Selma BIYIKLI/AA
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2008 19:56
TÜRKİYE genelinde yapılan araştırmaya göre, bazı illerde iyotlu tuz kullanımı oranı hala çok düşük düzeylerde... Sağlık Bakanlığı, UNICEF ve A.Ü. Tıp Fakültesi ile birlikte iyotlu tuz kullanımının yaygınlaştırılması için kampanya başlatacak.
ÜLKE genelinde iyotlu tuz kullanımının teşvik edilerek iyot yetersizliğinden kaynaklanan sağlık sorunlarının önlenmesi amacıyla ’Akıllı tuz, iyotlu tuz’ kampanyası başlatılacak.Sağlık Bakanlığının, UNICEF ve ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Erişkin Endrokrin Bölümü tarafından yürütülecek kampanyaya, iyotlu tuz kullanımının düşük olduğu 10 ilde ağırlık verilecek.Türkiye’de iyotlu tuz kullanımıyla ilgili ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Endrokrin Bölümü, UNICEF ve Sağlık Bakanlığı Ana-Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması (AÇSAP) Genel Müdürlüğü tarafından iki araştırma yapıldı.Daha önce 1997 ve 2002 yıllarında da tarama gerçekleştirilen 30 il merkezinin seçildiği ilk araştırmada, 9-11 yaşları arasındaki 2 binden fazla çocuğun idrarlarındaki iyot konsantrasyonuna bakıldı.
DEĞERLER DÜŞÜK ÇIKTIAraştırma sonucunda, bu illerdeki çocukların idrarlarındaki değerlerin önceki yıllara göre istenilen düzeye ulaştığı saptandı. İkinci araştırma ise Türkiye genelini temsilen seçilen il, ilçe, belde ve köylerde yapıldı.900 okul çağındaki çocuğun idrar örneğine bakılan araştırma sonucunda da bu yaş gurubu çocuklardaki iyot konsantrasyonunun istenilen düzeyin altında olduğu tespit edildi.İyotlu tuz kullanımının özellikle bazı illerin kırsal kesiminde hala düşük olduğunu ortaya koyan bu iki araştırmanın sonuçları dikkate alınarak kampanya başlatılmasına karar verildi.
DAHA ZEKİ ÇOCUKLARSağlık Bakanlığı AÇSAP Genel Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, iyot yetersizliğinin en olumsuz ve yıkıcı sonuçlarından doğurganlık çağındaki kadınlar, gebeler, bebekler ve çocuklar etkileniyor.Günlük tüketilmesi gereken miktarın altında iyot alınması halinde sadece tek bir hastalık değil, bir dizi fonksiyonel ve gelişimsel bozukluk ortaya çıkıyor. Bunlar kısaca "iyot yetersizliği hastalıkları" olarak ifade ediliyor.İyot yetersizliği bebek ve çocuklarda büyüme ve gelişme geriliği, zeka düzeyinin akranlarına göre en az 13.5 puan daha düşük olması, öğrenme yeteneği ve okul başarısında azalma, gebelerde düşük ve ölüm riskinde artış ve her yaşta guatr ve hipotroidizm görülme riskini beraberinde getiriyor.Yetkililer, "Kampanyanın başarıya ulaşması halinde çocuklarımız daha zeki ve başarılı olacak, Türkiye ekonomisine milyonlarca lira kazandırılacak" şeklinde konuştular.