Alevler içinde delil peşinde

Güncelleme Tarihi:

Alevler içinde delil peşinde
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2006 00:00

Öğretim görevlisi Mustafa Kaygısız "Yangın güvenliği ve korunması ile ilgili standartlar getirilse, önlemler alınsa da özellikle kriminal yangını önlemek oldukça zordur" dedi.

Haberin Devamı

POLİS Akademisi öğretim görevlilerinden Mustafa Kaygısız, delile ulaşmanın çok zor olduğu yangın ve kundaklama olaylarında, dikkatli ve uzman bir araştırma ile sonuca gitmenin her zaman mümkün olduğunu söyledi. Mustafa Kaygısız, yangın ve kundaklama kriminalini konu aldığı makalesine, şu değerlendirmelere yer verdi: "Kendisi suç olan kasıtlı yangının yanında suç delillerini yok etmek, suça farklı boyutlar vermek için çıkartılan yangın delilleri yok etmekte. Ama dikkatli inceleme sonucu olayı aydınlatıcı maddi delil ve soruşturma bilgileri elde etmek mümkündür" dedi.

ELEKTRİK KONTAĞI UYANIKLIĞI

Mustafa Kaygısız, "Uygulamada sıkıntılar çok ve yangın sebebi olarak çok zaman elektrik tesisatı verilmekte, öyle durumlar olmakta ki tesisatın olmadığı binalarda bile yangın başlatıcı olarak elektrik kısa devre hatasına yer verilmekte. Yangın yeri inceleme delil elde etme diğer olay yerlerine göre oldukça zor olmasının yanında yukarıda anlatılanların yapılması durumunda daha iyi sonuca varılması mümkündür"dedi.

Haberin Devamı

Çocuk bezleri alınmış koliler sonra yakılmış

ÖĞRETMENEVİ: Başkent Öğretmenevi yangını itfaiye elek- trik kontağı olarak rapor verdi. Olay, soruşturmasında kaza olmadığı anlaşılır. İşyerinde idare ile problemi olan A, odaya sprey sıkar, koltuk kılıfları arasına yanar halde sigara izmariti gizler ve ilerleyen saatte kimse farkına varmadan yangın büyür.

YANDILAR: Yanan LPG’li otonun içerisinde bulunan kişiler kömürleşmiş olarak bulunur. İncelemede yakıt tankının patladığı anlaşılır. Araç uzun namlulu silahla taranır.Yakıt tankına mermi isabet etmiştir. Tank içerisinde mermi çekirdeği tespit edilir.

DEPODA YANGIN: Çocuk Esirgeme’ye ait çocuk bezlerinin toplandığı depoda yangın çıkar. İncelemede uzman temizlenen olay yerinde hızlandırıcı izini fark eder. Enkaza, belediye merkez çöplüğünde inceleme yapılır. Kalıntılar içerisinde çocuk bezi olması gereken kolilerin boş olarak yakıldığı anlaşılır.

Yangının kimyası bilinmeli

POLİS Akademisi-FYO kimya mezunları bu uzmanlık alanları için uygun personeldir. Yangın olay yerini incelemek, kanıtlarını toplamak, soruşturmayı etkin yapabilmek için, yakıcı, yanıcı gibi madde ve malzemelerin yangın kimyası genel konularını bilmeli ve ilgili uzmanlarca anlatıldığında anlayacak seviyede olması gerekir. Merkez ve bölge yapılanmasında bu uzmanlar görev almalıdır. Şu anda yangın analizleri sıklıkla piyasa profesyonellerince yapılmaktadır. Suç, olay yeri, kriminal, yangın uzmanları vb zaman zaman devre dışı bırakılmaktadır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!