Şaduman UNUTMAZ- Burak TEKİN/DHA
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2021 00:43
Çocuklarda görülen koronavirüs vakalarının klinik tablolarında farklılıklar olduğunu söyleyen Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “Aileler, burnu akan bir çocuğu koronavirüs olabilir diye düşünmeleri lazım” dedi.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, vakaların büyük çoğunluğunda koronavirüsün belirti göstermeden hastalık yaptığını belirtti. Ceyhan, “Eskiden ateş, baş, vücut ağrısının, tat alma duyusunun bozukluğunun ön planda olduğu bir tablo varken, şimdi daha çok soğuk algınlığı tablosu ön planda. Bu da Delta varyantının klinikte yaptığı bir değişiklik. Aileler, burnu akan bir çocuğu koronavirüs olabilir diye düşünmeleri lazım” dedi. Çocuklarda klinik seyirde farklılıklar görüldüğünü belirten Ceyhan şunları söyledi:
DELTA VARYANTININ ETKİSİ“Alfa varyantından daha farklı geliyor. Delta varyantı, çok belirgin olmayan, soğuk algınlığı tablosu ile geliyor. Örneğin çocuk ateşi bile yok, sadece biraz öksürüyor, hapşırıyor, test yapıyorsunuz pozitif çıkıyor. Eskiden ateşin, baş, vücut ağrısının, tat alma duyusunun bozukluğunun ön planda olduğu bir tablo varken, şimdi daha çok bir soğuk algınlığı tablosu ön planda. Bu da Delta varyantının klinikte yaptığı bir değişiklik. Aileler, burnu akan bir çocuğu koronavirüs olmayabilir, şu anda burun akıntısı yapan diğer virüsler de artmaya başladı; ama teorik olarak ‘bu çocukta koronavirüs olabilir’ diye düşünmeleri lazım. Emin olana kadar okula göndermemeleri lazım, bir sağlık merkezinde karar verilmesi lazım” ifadesini kullandı.