Deniz BİLİROĞLU
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2007 00:00
Ankara’da günden güne çoğalan alışveriş merkezleri küçük esnafı yok olma noktasına getirdi. Yaşanan alışveriş merkezi çılgınlığı giderek artarken, kentteki dev alışveriş merkezlerinin sayısının önümüzdeki yıl 28’i bulması bekleniyor.
ANKARA ’da sayıları hızla artan dev alışveriş merkezleri, küçük esnafın belini bükme noktasına getirdi.
Ankamall, Armada, Galeria, Optimum, Real derken dev alışveriş merkezleri Ankara’daki ihtiyaç pazarının büyük kısmını karşılamaya başladı. On binlerce metrekare alanlara kurulan, içinde sinemadan, restoranlara, otoparktan, mağaza çeşitliliğine kadar her türlü ihtiyaca cevap verebilen bu tesisler ise, kentteki küçük esnafı yok olma safhasına getirdi.
Özellikle şu anda Ankara’da açık olan dev alışveriş merkezi sayısı kadar başka alışveriş merkezlerinin de inşaatının sürmesi küçük esnafı daha da tedirgin ediyor. Şu anda Eskişehir Yolu üzerindeki Cepa ve Carrefour, Zirvekent Migros, Etlik Antares gibi büyük tesisler hızla inşaatlarının bitmesini bekliyor. Kentteki bu tesislerin sayısının ise önümüzdeki yıl 28’i bulması bekleniyor. Bu merkezlerin işlem hacminin piyasadan alacağı pay ise, birçok küçük esnafın yine kepenk kapatması demek.
HAKSIZ REKABET YARATILIYOR: Alışveriş merkezlerinin, hem küçük hem büyük esnafı etkilediğini belirten Türkiye Bakkallar ve Bayiler Federasyonu Başkanı Bendevi Palandöken ise şöyle konuştu: "Kuralsız yasasız bir uygulama. Dünya başkentlerinde olmayan uygulama, Türkiye’de birkaç tane alışveriş merkezi tarafından yapılıyor. Bu uygulama haksız rekabete giriyor. Şehrin dokusu bozuluyor. Bir an önce tedbir alınmalı. Üç beş yıl önce yapılan alışveriş merkezleri şimdi iş yapmıyor. Tüketici yeni alanlara yöneliyor. Buralar atıl duruma düşüyor. Büyük alışveriş merkezleri de birbirlerini etkileyerek ileride yok olacak. Buralara müşterilerin yönelmesi de şehir içindeki mahalle arasındaki işyerlerini boş bırakıyor. İşsizliğin en önemli nedenlerinden biri de bu.
TÜKETİCİ SAHİP ÇIKMALI: Ekonominin bel kemiğini oluşturan esnaflık sektörü bu alışveriş merkezleri yüzünden ölüyor. Esnaflarımız dükkan kapatıyor. Gençlerimiz işsiz kalıyor. 10 yılda yüzde 25’e yakın işyeri kapandı. Burada tüketiciye iş düşüyor biraz da. Tüketici küçük esnafa sahip çıkmalı. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şey yok. Hepsinde bir kural var ama biz 10 yıldır bununla uğraşıyoruz. 60. Hükümet kuruluyor biz hala bunlarla uğraşıyoruz. Yüzlerce insan işyerlerinden oluyor. Devletimiz derhal bir düzenleme yapıp, bu haksız rekabete bir son vermelidir."
TESK: ZAMLARI BİZ YAPMIYORUZ
TÜRKİYE Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkan Vekili Bendevi Palandöken, Ramazan ayının yaklaşması ile basında sıkça yer alan zam haberlerinin küçük esnaf ve sanatkar ile bağlantısı olmadığını belirterek, 60. Hükümeti küçük esnaf ve sanatkarlara önem vermeye çağırdı.Palandöken, "Bu özel günlerde küresel kuraklığı bahane ederek üretici firmalar ile büyük mağazalar tarafından yapılan zamlar en çok dar gelirli vatandaşımızı olumsuz etkiliyor. Yapılan ve yapılacağı söylenen zamlarla küçük esnaf ve sanatkarımızın bir bağlantısı bulunmuyor. Örneğin, makarna, süt, peynir ve yağ gibi tarımsal ve hayvansal ürünlere yapılan zamlar üreticiden kaynaklanmakta" dedi.