Eray GÖRGÜLÜ
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2007 00:00
Dünyada 6. dan sahibi tek Türk olan Nebi Vural’ın Polis Akade-misi’nde verdiği seminere ilgi büyüktü. Seminere, Ankara’nın yanısıra İstanbul, İzmir ve Bursa’dan da aikidocular katıldı.
DÜNYADA 6. dan sahibi tek Türk olan Nebi Vural’ın haftasonu Ankara’da gerçekleştirdiği seminere ilgi büyüktü. Seminere Ankara’daki aikidocuların yanısıra İstanbul İzmir ve Bursa’dan da katılım gerçekleşti. Polis Akademisi’ndeki seminer iki gün sürerken, seminer sonrasında Ankara Hürriyet’in sorularını yanıtlayan Vural, aikidonun bir dövüş tekniği olmadığına dikkat çekti.
Bu tür disiplinlerin geçmişte harp sanatları olduğunu ancak, aikidonun günümüz ihtiyaçlarına göre yeniden şekillendiğini söyleyen Vural, şunları söyledi:
"Modern hayat insanı gittikçe tembelleştiriyor. Kaslarımız, eklemlerimiz her gün daha da hantallaşıyor ve en önemlisi vücudumuzu eğitemiyoruz. Örnek vermek gerekirse büyük bir insan düştüğünde hemen ellerini yere koymaya çalışır. Fakat küçük bir çocuk düştüğünde ne yapar bir gözlemleyin. Doğal olanı budur, bu tür disiplinler de insanın ömür boyu eğitilmesine yöneliktir.
Aikido, bedensel eğitimin yanısıra zihinsel eğitimi de sağlamakta ve beden-zihin uyumunu oluşturmaktadır. Aikido kurucusu Morihei Ueshiba’nın dediği gibi ne bir dövüş tekniği ne de bir düşmanı yenme yöntemidir. Aikido dünyaya uyumu getirmek ve insanlığı varlığının tek bir aileye dönüştürülmesi için vardır."
1951’de Çıldır’da doğan Nebi Vural, 15 yaşında savaş sanatları 1973 yılında da Nobuyoshi Tamura ile birlikte aikido çalışmaya başladı. Halen FFAB’de CEN (Charge D’enseignement National) ve Avrasya Aikido Organizasyonu’nun Teknik Direktörlüğü görevlerini sürdüren Vural, dünyanın dört bir yanında seminerler vermeye devam ediyor.
Ruh beden ve zihin ilişkisi
ELİT Spor Okulu’nun eğitim sorumlusu, 2. dan antrenör Bora Açıkalın da, seminere gösterilen ilgiden dolayı oldukça memnun olduklarını belirtirken, aikidoyla ilgili şunları söyledi:
"Aikido, ruh beden ve zihin ilişkisini öğreten bir sanat. Sevgiyi ve uyumu sağlamayı çalışıyoruz. Öğrencilerimiz mücadele etmeden başarılı olmayı öğreniyorlar. Bu sporu yapanlar karşı taraftan gelen enerjinin yönünü ayarlayabilir. Amaç karşı tarafa zarar vermek değil, hızı kontrol etmektir. Bu spor her yaşta yapılabilir, 70-80 yaşında bile bu sporu yapabilen insanlar var.
Aikidonun özellikle İstanbul’da çok yaygın olduğunu söyleyen Sensei Açıkalın bunun nedenini şöyle açıkladı: "Bunların yarısını kapkaç, hırsızlık gibi güvenlik sorunlarına karşı tedbir almak isteyen bayanlar oluşturuyor. Kendilerini daha güvende hissetmek için bu sporu tercih ediyorlar."