AB’ye karşı duyulan antipatinin temelinde vize uygulamaları var

Güncelleme Tarihi:

AB’ye karşı duyulan antipatinin temelinde vize uygulamaları var
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2011 00:00

Ankara Giyim Sanayicileri Derneği (AGSD) Başkanı Canip Karakuş, Türk halkının Avrupa Birliği’ne duyduğu antipatinin baş nedeninin vize uygulamaları olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Karakuş, “AB, vize konusunda başını kuma gömmeye devam ederse, deve kuşundan farkı olmadığı konusunda kuşku kalmayacak” dedi.
40’a yakın belge
Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan Karakuş, ekonomik ve sosyal alanda Türkiye’nin bugün ulaştığı düzeyin AB ülkeleri tarafından bile alkışlanmasına karşılık, Türk halkına uygulanan vize prosedürünün en hafif ifade ile ikiyüzlülük olduğunu söyledi.
Vize başvurusu için istenen belgelerin sayısının 40’ı aştığını, bunlar arasında, vukuatlı nüfus kayıt örneği, evlilik cüzdanı, banka cüzdanı, tarla tapusu, kredi kartı hesap ekstresi, SSK hizmet dökümü, askerlik belgesi, ailedeki diğer kişilerin kimlik fotokopileri gibi kişisel belgelerin yer aldığını ifade eden Karakuş, ABD ve İngiltere başta olmak üzere bazı ülkelerin, Türkiye ile olan ekonomik, ailevi ve sosyal bağını, sunduğu belgelerle ispatlasa da vize başvuru sahiplerinden parmak izi talep edildiğine dikkat çekti. Karakuş şunları söyledi:

İnsanlık suçu

Haberin Devamı

“Biz, vizeyi kaldırın, bürokrasiyi azaltın, prosedürü kısaltın dedikçe, prosedürlerin sayısı artıyor. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nde de yer alan seyahat özgürlüğü vize yoluyla çiğneniyor. Vatandaşlarımız seyahat özgürlüğü için kişisel bilgilerini koruma özgürlüğünden vazgeçmek zorunda bırakılıyor. Vize alabilmek için banka cüzdanından evinin tapusuna kadar bütün belgelerini ibraz etmek zorunda kalıyor. Bu insanlık suçu değil de nedir?”

Mallar serbest ama mal  sahibi tutuklu

MALLARIN serbest ama işadamlarının serbest dolaşamadığı bir ortamda rekabetten bahsedilemeyeceğini hatırlatan Karakuş, Türkiye’nin 1996 yılından bu yana Gümrük Birliği’nin üyesi olduğunu anımsattı. Karakuş Gümrük Birliği anlaşması ile malların serbest dolaşımının sağlandığını, ancak aradan geçen 15 yılda malları üreten iş adamlarının vizesiz girişi hakkında en ufak bir gelişme sağlanamadığına vurgu yaptı. Avrupalı işadamlarının rahatlıkla Türkiye’ye gelebilmesine karşılık, Türk işadamlarına uygulanan vize prosedürünün haksız rekabet yarattığını ifade eden Karakuş, “Vize konusu, AB için bir samimiyet testine dönüşmüştür” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!