Yeşim SERT KARAASLAN / A.A.
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2009 00:00
Ankara Atatürk Hastanesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Klinik Şefi Prof. Dr. Derya Balbay, Başkent’te ilk defa hastanelerinde uygulanan robotik cerrahi uygulamasını, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın da bu teknikle yapılan prostat kanseri ameliyatına katılarak, yerinde inceleme yaptığını bildirdi.
Robotik cerrahinin daha az kesi, daha az kanama, daha az ağrı gibi hastaya ve hekime büyük konfor sağladığını belirten Balbay, tekniğin başta prostat kanseri başta olmak üzere ürolojik kanserleri, doğumsal böbrek bozuklukları, pelvik sarkma ile rahim kanseri ve çeşitli genel cerrahi ameliyatlarında kullanıldığını söyledi.
Balbay, Akdağ’ın da Ankara
Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne giderek, robotik cerrahi ile yapılan prostat kanseri ameliyatını izlediğini belirterek, "Bakan Akdağ, daha az kesi, kanama ve ağrı gibi konfor sağlayan ’Da Vinci’ robotu ile yapılan uygulamayı, hastanemizde yerinde inceledi" dedi.
Bakan Akdağ’ın Da Vinci robotu hakkında bilgi aldığını anlatan Balbay, şunları kaydetti:
"Bakan Akdağ, başta robotik cerrahi olmak üzere tıp teknolojilerine olumlu baktığını söyledi. ’Bu teknolojiyi destekliyoruz. Türkiye yüksek teknolojilerden geri kalmayacak ancak ülke genelinde yaygınlaşması için maliyetlerinin düşürülmesi gerekiyor’ şeklinde değerlendirmede bulundu."
Ankara’da tekBalbay, robotik cerrahi uygulamalarının dünyada ilk defa 2000’li yıllarda başladığını, en çok ABD olmak üzere gelişmiş batılı ülkelerde uygulandığını anlatarak, şu anda toplam bin 200 tane robotun bu amaçla kullanıldığını dile getirdi.
Türkiye’de İstanbul’da Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde bir, özel Florance Nihgtengale Hastanesi’nde de biri aktif diğeri eski model olduğu için kullanılmayan iki ve Ankara’da da sadece kendi hastanelerinde bir tane gelişmiş robot bulunduğunu anlatan Balbay, kliniklerinde Da Vinci ile dört ay içinde 40 prostat kanseri ameliyatı yaptıklarını kaydetti.
Robot ile ameliyatın hekime daha iyi çalışma imkanı sunduğunu ifade eden Balbay, şu bilgileri verdi:
"Robotik cerrahi ile büyük kesiler yerine küçük kesiler yapılarak robotun kollarına bağlı cerrahi aletler karın boşluğuna sokulmakta ve çok iyi aydınlatma ve büyütme ile üç boyutlu görüntü altında ameliyatlar yapılabilmektedir. Dokuların çok iyi tanımlanarak ameliyat yapılması, hayati önemdeki damarlar ve sinirlerin korunması sağlanabilmektedir. Bu ameliyatlarla kanama miktarı ya hiç olmamakta ya da çok az olmaktadır. Ayrıca yara yerinden fıtıklaşma olayları da hiç görülmemektedir."
Balbay, prostat kanseri ameliyatlarında robotik cerrahi uygulaması için tümörün vücudun hiçbir yerine sıçramamasının ilk şart olduğuna dikkati çekerek, "Hastanın kalp, akciğer, karaciğer ve böbrek fonksiyonları yeterli olmalı ve daha önceden karın içinde bir ameliyat geçirmemiş olmalı" uyarısında bulundu.
Şu anda para alınmıyorBalbay, hastanelerinde "şu anda Da Vinci ile yapılan ameliyatlardan para alınmadığını" vurgulayarak, "Yakın bir zamanda Sağlık Bakanlığı’nın bununla ilgili ücretlendirme yapacağı belirtiliyor" dedi. Ücretlendirme ile ilgili çalışmaların hala devam ettiğini ifade eden Balbay, "Radikal prostatektomi için yaklaşık maliyetin 5 bin 200 TL civarında olduğu tahmin edilmektedir. Bu fiyata robotun yıllık bakımının yılda 100 hastaya bölünmesi ile elde edilen miktar ve her ameliyatta kullanılan tek kullanımlık malzemeler ve robotik cerrahi aletlerin fiyatları dahildir" diye konuştu.