Alagöz Karargahı’na ziyaretçi akını

Güncelleme Tarihi:

Alagöz Karargahı’na ziyaretçi akını
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2007 00:00

Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının 22 gün 22 gece süren Sakarya Meydan Muharebesi’ni yönettikleri, Temelli’nin Alagöz Köyü’ndeki karargah, Turgut Özakman’ın ’Şu Çılgın Türkler’ kitabında yeraldıktan sonra ziyaretçi akınına uğradı.

Atatürk’ün tarihe geçen "Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. Bu satıh bütün vatandır" sözünü söylediği yer olarak da bilinen Alagöz Karargahı ise şu anda Büyükşehir Belediyesi’nden yol bekliyor.

MUSTAFA Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının 22 gün 22 gece süren Sakarya Meydan Muharebesi’ni yönettikle, Temelli’nin Alagöz Köyü’ndeki karargah, Turgut Özakman’ın ’Şu Çılgın Türkler’ kitabında yeraldıktan sonra ziyaretçi akınına uğradı.

Atatürk’ün tarihe geçen "Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. Bu satıh bütün vatandır" sözünü söylediği yer olarakta bilinen Alagöz Karargahı ise şu anda Büyükşehir Belediyesi’nden yol bekliyor. Eskişehir Yolu’ndan, karargahın bulunduğu köye giden yol bakımsız kalmış durumda.

Atatürk ve silah arkadaşlarına evini açan ve her türlü yardımı yaparak tarihimize Kurtuluş Savaşı kahramanlarından olarak adını yazdıran Türkoğlu Ali Ağanın oğlu Mahmut Türkoğlu, Ankara Hürriyet’e savaş anılarını anlattı.

Mahmut Türkoğlu, karargah binasının babasına ait çiftlik evi olduğunu belirterek, Sakarya Meydan Muharebesi’nde Mustafa Kemal, Fevzi Çakmak, İsmet İnönü, Halide Edip tarihimizin kahraman isimlerinin bu karargahta kaldığını ifade etti. Türkoğlu şöyle konuştu:

İŞTE TARİHİ YAZAN OLAYLAR

"Babam Ali Türkoğlu 2 güne bir buraya gelir, Atatürk’ün isteğini sorarmış. Dedemin çiftliği vardı. Atatürk’e savaş zamanında bal, peynir, yoğurt getirirmiş. Bir gün Atatürk’ü sinirli gören dedem Atatürk’e neden sinirli olduğunu sormuş. Atatatürk de, ’Askere arpa buğday bulmakta zorlanıyoruz’ deyince dedem, ’Paşam, Yozgat’ta bir bölgede yerin altında yiyecek deposu var. Hemen alıp askerlerimize verelim’ demesi üzerine Atatürk çok sevinip talimat verir erzakların alınması için."

Atatürk’ün, babası Ali Türkoğlu’nu çok sevdiğini söyleyen Türkoğlu, "Bir gün Atatürk Haymana’nın Güzelyayla köyünde attan düşüyor, kemikleri çatlıyor. Sonra Atatürk’ü Alagöz karargahına getiriyorlar. Dedem kendisini tedavi ediyor."

Türkoğlu, şu anda Anıtkabir Komutanlığı’na bağlı olarak müze olarak bakılan Alagöz Karargahı’nın hikayesini ise şöyle anlattı:

"Burayı 1920 yılında babam Ali Türkoğlu yaptırdı. 1951 yılında burası terkedildi. 1961 yılında müzeler Genel Müdürlüğüne hibe edildi. 1968 yılında müze haline getirildi."

BAŞKAN ASFALT İSTİYOR

Mahmut Türkoğlu’nun oğlu Temelli Belediye Başkanı Alaaddin Türkoğlu da şunları söyledi:

"Alagöz karargahımız dolup taşıyor. Aylık 10 bine yakın kişi ziyaretçi geliyor. Sakarya Savaşının geçtiği Alagöz karargahını halkımıza tanıtmak istiyoruz. Belediye olarak bahçe dizaynının tamamını bitirdik. Sinevizyon gösterilerinin olacağı bir kültür merkezi haline getireceğiz.

Başka köylerde asfalt varken burada asfalt yok. Burası tarihimizin geçtiği yer. Köy konağı projemizi en kısa zamanda gerçekleştireceğiz" dedi.

Alagöz Karargahı Müzesi

Kütahya - Eskişehir muharebeleri sonunda Türk ordusu Sakarya hattına çekilirken Başkomutan Mustafa Kemal Paşa’nın karargahı ile Batı Cephesi Komutanlığı Karargahı 1921 yılı Ağustos ayında Alagöz çiftlik binasına yerleşmişti. Tarihi kararlar bu karargahta verildi. Bugün 45 hane ve 285 nüfuslu olan Alagöz köyü o tarihte birkaç binadan ibaret küçük bir çiftlikti. Alagöz köyü Sakarya Meydan Muharebesi sırasında Türk orduları Başkomutanlık karargah binasına sahip olmakla övünüyor. Bu köyün halkından Türkoğlu Ali Ağa’ya ait çiftlik evi karargah olarak kullanıldı. Atatürk, 23 Ağustos’tan 13 Eylül 1921 tarihine kadar 22 gün 22 gece aralıksız devam eden savaşı bu binadan idare etmiş, bütün planları burada hazırlamış, tarihi kararlar burada verilmişti. Sakarya savaşının bitiminde sahipleri olan Ali Türkoğlu ve oğulları tarafından 1965 yılına kadar ev olarak kullanıldı. 1965 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’na devredildi. 1967 yılında Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne bağlı Anıtkabir Müze Müdürlüğü’ne devredilerek binanın onarımı yapılmış ve müze haline getirildi. Müze haline getirilen bina 10 Kasım 1968’te Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay tarafından törenle açıldı. Karargah müzesi binası 1 Mart 1982 yılında Genelkurmay Genel Sekreterliği’ne bağlı Anıtkabir Komutanlığına devredildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!