vermişti; bir an önce hayata geçirilmesi ülkemiz açısından hayati önem taşıyor. Çünkü petrokimya fabrikamız yok.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!