Güncelleme Tarihi:
“Acıların kralı” olarak anılan Odyrislerin kralı Kersepleptes’in Tekirdağ Müzesi’nde sergilenen etlendirilmiş iskeletinin, GATA’daki 3 boyutlu yazıcı teknolojisi sayesinde aslına yakın olduğu belirlendi. Tekirdağ’da Harekat Tepe’de 16 yıl önce bulunan Kral Kersepleptes’in iskeletinin etlendirmesini Prof. Dr. İlter Uzel ile yapan GATA Medikal Tasarım Yönetim Merkezi (METÜM) Başkanı Prof. Dr. Ali Osman Bengi, 3 boyutlu yazıcı teknolojisiyle yapılan doğrulama işlemi hakkında bilgi verdi.
RÖNTGENDEN YOLA ÇIKTILAR
Etlendirme işlemi sırasındaki kemiklerin zarar görmemesi için bir model oluşturulması gerektiğini, o dönemde ileri teknoloji bulunmadığından röntgen filmlerinden yararlanıldığını anlatan Bengi, “Öncelikle kafatası ve profil yapılandırması üzerinde durduk. Çektiğimiz röntgen filmlerinden yola çıkarak üzerinde çalışabileceğimiz bir model hazırladık. Etlendirme için bu model kullanıldı” diye konuştu. İskelet üzerinde inceleme yapan bilim adamlarınca 1,62 metre boyundaki kralın, savaş yaraları ve kemik kırıklarından dolayı uzun yıllar kronik kemik iltihabından muzdarip olduğu bilgisini aldıklarını belirten Bengi, şunları kaydetti:
ELLERİNDE FOTOĞRAF YOKTU
“Sol kolu ve bacağı ile parmaklarında kemik kırıkları olan bir kişinin yıllar içinde kazandığı vücut biçimini göz önüne alarak duruşunu belirledik. Krala ait elimizde portre, büst, resim veya fotoğraf bulunmaması, iskelet yapısıyla ilgili bilgi yetersizliği, kulak, burun, kaş, dudak, saç, boyun, göz ve çene ucuyla ilgili bilgilerin olmaması, yaşadığı bölgeye ait çevresel faktörlerin bilinmemesi nedeniyle etlendirme için elimizdeki verilerle yetindik.”
BİLİMSEL ÖLÇÜTLERLE BELİRLENDİ
Yumuşak dokuların yerleştirilmesi için ayrı bir çalışma yürüttüklerini anlatan Bengi, “Kafatası üzerindeki belirli noktalar arasında bulunması gereken yumuşak dokuların kalınlıklarını bilimsel ölçütlere göre belirledik. Her nokta arasındaki yumuşak dokunun kalınlığını bulduktan sonra, tıpkı noktaları birleştirme oyunundaki gibi buralara etlendirme yaptık” ifadesini kullandı. Bundan 16 yıl öncesinin şartlarında yapılan bu “canlandırma”nın, gerçeğine ne kadar yakın olduğunu ancak yeni geliştirilen 3 boyutlu yazıcı teknolojisiyle test edebildiklerini bildiren Bengi, doğrulamayı işlemi tersinden uygulayarak yapabildiklerini söyledi.
"ASLINA YAKIN BİR CANLANDIRMA"
3 boyutlu yazıcı teknolojiyle canlı bir kişinin kafatası görüntüsünü çıkardıklarını, bu kafatası üzerinde kral Kersepleptes’in kafatasına yaptıkları “etlendirme” işlemini uyguladıklarını ifade eden Bengi, sonuçlarla ilgili şu bilgiyi aktardı:
“Canlı kişinin gerçek görüntüsüyle 3 boyutlu yazıcı teknolojiyi kullanarak elde ettiğimiz modeli karşılaştırınca büyük oranda benzerlik oluştuğunu gördük. Bu da bize kral Kersepleptes’in iskeleti üzerinde yapılan etlendirmenin aslına yakın olduğunu gösterdi. Kullandığımız 3 boyutlu yazıcı teknolojisiyle adli tıp, güzel sanatlar, mimari, arkeoloji ve antropoloji gibi konularda da tasarım yapılabilir.”
“ACILARIN KRALI” KERSEPLEPTES
Odyris Kralı Kersepleptes’in MÖ 352’ye kadar İpsala’da hüküm sürdüğü, Makedon baskısıyla Heraion Teichos şehrine yerleştiği, MÖ 351’de Makedon Kralı 2. Philip’in burayı da ele geçirdiği biliniyor. Kral Kersepleptes’in savaş sonrası 10 yıl daha yaşadığı ve MÖ 341’de hayatını kaybederek, Harekattepe Tümülüsü’nde bulunulan yere gömüldüğü tahmin ediliyor. Savaş nedeniyle oluşan kemik iltihabı nedeniyle vücudunda eğrilikler oluşan Kersepleptes’e, “acıların kralı” deniyor.