Akdur: EHEC virüs değil bir bakteri

Güncelleme Tarihi:

Akdur: EHEC virüs değil bir bakteri
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2011 00:00

Son zamanlarda kendini gösteren ve çok sayıda kişinin ölümüne neden bağırsak bakterisi “EHEC”te, et, et ürünleri ve ham süt bulaşmada en tehlikeli yiyecekler olarak gösteriliyor.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Akdur, “Ehec” in bir virüs değil bağırsak bakterisi olduğunu söyledi. Sıcak kanlı hayvanların bağırsağında milyarlarca eşerişia koli bakterisi bulunduğunu ve bunların büyük çoğunluğunun zararsız bakteriler iken bazılarının insanlarda hastalık yaptığını belirten Akdur, EHEC’in de bunlardan biri olduğunu ve insanlarda ağır hastalığa yol açabildiğini ifade etti.

Bağırsakta bulunuyor

Mayıs ayında başlayan ve halen devam eden ve Almanya’da salgın olarak görülmeye başlanmasıyla güncelliğini koruyan EHEC’in bazı basın organlarında “virüs” olarak adlandırıldığını, ancak “bakteri” olduğunu vurgulayan Akdur, EHEC’in sıcak kanlıların özellikle de büyükbaş ve diğer kesimlik hayvanların bağırsağında bulunan bir bakteri olduğunu söyledi.

Akdur, hayvanlarda bulunduğu zaman hastalık oluşturmadığını, yalnızca insanlarda kalın bağırsak iltihabına neden olduğunu belirterek, “Kalın bağırsakları tutması nedeniyle kişide dizanteriye benzeyen bir tablo ile yani yüksek ateş, karında kramplar ve ağrı, kanlı ishal ve bazen kusma ile seyreden bir hastalık yapıyor” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!