‘Afife’ sahnede

Güncelleme Tarihi:

‘Afife’ sahnede
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2022 12:49

İn Oyuncuları’nın sahneye koyduğu ‘Bir Mülazım Artist-Afife Jale’, Aralık Sahne’de tiyatroseverlerle buluşuyor. Oyun, Afife Jale’nin hayatından kesitler sunarken, yaşadığı zorlukları da anlatıyor.

Haberin Devamı

Ankara Devlet Tiyatrosu’nun son yıllardaki başarılı genç oyuncuları arasında yer alan Başak Vural’ın yönettiği oyunu yazan bir diğer genç oyuncu Begüm Sarp, ‘Afife Jale’ rolüyle de sahneye çıkıyor. Oyunun ‘ilk yönetmenlik tecrübesi’ olduğunu belirten Başak Vural, şunları söylüyor:

‘Afife’ sahnede


TIMARHANE ODASINDA TEK BAŞINA

“‘Afife Jale’nin bir oyun daha oynama şansı olsaydı ne oynardı’ diye düşündük ve kendi hayatını oynamak isteyeceğine karar verdik. ‘Afife Jale’nin hayatının son günlerini geçirdiği tımarhane odasında tek başına kaldığı dönemde neler hayal edebileceğini’ düşündük. Kendi kendine seyirciler yarattığı, önceki rollerini yeniden canlandırdığı anları kurguladık.

‘Afife’ sahnede


HERKESTE BİR ŞEYLER UYANDIRIR

Afife Jale’nin hayatı herkeste bir şeyler uyandırır. Bizde uyandırdıkları ise her şeye rağmen sanata tutunmak, üretmek ve şartlar ne olursa olsun inandığın şeyin peşinden gidebilmek oldu. İlk müslüman kadın oyuncu olarak birçok şeyle mücadele etmiş. İlki yaratabilmeyi başarmış. Uzun yıllar kimse onu tanımamış, bilmemiş. Sonrasında kıymeti bilinen bir kadın olmuş.

‘Afife’ sahnede


BİR ŞEY SÖYLEMEYE ÇALIŞTIK

Oyunu, ‘geçmişte neler olmuş’ dediğimiz bir yerden ele almadık. Afife Jale’nin hikâyesi üzerinden önüne engeller çıkarılan bütün insanlara bir şey söylemeye çalıştık. Afife’nin hikâyesi, okumak isteyen bir kız çocuğu için de geçerli, astronot olmak isteyen bir erkek çocuğu için de... Cinsiyet gözetmeden, insanların bir şey yapmaktan korkmaması ve tüm engellere rağmen hayallerinin peşinden gitmesi gerektiğinin altını çizdik. Birileri kötü deneyimler geçiriyor ama bu başkalarının önünü açıyor.”

Haberin Devamı

KADIN OLMAK HÂLÂ ZOR

Oyunun yazarı Begüm Sarp, Afife Jale’nin yaklaşık 100 yıl önce yaşadığı zorlukların kısmen de olsa kadın oyuncular tarafından hâlâ yaşandığına dikkat çekiyor. Oyunu yazarken Afife Jale ile ilgili birçok kaynaktan yardım aldığını da anlatan Begüm Sarp, “Ulaşabildiğim tüm kitaplar, filmler ve belgesellerden beslendim. Beni en çok etkileyen sözü, ‘Bizden sonra gelenlerin önü açık olacaktı’ oldu. Bir oyuncu olarak bunu söylemeyi çok değerli buluyorum” diyor.

Haberin Devamı

‘Afife’ sahnede

Bir Mülazım Artist-Afife Jale oyunu, 22 Ocak’ta Aralık Sahne’de tekrar izleyici ile buluşacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!