Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2008 20:24
SAĞLIK Bakanlığı Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Kulak Burun Boğaz Profesörü Murat Karaşen, ramazan ayının önemli sorunlarından olan ağız kokusunun, ağız kuruluğuna bağlı olarak ortaya çıktığını söyledi.
Prof. Dr. Karaşen, ramazanda gün içinde uzun süre sıvı tüketilmediği için ağız kuruluğu oluştuğunu belirterek, "Tükürük ağız içini yıkayan, koruyan, orayı temizleyen, oranın hijyenini sağlayan önemli bir vücut salgısı. Tükürük olmadığı zaman gıda artıkları ağzımızın girinti çıkıntılarında kalıyor. Bunlara bağlı ortaya çıkan bir takım oksijensiz ortamda yaşamayı seven bakteriler, ağız içinde birikiyor, çoğalıyor ve onların ortaya çıkardığı gazdan da ağız kokusu oluşuyor" dedi.Ramazanda nelere dikkat edilmesi gerektiğine de değinen Prof. Dr. Murat Karaşen "Sahurda oruçlu hale başlamadan önce, mutlaka ağız hijyenine dikkat edeceğiz, dişlerimizi çok iyi fırçalayacağız. Halkımızın önemli bir kısmının bilmediği bir konu var. Dilin üst bölümünün temizliği. Ağız kokusunda önemli bir yere sahip. Biz bu bilinci oluşturmaya çalışıyoruz" dedi.Karayen, "Yoğurt ağız hijyenini sağlayan özelliklere sahip bir gıda. Yine maydanoz çiğnemek, yeşil çay içmek ağız hijyenini sağlayan ve ağız kokusunu gideren gıdalardan. Bu sebepleri tümden kaldırırsanız ağız içinden kaynaklanan ağız kokuları yüzde 95 azalır" diye konuştu.