Ablasının hücreleriyle yaşama yeniden tutundu

Güncelleme Tarihi:

Ablasının hücreleriyle yaşama yeniden tutundu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2007 00:00

Minik Mehmet Ali, bağışıklık sistemi olmadan doğdu, 23 günlükken ablasından alınan kök hücrelerin nakli ile hayata tutundu. Doktorların bağışıklık sisteminin henüz tam oluşmaması nedeniyle 2 yaşına kadar hijyenik ortamlarda büyütülmesi yönünde uyardığı Minik Mehmet Ali’yi ailesi, özel mamalarla besleyerek, mikrop kapacağı endişesiyle "uçan sinek"ten koruyor.

HACETTEPE İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi’nde doğuştan bağışıklık sistemi gelişmemiş (ağır bağışık sistemi eksikliği) 23 günlük bebeğe kemik iliği nakli yapıldı.

Konya’nın Cihanbeyli ilçesinde oturan ve hala-dayı çocukları olan Abdülkadir ve Kezban Ceyhan çifti 2005 yılında "ağır kombine immün yetmezliği" nedeniyle Enes adındaki erkek çocuklarını bir yaşında kaybetti. Ceyhan çiftinin aynı hastalık ile dünyaya gelen ikinci erkek çocuklarına 23 günlükken ablası Meryem’den yapılan ilik nakli Türkiye’de literatüre girdi.

Altınekin Çok Programlı Lisesi’nde hizmetli olarak görev yapan baba Abdülkadir Ceyhan, ilk çocuğunu kaybettiği beş aylık zorlu süreci şöyle anlattı:

"Enes, hastalıklara daha fazla dayanamayarak bize veda etti. Onun ölümü bizi çok üzdü. Ancak yaşaması için elimizden gelen her şeyi yapmıştık. Ona rağmen hayata daha da fazla tutunamadı."

ABLASININ İLİĞİ MUCİZE OLDU

Doktorların, doğacak diğer çocuklarda da aynı hastalığın görülme riskinin yüksek olduğu yönündeki uyarılarına rağmen, doğum öncesi tanı girişimini kabul etmeyen Kezban Ceyhan bir süre sonra yine hamile kaldı. Doğumun gerçekleştiği Hacettepe İhsan Doğramacı çocuk Hastanesi’nde, ailenin Mehmet Ali adını verdiği bebeklerine de aynı hastalığın tanısı konuldu. Uygun doku 6 yaşındaki ablası Meryem’de bulundu ve ilik nakli 23 Mayıs 2007 tarihinde minik Mehmet Ali 23 günlükken gerçekleştirildi. Meryem’in kalça kemiğinden alınan kök hücreler Mehmet Ali’ye nakledildi. Baba Ceyhan, "Bebeğimiz için ablasının iliğinin yüzde 100 uyması bizim için bir mucizeydi" dedi. Ceyhan,her iki hastalığın tedavisi için de çok masraf yaptığından parasal sıkıntılar çektiklerini belirterek, Cihanbeyli’ne atamasının yapılması halinde ekonomik olarak biraz rahatlayacaklarını, bu nedenle Konya Valiliğinin bu konuda yardımını beklediğini bildirdi.

Anne Kezban Ceyhan ise, mikrop kapmaması için üzerine özel ameliyat elbisesi giydikten sonra bebeğini kucağına aldığını belirterek, "Geceleri dahi ayrı odada yatırıyorum. Benim dışımda kimse kucağına almıyor. Babası sigara içtiğinde onu dahi bebeğimin yanına yaklaştırmıyorum. Özel mamalarla beslediğimiz bebeğimizi, uçan sinekten dahi koruyoruz" dedi.

Türkiye’de ilk kez yapıldı

Mehmet Ali’nin ilik nakli Hacettepe Üniversitesi Çocuk Hastanesi Pediatrik İmmünoloji ve Yenidoğan Ünitelerinin yoğun çalışmaları sonucunda gerçekleştirildi. Türkiye’de ilk kez Ağır Kombine İmmün Yetmezlik tanısı olan bu kadar küçük bir hastaya ilik nakli yapıldığını anlatan Prof. Dr. İlhan Tezcan, Mehmet Ali’ye verilen iliğin tuttuğunu ve bebeğin genel sağlık durumunun iyi olduğunu söyledi. Hastalığın genetik geçişli yani kalıtsal olduğunu anlatan Tezcan, eşler arasında akrabalık varsa hastalığı taşıyan çekinik genlerin bir araya gelerek baskın hale geldiklerini dile getirdi.

HEMEN HASTA OLUYOR

Tezcan, hastalıkla ilgili şunları söyledi: "Hastalığın belirtileri bebeğin ağzında dirençli pamukçuk, dirençli ishal, gelişme geriliği (kilo alamama), tedavi ile düzelmeyen ve tekrarlayan akciğer enfeksiyonları (zatürre gibi), tekrar eden kulak iltihabı, idrar yolu enfeksiyonu, sepsis (kanda mikrop olması) ve ciltte döküntüdür. Hastalık doğumdan itibaren belirtilerini gösteriyor. Bu hastalığı taşıyanlar, virüsler, bakteriler ve özellikle mantar enfeksiyonlarına yatkınlar. Sağlıklı bir bireyin her gün karşılaştığı ve hasta olmadığı enfeksiyonlarla karşılaştıklarında hemen hasta oluyorlar. Çünkü vücutlarında onlarla savaşacakları hücreleri yok. Hastalığın kesin tedavisi kemik iliği nakli. Nakil hasta enfeksiyon geçirmeden ne kadar erken yapılabilirse, o kadar başarılı oluyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!