Almanya’da Anadolu Sesleri

Güncelleme Tarihi:

Almanya’da Anadolu Sesleri
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2012 17:57

Ankara Devlet Opera ve Balesi’nin Seslerle Anadolu adlı temsili, Almanya’da sahnelendi. Eser, Dortmunt ve Berlin’de izleyici ile buluştu. Türkiye’nin farklı bölgelerinden türküler ve danslar eşliğinde anlatıldı.

Haberin Devamı

Karadeniz türkülerinden Ege zeybeğine, İstanbul şarkılarından Mevlana’ya, Karagöz Hacivat’tan Köroğlu’na uzanan geniş bir yelpazeyi barındıran Seslerle Anadolu, Almanya turnesi kapsamında üç kez sahnelendi. Ankara Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenen eser, Dortmund ve Berlin’de izleyicilerle buluştu. Türkiye’nin farklı bölgelerinden hikayelerin ve kahramanlıkların türküler ve danslar eşliğinde anlatıldığı esere, Türk izleyicilerin yanı sıra Almanlar da büyük ilgi gösterdi. Dortmunt Saalbau Witten’da, Berlin Atze Theater’da izleyicilerin karşısına çıkan eseri, Türkiye’nin Almanya Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu da izledi. Karslıoğlu, eserden sonra yaptığı konuşmada izlediği hiçbir temsilden bu kadar etkilenmediğini belirterek, Seslerle Anadolu’yu Almanya ve Avrupa’daki bütün vatandaşların görmesi gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Türkiye’nin rengi

Eserin araştırma ve metin düzenlemesini yapan Devlet Opera ve Balesi Genel Müdür Yardımcısı Şadi Erdoğan, Almanya turnesinin Berlin’de faaliyet gösteren Tiyatro 28 isimli okulun davetiyle gerçekleştiğini belirtti. Erdoğan, iki girişimci Türk gencinin çabalarıyla eseri Almanya’da izleyici ile buluşturduklarını belirterek şöyle konuştu:
“Avrupa’da Anadolu kültürünü tanıtmak ve burada olmaktan dolayı mutluyuz. Türkiye’ye olan hasret, Türkiye’nin kokusu, rengi, buradaki vatandaşlarımızı çok duygulandırıyor. İnsanların eseri izledikten sonra coşkusu çok büyük. Türk ve Alman vatandaşlara kendi kültürümüzü anlatmak istiyoruz.

Evrensel formlar

Bu tür çalışmalarla Türk kültürünü tanıtmaya devam edeceğiz. Türkiye’nin kuzeyinden, güneyinden, doğusundan, batısından hikayelerimiz, kahramanlıklarımız, türkülerimiz, danslarımız ve şarkılarımız belli bir kolajda sunuluyor. Konseptimiz çok güzel. Önümüzdeki dönemde bu konseptin daha büyüğünü, senfonik bir orkestra ile sahneye koymayı düşünüyoruz. Çok sesliliğin yanına evrensel formlar ekleyerek, dansla süsleyerek eseri daha ilginç hale getirdik. O yüzden çok ilgi çekiyor.

Görsel tarih

Sanatçılarımız değişik opera ve balelerde de görev alıyor. Turne ve temsiller devam ediyor. Samsun Opera’sı Büyük Anadolu turnesi yapıyor. 28 ilde temsil gerçekleştirecek. Gençlerimiz Hacivat, Karagöz, Mevlana, Karacaoğlu’nu kulaktan dolma biliyor. Ama işin içinde müzik ve görsellik olunca daha akılda kalıcı oluyor. 1.5 saat içinde ülkenin kültürünü anlatmak mümkün değil. Konsept olarak klasik baleden de besleniyoruz. Evrensel formlar, kültürümüzü tüm dünyadan insanların anlamasını sağlıyor. İnsanların yıllardır dinledikleri türküler, folklor başka bir anlam kazandı. Eserle ilgili her zaman beklentiler var ama bunun sonu yok. Önümüzdeki günlerde farklı türküler ve konseptler olabilir. Ama insanlar hala buna doymadı. Mükemmel olmuş bir prodüksiyonu da değişikliğe uğratıp henüz görmeyen insanların görmesini engellemek istemiyoruz.
Seslerle Anadolu’nun ilgi görmesi beni elbette Devlet Opera ve Balesi Genel Müdür yardımcısı olarak mutlu ediyor. Çok seslilikten ödün vermedik. Bu konsepti de devam ettireceğiz. Ankara’da bir hanımefendi bizim temsili 11 kez izlediğini söylemişti. Bu beni şaşırttığı gibi çok mutlu etti.”

Haberin Devamı

Anadolu toprakları

Eserin araştırma ve metni Şadi Erdoğan’a, düzenleme ve bestesi Ali Aykaç’a, koreografisi Özden Aktürk, rejisi Murat Akar’a ait. 49 kişilik kadrosuyla orkestra, vokal, bale ve teknik ekip ile oluşturulan metindeki ana öğe, Anadolu topraklarında çıkan ritim ve sesin, evrensel formlarına ait düzenlemeler ile değişik bir anlam kazanması.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!