Güncelleme Tarihi:
Yeni sezona istediği başlangıcı yapamayan Gençlerbirliği’nde, gerilim dozu gittikçe yükselen bir seçim gündemi var ve ne olacağı merakla bekleniyor. Arif Ölmez’in başkan vekilliği görevinden, yöneticilerin oy çokluğu kararı ile alınmasının ardından, Beştepe’nin olağanüstü genel kurulu toplama çağrısı, olayların akışını başka bir noktaya getirdi. Eryaman Stadı’nda 2-1 kaybedilen Denizlispor maçında yaşanan ‘loca basma’ krizinin aktörü yönetici Arif Ölmez’in kulüp disiplin kuruluna gönderilmesi yönünde oluşan fikir, sonrasında bazı yöneticilerin kendi isteği ile istifa etmesine dönük ikna ve Ölmez’in, bu talebe “Kongrede görüşürüz” şeklindeki çıkışı, Beştepe’de sert rüzgarların esmesine yol açtı. Bu süreçte neler yaşandı, bundan sonraki dönemde neler yaşanabilir. Bunlarla ilgili analiz için biraz fikir jimnastiği yapıp, Beştepe’nin kulislerine inmek gerekiyor...
KAPLAN’A GÖREV VERİLMESİNE TEPKİ
Sezonun ilk haftasında Antalya’da oynanan maçla birlikte, başkan Murat Cavcav ile Arif Ölmez’in arası açılmaya başlar. ‘Telefona cevap vermeme’ krizi, gereksiz bir inatla büyür. Geçen sezonun başında, arasının iyi olmadığı Mustafa Kaplan’ın Gençlerbirliği’nde teknik direktörlüğe getirilmesine Ölmez karşı çıkmıştır. Bu sezon başında, Kaplan’ın, bu kez Beştepe’ye sportif direktör olarak dönmesi, ipleri daha da gerer. Kardeşinin yaşadığı sağlık sorunları nedeni ile zamanının büyük bölümünü hastanede geçiren Ölmez, hem bu özel durumdan dolayı hem de kulüpteki işleyişe duyduğu tepkiden ötürü, Beştepe’den uzak durur. Futbol Federasyonu’nun Eylül ayı başında yaptığı genel kurulda, Başkan Cavcav ile Ölmez arasındaki mesafe, iddialara göre Ölmez’in ‘soğuk tutumu’ nedeniyle biraz daha derinleşir. Tartışmaların, kimlerin federasyon delegesi yazılacağından çıktığı ileri sürülür. Ölmez’in kulüp işlerinde kendini iyice geri plana almasının ardından başkan Murat Cavcav harekete geçer. Eylül ayının ortasında, yönetici arkadaşlarıyla bir durum değerlendirmesi yapıp, Arif Ölmez’i başkan vekilliğinden almaya yönelik düşüncesini, imzaya açar. Ölmez, bu girişime kendisi de imza atar ve yönetici arkadaşlarına da bu kararı imzalamaları konusunda telkinde bulunur. Oy çokluğu ile alınan karar sonrası Ölmez’in başkan vekilliği biter. Yönetimdeki genel kanı, bu girişimin ardından ‘Ölmez’in istifa edeceği” yönündedir. Ancak, Ölmez, “Bu operasyonu yapan, İlhan Cavcav’ın ruhunu yok etmeye çalışan ve kulübü batağa götürmek isteyenlerle sonuna kadar mücadele edeceğim” şeklindeki sert sözleri ile istifa etmeyeceğine vurgu yapar. Bu çıkış, yönetimi şaşırtır. Başkan Murat Cavcav ve yönetimi hedef alan ifadeleri nedeni ile Ölmez’in kulüp disiplin kuruluna gönderilmesi gündeme gelir ama üzerinde fazla durulmaz.
KULÜP GENEL KURUL ÇAĞRISI YAPAR
Bu gelişmeler sıcaklığını korurken, Gençlerbirliği yönetimi, yaklaşık bir hafta sonra genel kurulu olağanüstü toplama kararı alır. Salgın nedeniyle kulüplerin ekonomisi daralmıştır ve bunu en ağır biçimde yaşayanlardan biri olan Gençlerbirliği de çıkış yolu aramaktadır. Murat Cavcav, ciddi anlamda maddi destek verebileceğini düşündüğü isimleri yanına alıp, güçlü bir yönetim kurulu oluşturmayı planlar. Ancak, coronavirüs tedbirleri kapsamında genel kurullara izin çıkmadığından, 11-18 Ekim günleri olarak belirlenen kongre, zorunlu olarak ertelenir. İzin alınması konusunda yürütülen çaba da kulüpten kaynaklı olumsuzluk nedeniyle sonuçsuz kalır. Artık yeni bir süreç işlemektedir. Arif Ölmez, bu dönemde Gençlerbirliği’nin ve Hacettepe’nin maçlarına gider ama yöneticilerle hep mesafelidir.
LOCADA TANINMADIK KİŞİLER VAR
Denizlispor maçında yaşananlar ise bardağı taşıran damla olur. Başkan Murat Cavcav, kendi locasında, kuralları da gözeterek, birlikte izleyeceği 12 yönetici arkadaşının ismini listeye yazar. Diğer yöneticiler için de sonraki maçlarda, dönüşümlü olarak başkan locasının listesinin güncelleneceğini aktarır. Listede eski başkan vekili Arif Ölmez yoktur. Oysa, geçmişte maçları, çoğu zaman birlikte izlemişlerdir. Ölmez’in adı bir başka locaya yazılır. Ölmez, bulunduğu locadan çıkar ve başkanın locasına doğru hareketlenir. Güvenlik görevlisinin, “Bu loca listesinde isminiz yok sizi içeri alamam’ sözlerinin üzerine, listeyi elinden alır, yırtıp yere fırlatır ve kapıya tekme atıp içeri girer. İçerdeki herkes şaşkındır. İddiaya göre Ölmez, bu esnada ağır bir hakarette bulunur. Yönetici Murat Öngelen ile Arif Ölmez, kafa kafaya gelir. Kavgaya ramak kalmışken, araya girenler iki yöneticiyi ayırır ve Ölmez, yeniden diğer locaya döner. Olaya hem üzülen hem de öfkelenen Başkan Cavcav, etrafındakilere, “Kendisini görmek istemediğim bir kişiyle aynı locada maçı neden izleyeyim” diye konuşur. Arif Ölmez, daha sonra, kendisiyle görüşmeye gelecek yöneticilere, “Listede benim adım yoktu ancak başkan locasında tanımadığım, yönetici olmayan isimler vardı. Onun için sinirlenip tepkimi göstermek istedim” diye konuşurken, kendisine, orada bulunanların başkana maçta başarı dilemeye gelenler olduğu aktarılır.
4 YÖNETİCİ İSTİFA ETMESİNİ İSTER
Aslında bu ilk kriz değildir. Arif Ölmez’in, başkan vekilliğinden alındığı günün ertesinde, Eryaman Stadı’nda oynanan Konyaspor maçında, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın yanında maçı izlemesi kendisine olan tepkiyi büyütür. İlerleyen dakikalarda, bazı yöneticiler Yavaş’ın yanına giderek, maçı birlikte takip etmeye başlar.
Denizlispor maçındaki hadise, başkanın canını çok sıkar. Ertesi gün sabah, yönetici arkadaşlarını arayıp, konuyu sohbet ortamında değerlendirmek istediğini söyleyip, kulübe gelmelerini ister. Ölmez’in yaptığı davranış, büyük bir saygısızlık olarak nitelendirilir ve kulüp üyeliğinden ihraç istemi ile kulüp disiplin kuruluna verilmesi tartışılır. Daha önceki yıllarda Beştepe’de yaşanan muhalif hareketin içinde olan ancak Arif Ölmez’in çabası ve iknası ile yönetim kurulunda kalmayı sürdüren Şahin Kartal, “Kulübe bunca yıl emek vermiş bir insanın ihracı yerine, kendi isteği ile istifasının daha doğru olacağını” söyleyip, bu konunun Ölmez ile görüşülmesi talebini iletir. Bu öneri uygun görülür. Kartal ile birlikte, diğer yöneticiler; Canpolat Aras, Kerem Doğan ve Bülent Üstündağ, Ölmez ile buluşur. Ölmez’e istifa etmesinin daha uygun olacağı söylenir. Ölmez, böyle bir eylemi olmayacağını belirtip, “İstifa etmeyip, genel kurulda başkan adayı olacağım. Disiplin kuruluna sevk edebilirsiniz. Kongreye kadar da konuşmayacağım” cevabını verir.
YENİ OLUŞUMUN İLK HAMLESİ Mİ ?
Beştepe’nin ‘istifa beklentisi’ ikinci kez karşılık bulmazken, artık yeni süreç işlemektedir.
Murat Cavcav, Ölmez’in, ‘kongrede başkan adaylığı’ restini, “O zaman genel kurulda görüşürüz. Başkan adayları olarak kozlarımızı paylaşırız” diyerek görür. Durum değerlendirmesinde, neler olabileceği, neler yapılabileceği konuşulur. Olasılıklar masaya yatırılır. Kulüp Disiplin Kurulu’na sevk halinde, kurulun yapısı da göz önünde bulundurularak, ihracın reddi yönünde karar çıkma ihtimali düşünülür. ‘Loca baskınını’ savcılığı taşıma ve kulüp başkanının ihraç yönünde karar alma yetkisi üzerinde durulur. Rahmetli duayen başkan İlhan Cavcav zamanında da kulüpte görev yapan, bir dönem Hacettepe’nin başkanlığını da yürüten Arif Ölmez’in ihraç kararının genel kurul üyelerine bırakılması düşünce de tartışılır. Disiplin Kurulu’na sözlü savunma yapması durumunda, olağan üstü genel kurulda sözlü savunma hakkını kullanamayacağı, yazılı savunma vermesi halinde, söz hakkının saklı kalacağı üzerinde konuşulur.
Hareketin arttığı Beştepe’de gözler, Kasım ayı içinde, gerekli izinler alınırsa, yapılması planlanan seçime çevrilmiş durumda. Bir tarafta, başkan Murat Cavcav’ın, ekonomik anlamda güçlü olacak mesajını verdiği yeni yönetimi oluşturma girişimi, diğer tarafta da eski başkan vekili Arif Ölmez’in yeni oluşumun öncüsü olma iddiasını ortaya koyduğu hamlesi var.