Adnan Menderes’in hayatı belgesel oldu

Güncelleme Tarihi:

Adnan Menderes’in hayatı belgesel oldu
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2010 00:00

Adnan Menderes’in hayatı, dokuz bölümden oluşan “Ali Adnan - Başvekil” isimli belgeselle izleyici ile buluşacak. 25 Mart tarihinden itibaren TRT 1 ekranlarında yayınlanmaya başlayan belgeselde Menderes’in hayatı anlatılıyor.

“Ali Adnan-Başvekil” belgeselinde klasik röportaj ağırlıklı bir belgesel yerine, canlandırmalar kullanılıyor. Belgeseli benzerlerinden farklı kılan en önemli özellik ise yıllardır saklı tutulan ve hiçbir yerde yayınlanmayan Menderes’e ait canlı görüntü ve konuşmalara yer veriyor olması. Belgeselde, 27 Mayıs’tan düşen ateşin sadece Menderes’e değil, ülkeye düştüğü ve bedelini Türkiye’nin ödediği vurgusu yapılıyor.

DP’nin doğuşu anlatılıyor

TRT 1’de yayınlanacak olan belgeselin ilk bölümünde 27 Mayıs öncesinde ortaya çıkan suni gerilim, Menderes’in bu oyunu radyo konuşmalarıyla bozma çabaları, buradan yola çıkarak cunta oluşumlarının ne zaman başladığı ve iktidardan indirilmeye çalışılan DP’nin 1946’daki doğuşu anlatılıyor. İkinci bölümde ise 1946-50 arası mücadeleler ve Menderes’in başvekilliğe getiriliş süreci işleniyor. Üçüncü bölümde ise Menderes’in çocukluk ve gençlik yıllarına dönülüyor. Yapımcılığını Sait Bey Polat’ın üstlendiği belgeseli, Cengiz Göktaş ve aynı zamanda senaryoyu da yazan Yaşar Taşkın Koç yönetiyor. Filmin danışmanlığını ise gazeteci Erdal Şen, müziklerini ise Cenk Yelez yapıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!