Güncelleme Tarihi:
Büyükşehir Belediye Meclisi’nin pazartesi günkü oturumunda, MHP’nin çekimser kalıp, CHP’nin ret oyuna karşın AK Parti’li üyelerin oyuyla geçen, Çankaya’daki Ahlatlıbel Tesisleri’nin Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmesi kararı, iki belediyeyi karşı karşıya getirdi. Büyükşehir Belediyesi’nin, 1993’te Çankaya Belediyesi’ne devrettiği Ahlatlıbel Tesisleri’ni ‘belirlenen koşullara uyulmadığı’ iddiası ve Meclis kararıyla geri almasının ardından Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, Ankara Hürriyet’e konuştu. “Bu park bizde olmaya devam edecek. Meclis kararı alınsa da elimizde mahkeme kararı var ve Meclis kararının hukuken geçerliliği yok” diyen Taşdelen, şunları söyledi:
KAMUOYUNUN TAKDİRİNE BIRAKIYORUM
“Bu parkın Çankaya Belediyesi’ne bağlı olduğu ile ilgili 2014 yılında verilmiş bir mahkeme kararı var. Büyükşehir Belediyesi’nin yargı yoluyla parkı almak istemesi ve mahkemenin bu talepleri reddetmesi söz konusu. Ve bu kararı Büyükşehir Belediyesi temyize götürdü. Mahkeme kararı olan bir konuda Meclis kararı almak ne kadar doğru bunu da kamuoyunun takdirine bırakıyorum.
ELİMİZDE MAHKEME KARARI VAR
Bu park bizde olmaya devam edecek. Meclis kararı alınsa da elimizde mahkeme kararı var ve Meclis kararının hukuken geçerliliği yok. Hukuken haklı olduğumuz bir konu ve Büyükşehir Belediyesi konuyu temyize taşımış ve şu anda yargıtayda.
ÇANKAYA’NIN HAKLARINI SAVUNMALIYIZ
Meclis Başkan Vekilliği yapan Ali İhsan (Ölmez) Bey aynı zamanda Çankaya Belediyesi Meclis Üyesi. Bu karar, bize olduğu kadar eminim onun için de sürpriz olmuştur. Bizler parti farkı gözetmeksizin Çankaya’nın haklarını savunmalıyız. Ağacın, gölgenin, çimenin, parkın belediyesi olmaz. Çankayalının beklediği; kullandığı, sevdiği, alıştığı Ahlatlıbel’e Büyükşehir’in el atması değildir.
TABELA ASMAK VİCDANEN DE DOĞRU DEĞİL
Çankaya’da Büyükşehir Belediyesi’ne ait mezbelelik olan ve planlarda park alanı gözüken pek çok yer var. Büyükşehir’den Çankayalının beklentisi bu alanların park yapılmasıdır. Hali hazırda kullanılan bir parka Büyükşehir Belediyesi tabelası asmak vicdanen de doğru değildir.”
KONU MAHKEME AŞAMASINDA
Öte yandan Büyükşehir Belediyesi’nin kasım ayı olağan meclis toplantısında pazartesi akşamı başlayan Ahlatlıbel tartışması, önceki gün de devam etti.
Kararla ilgili kira sözleşmesini temin edemediklerini belirten CHP Grup Başkan Vekili Doğan Yılmazkaya konunun mahkeme aşamasında olduğunu belirtti. Yılmazkaya, “O kararla ilgili kira sözleşmesini bulamadık. Henüz temin edemedik. 2014 yılında mahkemelik olmuş. 8 Asliye Hukuk Mahkemesi Çankaya Belediyesi lehine bir karar vermiş. Ankara Büyükşehir Belediyesi de bu kararı temyize sunmuş. Şu anda Yargıtay’da temyiz aşamasında. Böyle bir aşamada olayın mahkemelik bir aşamasında bu kararın bu şekilde meclisten geçmesi doğru bir anlayış olmadığını söylemek istiyorum” diye konuştu.
DEĞİŞTİRME YETKİSİ MECLİS’TE
Yılmazkaya’ya yanıt veren Büyükşehir Belediye Meclisi Başkan Vekili Ali İhsan Ölmez ise şunları söyledi:
“Meclis kararları meclis içerisinde teşekkül eder Valilik onayıyla hayata geçer. Bağlayıcı kimliği ve resmi özeliğini orada kazanır. Bir meclis kararını değiştirilmesi yetkisi de mahkemede değil yine meclistedir. Mahkeme uyuşmazlıkların görüşüldüğü bir yerdir. Büyükşehir Meclisi’nin verdiği bir kararı tashih, düzeltme ve değiştirme yine meclis kararıyla olur. Mahkeme marifeti ile olmaz. İlk 93’teki meclis taraflara karar takdim edilmiş. O karar açık ve net. Mülkün kime ait olduğunu nasıl verildiğini nasıl tasarruf edilmesi gerektiğini çok net arz ediyor. O günkü kararı değiştirme yetkilisi yine bu meclistir, mahkeme değil.”