Ahşap sektörü için piyasada yetiştirecek eleman bile yok

Güncelleme Tarihi:

Ahşap sektörü için piyasada yetiştirecek eleman bile yok
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2008 00:00

Pek çok sektörde olduğu gibi ahşap sektöründe de iyi yetişmiş eleman sıkıntısı olduğunu söyleyen Soydanlar Ahşap Doğrama Yöneticisi Hayri Soydan, "Sektörde yetişmiş eleman bulamadığımız gibi, yetiştirecek eleman bulmakta bile zorlanıyoruz" dedi.

DEVLETİN, KOBİ’lere en büyük desteği sektöre eleman yetiştirilmesini sağlayarak verebileceğini söyleyen Soydanlar Ahşap Doğrama ortaklarından Hayri Soydan, "Ahşap sektöründe iyi yetişmiş eleman sıkıntısı var. Yetişmiş eleman bulamadığımız gibi, yetiştirecek eleman bulmakta bile zorlanıyoruz" dedi. Kapı, pencere, dolap, masa, çardak gibi ahşapla yapılabilecek her türlü ürünü imal ettiklerini ifade eden Soydan, ahşap işleri sektörünün sıkıntılarını Ankara Hürriyet’e anlattı. Soydan şunları söyledi:

"Merdiven altı üretim yapan herhangi bir yerde çalışmış, kendini az da olsa yetiştirmiş insanlar işletme açıyorlar. Yeni olduklarından, iş almak için fiyatları çok düşük tutuyorlar. Bu işletmelerin iş yerleriyle ilgili hiçbir resmi kaydı yok. Ürününün fiyatını etkileyen yaklaşık yüzde 35’lik bir kısımdan muaflar. Elemanları yok. Kendi iş güçleriyle çalışıyorlar. Çalıştıkları ortamlar atölyeye benzemiyor. Kar marjları çok düşük. Zaten kısa süre içinde de iflas ediyorlar. Bu sebeplerle sanayi odaları, esnaf odaları, hatta çıraklık eğitim merkezleri seminerler, toplantılar duzenleyip işletme sahiplerini bilgilendirmeliler."

Sektör makineleşiyor

Sektör çok hızlı bir şekilde makineleşiyor ve fabrikasyona dönüyor. İnsan gücünden çok makineler iş yapar oldu. Yapılan iş çoğalmaya ve her şey görselleşmeye başladı. Teknoloji ile iç içe bir hal aldık. Şu anda piyasada bu işi yapan çok fazla firma var. Bu firmaların arasında kalıcı olmak için işin bilincinde olmanız gerekiyor. Hammaddeden üretimdeki standartlara kadar her şeye dikkat etmelisiniz. İnsanlar yaptırdıkları işlere para ödüyorlar ve bu ürünler çok da ucuz ürünler değil. Devlet daireleri ile de çalışıyoruz. Kesinlikle bu kurumların kontrol mekanizmalarından geçecek imalatlar yapmalısınız. Bir ürün müşterimize en fazla nasıl faydalı ve dayanıklı olacaksa o şekilde üretim yapıyoruz. Orman Bakanlığı, Türk Dil Kurumu, İller Bankası gibi pek çok resmi kurumun dolap ve döşeme işlerini biz yaptık. Ankara Büyükşehir Belediyesi parklarındaki masalardan da büyük bir kısmı bizim imalatımız.

İnşaat sektörüne paraleliz

Ahşap işleri sektörü, inşaat sektörüyle paralel olarak gelişiyor. İnşaatlerin pencere, kapı, dolap, vestiyer işlerini yapıyoruz. İnşaat sektörüne çok bağlıyız. Bunun yanında yaz başında siteler ve kooperatifler bahçelerinde tadilat yaparlar. Bu aylarda yoğunlukla çardak, kamelya, pergole ve ahşap piknik masası imal ederiz. Şu sıralar panel kapılar çok revaçta. 20 çalışanımızla birlikte bir yılda yaklaşık 3 bin 500 panel kapı, bin 500 metrekare doğrama, bine yakın ahşap piknik masası üretiyoruz. Bunun dışında ürettiğimiz mutfak dolabı, vestiyer ve dolaplar da var. İhracatımız henüz yok ama yakında Azerbaycan ve Türkmenistan’da yapılan inşaatlar için de kapı ve pencere üretmeye başlayacağız. İşletmelerin büyüyebilmesi için, pazarı iyi takip etmeleri ve üretimin her anında oluşan kayıpları en alt seviyeye indirmeleri gerekiyor. İş gücünü doğru ve yerinde kullanarak, en önemlisi müşteri memnuniyetine özen gösterek ve sorunları mümkün olduğunca önceden görerek çalışırsak sektörde tutunup büyüyebiliriz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!