AK Parti’li Köse’den Yavaş’a ‘vaat’ eleştirisi: Sözlerini gerçekleştirme oranı yüzde 1’i geçmez

Güncelleme Tarihi:

AK Parti’li Köse’den Yavaş’a ‘vaat’ eleştirisi: Sözlerini gerçekleştirme oranı yüzde 1’i geçmez
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2022 09:00

Hürriyet Ankara, bu ay görüşülecek ABB, ASKİ, EGO bütçeleri öncesinde AK Parti, CHP, MHP ve İYİ Parti grup başkanvekilleriyle Meclis’in nabzını tutuyor.

Haberin Devamı

“Bir siyasetçi için en önemli şey sözünü tutmasıdır” diyen ABB Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Murat Köse, “Mansur Yavaş’ın Ankara’da verdiği sözleri gerçekleştirme oranı yüzde 1’i geçmez. Ankara’daki gelmiş geçmiş en beceriksiz, en kötü belediye başkanı unvanının ben Mansur Yavaş’a şimdiden verildiğini düşünüyorum” eleştirisi yaptı.

AK Parti’li Köse’den Yavaş’a ‘vaat’ eleştirisi: Sözlerini gerçekleştirme oranı yüzde 1’i geçmez

AK Parti Grup Başkanvekili Murat Köse, Hürriyet Ankara Haber Koordinatörü Fatih Tekeci ile Hürriyet Ankara Muhabiri Murat Yılmaz’ın sorularını yanıtladı.

ANKARA’YI İLÇELERLE DEĞİL BAŞKENTLERLE KARŞILAŞTIRSIN

(Mansur Yavaş ve ABB yönetimi) “Dördüncü yıla yaklaşıyoruz. Burası bir başkent. Mansur Yavaş ‘Bu başkente yakışır şöyle bir iş yaptım, şöyle bir proje hayata geçirdim’ diyemedi. Konuyu gündeme getirdiğimizde ‘benim çılgın projem yok’ diyor. Kimse çılgın projeden bahsetmiyor zaten. Geçmişle ilgili sürekli başka bir algı oluşturmaya çalışıyor. Bizim sorumuz basit; dört yıl oluyor. Ankara’da ‘Mansur Yavaş şöyle bir eser yaptı Ankara’ya hediye etti’ denilebiliyor mu? İnsan ölür kalır eseri. Ortada hiçbir şey yok. Zaman zaman Büyükşehir ile Mamak’ı karşılaştırıyorlar. ABB’nin yaptıklarıyla Mamak Belediyesi’nin yaptıklarını karşılaştırma bir kere ilkesel hata. Burası Büyükşehir, Mamak ise 25 ilçeden biri. Ankara’yı karşılaştıracaklarsa Avrupa’daki ve dünyadaki başkentlerle karşılaştırmaları lazım. Londra, Paris, Washington, Viyana, Pekin, Moskova ile karşılaştırmaları lazım. Dünyada ne oluyor burada ne oluyor bunu göstermesi lazım. Madem Mamak’la karşılaştırıyorlar mesela bizim Mamak’ta altı köyümüz var altısına mahalle konağı yaptık. Ankara’nın bin 500’e yakın köyü var Büyükşehir iki tane yapmış.

O KADAR VAATTE BULUNDU HİÇBİR ŞEY YAPAMADI

Haberin Devamı

Mansur Yavaş, seçim vaatlerinde Gölbaşı’nda teknoloji üssü, Mamak’ta teknoloji üniversitesi kuracaktı. Barajların üstünü güneş enerjisi santralleri ile kapatacaktı. 58 kilometre metro yapacaktı. Dokuz ayda projesini yapıp dört yılda da tamamını bitirecekti. Sadece Dikimevi - Nato Yolu hattı projesi çalışıldı. 350 milyon Euro bütçesi. Şu anki rakamlarla 7 milyarı geçiyor. Büyükşehir’in ilk bütçesi 10 milyar lira. Tüm bütçeyi harcasa bir yılda 8 kilometre yapıyor. 8 kilometre yapabilmesi için bütçe imkânı var mı? ‘Biz metroyu da yaparız, borçlarımızı da öderiz Büyükşehir’in kaynakları yeterli’ dedi. O kadar vaatte bulundu ki Ankara’da dişe dokunur hiçbir şey yapamadı. Bir kaç tane alt-üst geçit var onlar da bizim dönemin projeleri. Etimesgut İstasyon Caddesi Alternatif Bulvarı mesela yüzde 90’ı bitmiş hazır bir çalışmaydı. Kamulaştırma, hak sahipleri ile anlaşma çok önemli. Hepsi çözüldü, geldi sadece ihale yaptı onu da aydınlatması, üst geçidi olmadan hizmete açtı.

CUMHURBAŞKANLIĞI HAYALİYLE GÖREV DÖNEMİNİ ISKALADI

Yardımlar konusu hep istismar edildi. Bir elin verdiğini öbürünün görmemesi lazım. Başkentin bilboardlarına, köprülerine ‘et dağıttık’ diye devasa yazılar yazıldı. Ankara Türkiye’nin başkenti. Biz Türkiye yüzyılı diyoruz. Bunların baktığı yer sosyal yardımlar üzerinden istismar. Mansur Yavaş bu süreç içerisinde hep bunu ön plana çıkarttı ve Ankara’ya kalıcı bir eser bırakamadı. Cumhurbaşkanlığı’na adaylık konusunda muhalefetin bir aday arayışı oldu. Ankara ve İstanbul’u buna namzet gördüler. Bu ‘acaba biz olabilir miyiz diye’ belediye başkanlığını etkiledi. İstanbul bunu çok ön plana çıkarttı. Ankara daha geri plandan yürüttü. Ama aklında hep bu vardı. Benim kanaatlerimden birisi şu; aday olan insanların yüzde 90’ı off durumundadır. Sürekli bir adaylık düşüncesi vardır. Mansur Bey’de de böyle bir durum vardı. Bunun da Ankara’ya kaybettirdiğini düşünüyorum. En baştan beri Cumhurbaşkanlığı ile ilgili konuyla uğraştığı için sosyal medyayı, trolleri hep bunun üzerine kurguladığı için algı ile götürmeye çalıştı ama halk tabiriyle duvara tosladı. Mansur Yavaş Cumhurbaşkanlığı hayaliyle görev dönemini ıskaladı. Ankara kaybetti.

ABB BÜTÇE AÇISINDAN YÖNETİLEMEZ HALE GELDİ

Bugüne kadar 3 milyardan fazla kredi kullanma izni vermiştik. Son ASKİ kredisiyle beraber bu 5 milyarı geçti. Şu anda 5.5 milyara yakın kredi kullanma izni verdik. 2019’da devreden borç 3 milyar 250 milyondur. 25 yılda devreden borç bu kadar iken 3.5 yıllık dönemde bizim Meclis’ten onay verdiğimiz kredinin rakamı 5.5 milyar. ‘Bizi engelliyorlar’ algısı yapıyorlar. Engelleme olsa bu paralar buradan çıkar mı? 3 yıllık 50 milyar civarında bir rakam. Bunu vatandaş adına soracağız. ABB bütçe açısından yönetilemez hale geldi. Paraya hakim olamayan yönetemez. Belediyede en önemli konu bütçe konusudur. Bu dönem alınan işçilerin sayısının 15 bini geçtiği söyleniyor. 15 bin işçinin bir yıllık maaş gideri 2 milyara yakın. Bu zaten hiçbir şey yapamazsın demek. Yeni aldığı personel yükünden dolayı ABB kitlenmiş durumda. Bu yılın başında asgari ücret arttığında sözleşmeleri fesh etti. Yeni sözleşme imzalattı, işçiler ciddi bir gelir kaybı yaşadı. Şu anda çalışanların neredeyse tamamı Mansur Yavaş’a karşı bu durumdan dolayı da tepkili.

BORU DÖŞEMEYİ ‘PROJE YAPTIM’ DİYE SATIYOR

Bir siyasetçi için en önemli şey sözünü tutmasıdır. Mansur Yavaş’ın Ankara’da verdiği sözleri gerçekleştirme oranı yüzde 1’i geçmez. Dört yıllık süreçte AK Parti belediyeleri olarak bin 500 eser yapmışız. Kendisi bir ara ‘108 proje’ demişti ortada yok. Bizim alnımız açık. Biz hizmet ve eser belediyeciliği yapıyoruz. Bunu gönül belediyeciliğiyle taçlandırıyoruz. AK Partili belediyeler yüzde 98 verdiği sözü yerine getirmiştir, söz verdik daha fazlasını yaptık. Ankara’daki gelmiş geçmiş en beceriksiz, en kötü belediye başkanı unvanının ben Mansur Yavaş’a şimdiden verildiğini düşünüyorum. ‘Ankara’ya değer katacak şöyle bir iş yaptım’ diyemiyor. ASKİ boru döşemiş ‘bu da mı proje değil’ diyor. Boru döşemeyi bize ‘proje yaptım’ diye satıyor. Biz ilçe belediyeleri olarak çöp topluyoruz o zaman biz de vatandaşa ‘her gün çöpünüzü alıyorum’ projemiz bu diyelim. Bu zaten rutin iş. Gençlik merkezleri yaptık, buz pateni tesisi yaptık, 130 dönüm Mutlu Mahallesi’ne millet bahçesi yaptık. Akdere’ye bilim sanat merkezi yaptık; pandemi süreci içerisinde yaptık hizmete açtık. Pandemiyi bahane de etmedik. Bakın ABB’nin otobüsünü giydirip de gezdirdiği, gösterdiği bir tane projesi yok. Bizim AK Partili Konya belediyemiz projelerini getirdi, otobüslerin üstünde tanıtıp gezdirdi burada.”

Haberin Devamı

VATANDAŞI TEHDİT ETMENİN BEDELİNİ SEÇİMDE ÖDEYECEK

(Suda yüzde 50 indirim kararı) “Biz bunu AK Parti ve MHP gruplarını vatandaşla karşı karşıya getirme hamlesi olarak gördük. Vatandaşı sosyal yardımlar üzerinden tehdit etti. Meclis kararını uygulamamakla suç işliyor. Bir taraftan da ‘ASKİ battı, ASKİ çöktü’ diyorlar. Çöken ASKİ değil çöken Mansur Yavaş’ın algı siyaseti, yalan siyaseti. Çöken şey Mansur Yavaş’ın imajı. İndirimi hayata geçirmeden ASKİ nasıl iflas eder? İhtiyaç sahibi vatandaşı yaptığı yardımlar üzerinden tehdit etmenin bedelini Mansur Yavaş seçimde ödeyecek. Vatandaş bunun hesabını soracak. Mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı çıkacağını düşünmüyoruz. 2018’de AK Parti döneminde Belediye Meclisi’nden benzer emsal bir karar alınmıştı. Bunu da mahkemeye sunacağız.”

Haberin Devamı

ÇOK ZAMAN KALMADI BUNDAN SONRA BİR ŞEY YAPILMAZ

(Yerel seçimlere kadarki süreç)Mansur Yavaş yönetiminin bu dönemdeki en büyük hatalarından birisi Meclis’i hafife alması oldu. Mansur Bey ABB Meclisi’ne gelmiyor. Altı ay önce gelmişti, Meclis üyelerimizi zabıtaya attırmakla tehdit ederek hiçbirimize söz vermeden kürsüden yalanlar hakaretler içeren cümleler kurup gitmişti. Bundan sonra Mansur Yavaş’ı Meclis’e davet ediyoruz. Gelip Ankara halkına hesap vermesini istiyoruz. Ankara halkı adına sorularımıza cevap vermesini bekliyoruz. Ankara’da bundan sonra pek bir şey yapılmaz zaten. Çok zaman kalmadı. Yaptığının bir anlamı olmaz çünkü artık seçim yatırımı diye anlaşılır.”

Haberin Devamı

Yarın: CHP GRUP BAŞKANVEKİLİ YAŞAR NESLİHANOĞLU

BAKMADAN GEÇME!