Güncelleme Tarihi:
Çevre ve Orman Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, ülke genelindeki orman varlığının artırılması, bozuk ormanlarının rehabilitasyonu ve erozyonla mücadele kapsamında 2007’de başlatılan “Ağaçlandırma Seferberliği” kapsamındaki çalışmalar sürüyor.
Çalışmalarla yüzde 27,2 olan Türkiye’deki orman alanlarının 2023’e kadar en az yüzde 30’a çıkarılması hedeflenirken, seferberlik kapsamında geçen sene için belirlenen rakamların üzerine çıkıldı. 440 bin hektar alanda ağaçlandırma, erozyon kontrolü ve rehabilitasyon çalışması yapılması planlanırken, 501 bin 387 hektar alanda çalışmalar tamamlandı.
Ceviz, badem, fıstık çamı, keçiboynuzu, kestane gibi gelir getirici özel ağaçlandırma çalışmaları da sürüyor. 9 bin 535 hektar alanda söz konusu türdeki fidanlar dikilirken, yurt çapında özel ağaçlandırma yapılması için de teşvik çalışmaları devam ediyor.
150 bin kişiye iş imkanı
Tohum ve fidan üretimi, ağaçlandırma, rehabilitasyon, erozyon kontrolü çalışmaları kapsamında geçen sene 150 bin kişiye 6 ay süreyle iş imkanı sağlanırken, 4 milyon 940 bin 618 fidan da bedelsiz olarak dağıtıldı.
Geçen seneki çalışmalar kapsamında toplam 2 bin 594 kilometre karayolu ağaçlandırılarak 2 milyon 90 bin 558 fidan toprakla buluştu. Bin 186 kilometre köy yoluna 477 bin 464, 7 bin 308 okul bahçesine 1 milyon 216 bin 242, 274 sağlık ocağına 89 bin 524, 2 bin 639 ibadethane ve mezarlığa 355 bin 26 fidan dikildi.
ASKİ’den su havzalarına ağaçlandırma seferberliği
ASKİ’nİn, Başkent’teki su havzalarının ağaçlandırılması çalışmaları kapsamında, İvedik İçme Suyu ve Tatlar Atıksu arıtma tesisleri çevresinde 49 bini aşkın fidan dikildi.
Çevre ve Orman Bakanlığı, Ankara Büyükşehir Belediyesi ve ASKİ Genel Müdürlüğü’nün katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, ortak çalışma kararı alındı.
u toplantıdan sonra, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in talimatıyla harekete geçen ASKİ, tüm baraj havzalarında ve arıtma tesisi arazilerinde ağaçlandırma seferberliği başlattı.
Çevre ve Orman Bakanlığı Ağaçlandırma Genel Müdürlüğü ile koordineli yürütülen bu çalışmalar sonucunda, projenin başlangıç noktası olarak İvedik İçme Suyu Arıtma Tesisi seçildi.
Fidan üretim merkezi
Arıtma tesisinde bir de 5 bin metrekarelik “fidan üretim merkezi” oluşturuldu. Bu alanda Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan ücretsiz alınan ve boyları 15-20 cm civarında olan 120 bin adet karaçam fidanına, daha iyi gelişmeleri ve uyum sağlamaları amacıyla repikaj yapıldı.
Burada yetiştirilen fidanlar düzenli olarak ekim alanlarına gönderiliyor. Fidanların sulanması az suyla ideal sonuçlar veren damla sulama yöntemiyle yapılıyor.
220 bin kara çam ekildi
İvedik İçme Suyu Arıtma Tesisi’ndeki 220 dönümlük alanda 13 bin toros sediri, 11 bin çam ve muhtelif çalı türü, 5 bin yapraklı dişbudak, akasya ve akçaağaç ile 300 ceviz, dut, vişne, kiraz, armut, kayısı, şeftali, ıhlamur, ayva ve elma olmak üzere toplam 29 bin 300 fidan dikildi. Bu ağaçların 7 bin adedi de baraj havzalarında ve Yakacık’ın üst tarafındaki depo ve pompa istasyonlarında dikildi. Bunun yanında 220 bin adet de karaçam tohumu ekildi.
Ayrıca sene başından beri de Tatlar Atıksu Arıtma Tesisi’nde yapılan ağaçlandırma çalışmaları sonucunda, tesis içindeki araziye 7 bin mavi servi, 7 bin sedir ağacı, 6 bin karaçam olmak üzere toplam 20 bin fidan dikimi yapıldı.