Alışverişin püf noktaları

Güncelleme Tarihi:

Alışverişin püf noktaları
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2007 00:00

Seçmek için binlerce seçenek varken en iyi beslenmeyi sağlamak için eğitimli bir tüketici olunması gerektiği belirten Koçak şunları söyledi:

"Alışveriş listesi yapın, taze meyve ve sebzeleri almaya özen gösterin, alışveriş yaparken etiketleri okuma alışkanlığı edinin. Ekonomik boy veya aile paketlerini inceleyin, farklı markaları birim fiyatlara göre karşılaştırın. Ekmekleri dilim alıp buzdolabında bekleterek kullanmayı tercih edin. Sebze meyvelerin çürük, ezik ve topraklı olmayanlarını almaya dikkat edin. Patates ve soğanın nemsiz ve kuru ortamda bekliyor olmasına dikkat edin ve filizlenmemiş olmasına önem verin. Temizlik ürünleri ile gıda ürünlerini ayrı ayrı poşetlere koyun ve birbiri ile temas etmesine müsaade etmeyin. Dondurulmuş ürünleri market arabasına en son alın ve mümkünse soğuk muhafazalı poşet içinde eve kadar taşıyın. Tüm soğuk besinleri aynı pakete koymaya çalışın. Dondurulmuş ürün satın alıyorsanız 30 dakika içinde buzdolabına yerleştirmeyi hedefleyin.

ETİKET DÜNYASI

Süpermarketlerde çeşit çeşit rengarenk ürünler sepetinize girmeyi bekler. Peki rengarenk yiyecek ve içecek reyonlarındaki bu ürünlerle ilgili bilgileri öğrenmek için etiketleri okumalı.

Etiket üzerindeki bilgiler, besini tanımlamak, paketteki miktarı ve üreticiyi öğrenmek, içindekiler listesini, güvenlik kurallarını, hazırlama bilgilerini ve tazelik süresi hakkında bilgi verir."

Uzmandan öneriler

Düşük yağlı ürünler (süt, yoğurt, peynir): Bu ürünlerde doymuş yağın azaltılmış olması kanser riski ve kalp hastalığı riskini azaltmak için önerilmektedir.

Tam Buğday ürünleri: Rafine edilmemiş buğdaydan yapılan ekmekler ve tahıl gevrekleri içerdikleri B vitaminleri ve lif ile kansere karşı koruyucu ve barsak hareketlerini düzenleyici etki gösterirler.

Rafine edilmemiş tahıllar (kepekli makarna, pirinç): Posa içeriğinin yüksek olması nedeniyle kolesterolü düşürmek, genel sağlığı koruma ve kabızlık ve kansere karşı koruyucu olarak önerilmektedir.

Sebze ve meyveler: İçerdikleri vitamin ve mineraller nedeniyle kanser riskini azaltır, bağışıklık sistemini güçlendirir ve genel sağlığı korurlar. Havuç, kanser riskini azaltıyor, brokoli, lahana, brüksel lahanası akciğer, mide, kolon kanserlerinde azalmaya neden oluyor.

Soğan, pırasa ve elma, kalp hastalıkları riskinin azalmasını sağlıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!