Güncelleme Tarihi:
Nursima KESKİN / ANKARA, (DHA) - TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde fesih yetkisi olmadığını kaydederek "Fesih kurumu parlamenter sistemi bir kurumdur. Başkanlık sisteminde ve cumhurbaşkanlığı sisteminde tabiatı itibarıyla fesih yoktur. Bu anayasa bilimini yeni adlandırmak zorunda kalacağı yepyeni bir durum. Yeni ad vermek lazım. Ben buna 'birlikte yenilenme' diyorum" dedi.
TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya, Parlamento Muhabirleri Derneğinde gazetecilerle gündemi değerlendirdi. Ahmet İyimaya, 'Anayasa Değişikliği Ekseninde Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine Anatomik ve Diyalektik Bir Yaklaşım' başlıklı bir makale hazırladığını, makalede cumhurbaşkanlığı sistemine yapılan itirazlara yönelik cevap verdiğini bildirdi.
Ahmet İyimaya, başkanlık sisteminde Cumhurbaşkanına Meclis'i feshetme yetkisi tanındığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını kaydederek şöyle konuştu: "Fesih kurumu parlamenter sistemi bir kurumdur. Başkanlık sisteminde ve cumhurbaşkanlığı sisteminde tabiatı itibarıyla fesih yoktur. Neden? Cumhurbaşkanı sisteminin iki kurucu unsurundan ikincisi sabit süreler sistemidir. Yasama organı 4-5-7 yıllığına seçiliyor. Yürütme organı aynı şekilde seçiliyor. Biri öbürünü sonlandıramaz. Yani parlamenter sistemdeki bir fesih kurumu başkanlık sisteminde olmaz. Başkanlık sistemi de evrim geçiriyor. Fesih feshedilen organın anayasada tanımlı sonuçlarla işlevi sona erer. Ama bir fesih feshedilen organ ile birlikte fesheden de ortadan kaldırıyorsa o fesih değil. Bu anayasa bilimini yeni adlandırmak zorunda kalacağı yepyeni bir durum. Feshedenin varlığına da son veriyorsa o ne işte ona da ad vermek lazım. Ben buna 'birlikte yenilenme' diyorum."